Борисов доволен: Кредитният ни рейтинг положителен

Експертите от Fitch прогнозират, че ще приемем еврото най-рано през 2023 г.
Обновена: 24 авг 2019 17:51 | 24 авг 2019 17:51, Веселина Йорданова
108
Борисов доволен: Кредитният ни рейтинг положителен
Снимка: БТА, архив

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB с положителна перспектива".

Това е и поредната висока оценка от международната общност за реформите, които правителството извършва в страната, коментира премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Агенцията отбелязва, че факторите, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга, са напредъкът по присъединяването към еврозоната, увеличаване на потенциалния растеж и продължаващото подобряване на външните и бюджетните баланси. Експертите от Fitch прогнозират, че ще приемем еврото най-рано през 2023 г.

Fitch прогнозира реалното нарастване на БВП да възлезе на средно 3.3 % в периода 2019-2021 г., което е в съответствие с медианата за групата страни, оценени с ‘ВBB’. През първата половина на 2019 г. икономическият растеж надхвърли очакванията, главно поради по-значителното от предвиденото възстановяване на износа. Частното потребление остава стабилно, подкрепено от повишението на заплатите.

Динамиката на растежа обаче се очаква да се забави в краткосрочен план, поради предизвикателствата по линия на външната среда, произтичащи от слабата икономическа перспектива на ключови търговски партньори. От друга страна, продължаващите постъпления на средства по фондовете на ЕС ще послужат като буфер при неблагоприятно икономическо развитие.

Агенцията отбелязва също, че България се характеризира със стабилни показатели на външните финанси и очаква страната да продължи да реализира излишъци по текущата сметка, равняващи се на средно 3.3 % от БВП в периода 2019-2021 г. Това, в комбинация със силните капиталови трансфери, свързани със средствата от ЕС, ще доведе до по-нататъшно подобряване на позицията на страната на нетен външен кредитор, съобщиха от МФ.

Благоприятната макроикономическа среда и провежданите благоразумни политики продължават да подкрепят силната фискална позиция, като Fitch прогнозира бюджетен излишък в размер на 0.2 % от БВП, средно за периода 2019-2021 г.

Фискалните рискове са ограничени, вследствие на поддържането на фискална предпазливост, високи буфери и ниските и намаляващите равнища на задлъжнялост. Fitch прогнозира дългът на сектор „държавно управление“ да спадне до 17.9 % от БВП през 2021 г. спрямо средно равнище от 39.4 % за страните със сходен рейтинг.

Според Агенцията банковият сектор остава стабилен, подкрепен от адекватна капитализация и силна ликвидност, в комбинация с продължаващо подобрение в качеството на активите (делът на необслужваните кредити намалява до 7.7 % през първото тримесечие на 2019 г., което е най-ниското ниво за последното десетилетие).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
17
 
! Отговори
ханси пап преди 4 години
Пенсии за 620 000 лв. запорирани заради неплатен ток и парно, Рекордни сметки за парно в София - обаче всичко е точно
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя щял да плаща милиони на чартърни компании да ни водят туристи.Щото в Гърция и Турция така правели.Нищо,че техния туристически бранш е поне две нива над нашия.Божеееее,слез да си прибереш вересиите.Ами ако самолетите идват и се връщат празни?Чуди се за какво да похарчи парите на народа.Докога ще го търпим не знам?!
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБЕРАСИЗМА ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ!
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е доволен,а е самодоволен,самодостатъчен и самовлюбен.Нищо,че сме най-бедната страна в Европа.Нищо,че сме в челните негативни класации.Нищо,че 2 милиона избягаха от мизерията.Нищо,нищо.Важното е премиера да е доволен и държавата да е "стабилна".Да може стабилно да се краде и никой нищо да не може да им направи.Ех,народе....?????
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живееш на кредит затова ли искате да има длъжници наи големите мошенници са тия кредити приятели бързо забогатвха и какво и на кафе не мога да ги видя не се питам защо имам една рода в подобна форма е тая рода ходи заради тях купува си тоалети върти кючеци на корем и чалга и бързо е забогатяла умнико а умори маика си заради ипотеката на сина си е това които иска да тегли благодаря от глад може да умирам но това не
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ръководителят на ОПГ Гроб!
46
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителствата плащат определна сума кинти на тези кредитни агенции,които им поставят рейтинг в зависимост от това,колко са послушни. Колко плати ББ от парите на бг народ на тази агенция?
45
0
 
16
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
личният рейтинг зависи не от мнението на плебса, а от организацията, която организира "допитването". още чърчил май бе казал, че не верва на статистика, която не е манипулирана лично от него. но и да не го е казал той, всеки император на тази земя си го мисли и прави...а царя е гол! само медиите твърдят, че всички обичат меркел... или макрон, или борисов... или верната на костов ***, или серж.. или цацаров... или доган...
44
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но личният му рейтинг главоломно пада!
43
1
 
25
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
и кой верва още на кредитни рейтинги?но оке, все има хора, които да верват още и на ало-измамниците...
42
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 19 години дръпна 68 милиардаКой ще ги връща не знам.Ама най-вероятно пак Гольо.
41
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешна Тиква.Ама още има балъци дето кълват.
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупавият Жан Виденов плати 1 милиард долара външен дълг за една година, остана без пари и падна от власт. Отказаха му външни кредити. Следващите се научиха, че дълговете не се плащат.
39
0
 
40
 
! Отговори
Ddd преди 4 години
На Гърция кредитния рейтинг може да не е много висок, но затова пък гърците си живеят много по добре и българите ходят да им мият тоалетните.
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като минем на тротинетки тез магисрали за кво са ни, всеки внесен антомобил втора ръка Зaпaдa трябнаше да плаща мито и такси за кво ни е и ЕС.
37
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как няма да е доволен и той и тия лапачите около него,тяхните банкови сметки ще се пръснат а народа едва ,едва мърда....България е на дъното на всички класации и народа отдавна го тръби но бат Бойко изкупи всички розови очила ,раздаде ги на неговите подлугани и за тях България е цъфнала и вече връзва !
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39 Сам си ги пише! И като си го повтаря често, почва да си вярва.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те могат да му дадат златен рейтинг ако искат, като влезе и капана щраква доволен бил, а не трябва ли да е замислен защо е така.
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиите ако спpaт дa го показват тоя и ще забравим за него.
33
1
 
21
 
! Отговори
8 преди 4 години
Кой пише тези рейтинти