Казусът "Такова": Проверяват училищата по изкуствата

Банов: Големите творци да бъдат поощрявани да предават опита си
Обновена: 26 авг 2019 19:51 | 26 авг 2019 19:49, Веселина Йорданова
34
Казусът "Такова": Проверяват училищата по изкуствата
Снимка: архив, БулФото

Министърът на културата Боил Банов разпореди проверка на конкурса в НМУ и на вътрешните правила на училищата по изкуствата, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Още по темата
"Казусът "Дарина Такова" трябва да ни насочи вниманието към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания“.

Това каза министърът на културата след срещата с директора на Националното музикално училище "Любомир Пипков“ д-р Столина Добрева. Двамата се срещнаха в Министерството на културата днес по покана на министър Боил Банов по повод казуса, породен от недопускането до участие в конкурс за преподавател в НМУ на оперната певица Дарина Такова.

Предстои експерти на Министерството на културата да направят проверка на обявяването на конкурса и условията за провеждането му. "Това са вътрешни правила, които не са наложени нито от МОН, нито от Министерството на културата, а са на самите директори, които имат достатъчно свобода", поясни министърът.

"Ще направим проверка и в другите училища по изкуствата, защото логиката изисква големите творци, които имат желание да влязат в нашата образователна система, да бъдат поощрявани за това, а не възпирани от утежнени процедури, за да не върнем утре и други световно признати таланти", заяви още Банов.

Според него общата цел е всички заедно да работят за творческото развитие на учениците, за това те да се развиват, да се учат, да се раздават, да черпят опита на най-добрите.

На въпрос дали Дарина Такова би приела да работи като консултант в училището, министърът отговори, че в момента това е изцяло работа на директора.

Искам да научим тези деца не само на това как да спазват правилата, а на това да уважават личностите, да не бъдат безкомпромисни към болката на хората и да не ги унижаваме, коментира още министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Банов наистина има вид на професионалист в алкохолната подготовка със сериозни постижения с чашката. Може би неведнъж е постигнал делириум.
27
0
 
1
 
! Отговори
конкурсите в Бг преди 4 години
през последните 75 г. в повечето случаи са за предварително определен човек.После - подигравателното кискане зад гърба на "загубилите". Те могат само примирено да наведат глава и да слушат коментари, че досегашните им успехи са случайни и кухи или да започнат махленски разправии, които предварително са обречени на неуспех. Нали е било с конкурс?Не казвам, че този случай е такъв, но работих известно време в БАН и се нагледах на нагласени конкурси и на разговори на чудещи се "С кой акъл се яви?"
26
0
 
3
 
! Отговори
гост преди 4 години
Дамата умее да пее, но въпроса е дали може да преподава. Трябва и педагогическо образование за да бъде учител в училище. Това не е НАТФИЗ "К.Сарафов", където в майсторските гласове се усъвършенстват млади хора с талант, на възраст над 18 години.Направо объркана работа. Министър Банов да намери решение как да използва законно полезни хора, вместо да се сърди и да прави скандали.
25
0
 
1
 
! Отговори
Трябва да се спази преди 4 години
законът. Щом има конкурс, на него може да се яви всеки, който отговаря на поставените условия и ако въпреки обявения конкурс някой бъде назначен без да се е явил на този изпит, това ще е нарушение.Друг е въпросът как трябва да се постъпи, когато лице с такава квалификация и слава прояви интерес към преподавателско място в средно училище. Биха могли отделно да разгледат този въпрос.Правилно се предложи да й дадат да подготви майсторски клас.А с обявения конкурс да си подберат нужният им педагог
24
1
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 4 години
Всички са равни, но някои са по-равни. Мислехме, че тези времена са отминали, а те са си тук. Госпожата със световната слава да се яви като консултант или нещо подобно, а не да изисква да натаманят конкурса към нея, защото е много специална. Какво послание носи това на всички, които са се явили на конкурса както трябва?
23
1
 
14
 
! Отговори
АЛО, БАНОВ преди 4 години
Не ме интересува министъра на културата, а културата на министъра.
22
0
 
21
 
! Отговори
Оставка БанOFF!!! преди 4 години
Има обявен конкурс за музикален педагог по съответните правила от ЗАКОНА! И министърът и госпожата Такова искат да се наруши закона, е не може. Отделен въпрос е, че Такова САМА си е ИЗТЕГЛИЛА документите и НЕ Е КАНДИДАТСТВАЛА! Тоест тук конфликт няма, той беше създаден умишелено от т.нар. министЕр за да си пооправи малко имиджа, което е недостойно! Във Фейса може да пише всеки, но когато това е министър все ми се струва, че трябва да си спазва етиката и ЗАКОНА, така че ОСТАВКА БАНOFF!!!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този изглежда, като човек със сериозен алкохолен проблем. Няма да е лошо да се помисли за лечението му и за някой свестен, който да поеме това съсипано министерство.
20
3
 
13
 
! Отговори
вижда се преди 4 години
Този е абсолютен *** !!!
19
2
 
14
 
! Отговори
31574 преди 4 години
Без правила, настъпва хаос. Това ли иска министърът? не намирам за уместно да се оръща вниание на на неофицилни писания по социалните мрежи. И за жалбите си има разписани правила.
18
2
 
17
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Сега видях, че този корумпирания е още министър. Явно шайката е ударила дъното вече.
17
2
 
10
 
! Отговори
.... .. преди 4 години
Тоя ако го сънувам ,утре трябва да търся някоя баба да ми лее куршум против уплах.....И той като шефа си,оня брадясал ,че и със запретнати ръкави като че на селски събор на борбите ще ходи.....Отврат!
16
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от коментарите много добре беше написал: Защо госпожата не отиде във Виена и Милано, като я знаели по света, там да преподава на твърда заплата? Прав и път!Какво занимава целокупната държава с капризите си?
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интерпетаторите не са творци. Инженерите са по творци от изпълнителите на написани музикални творби.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***! Тези административни изисквания бяха наложено от неговата институция ... Ами не го считам за нищо и няма, да си пратя детето да учинтао година, а ще остане при мен, в чужбина!
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таз Такова да не е от джинса на Пеко Таков бе,че и тя я кара по комунистически директно през просото както си я карат олигархичните династии!Законите за тях не важат,само за другите!
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това пия нде нали беше подало оставка заради кражбите от Ларгото ?
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо всички неприятни са в ГЕРБ ?
10
20
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
Прав е Банов. Трябва да се поощряват изявени личности в дадена област, да подпомагат образованието. Като отказаха на Такова, с какво подобриха образованието ?
9
1
 
18
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
АЛО БАНОВ А КОЛКО ИНДВАЛИДИ ТАЛАНТИ СА НА УЛИЦАТА А В СЛУЧАЯ ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА ДРУГИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ

Спонсорирани публикации