Православната църква почита паметта на Св. Александър

В патриаршеската катедрала отслужиха празнична литургия за празника
17

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" отбелязва летния си храмов празник.

Празничната литургия беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод  и от предстоятел на църковното настоятелство на катедралата.

Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Свети Александър на 30 август.

Той е живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород.

Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

Преди години при посещение в Москва на църковна делегация, водена от българския патриарх Максим, беше получен безценен дар - частица от мощите на Свети княз Александър Невски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 30 Август са родени:Простакесата Камерън Диас ( много противна лека жена)Простакът Александър кадиев- Макси - синчето на Дария Симеонова
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение :Допълнителни факти - за любознателните.На тази дата 30 Август са родени:-30 Август 1842 се ражда Великата руска княгиня Александра Александровна - дъщеря на руския цар Александър II Николаевич и руската царица Мария Александровна.- Александра Георгиевна (30 август 1870 - 21 септември 1891) е гръцка и датска принцеса и велика руска княгиня, съпруга на великия княз Павел Александрович, който е син на руския император Александър II.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение:- Няма исторически данни за всеобщо и фанатично СИЛНО почитане на свети княз Александър Невски сред българския народ ПРЕДИ и СЛЕД Освобождението на България под османско иго (чрез помощта на Русия и руския император Александър Втори Николаевич). Катедралата , в чест на свети Александър Невски- небесния покровител на руския имератор, е ФАКТ, както и статуята на царя Освободител пред НС, е ФАКТ , НО НЯМА всеобщо, масово, силно почитане на свети княз Александър Невски от българите.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от 12:- В България, Александър Невски е известен само заради самата Патриаршеска катедрала, която пък е посветена на небесния покровител на руския цар Александър Втори, който пък помага на България да се освободи от турско иго. Има паметник на царя Освободител Александър Втори пред/ срещу НС в гр. София. Този Паметник е построен по времето на Фердинанд и е ОТКРИТ точно на 30 Август 1907.- Много хора се заблуждават, че тяхното име и празник, идва САМО от Александър Невски.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение:Ако гледате внимателно снимките, ще забележете, че има много МАЛКО хора в катедралата свети Александър Невски. Заради което има няколко заключения:- В Русия най- добре почитат и тачат своя княз и светец Александър Невски. Там храмовете на този празник (макар и на 12 септември) са пълни с много хора
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение :Четвърто - тази статия, в която има и някои исторически грешки, я има и в страницата на Нова Телевизия.Пето - Синът на Катерина Евро - Александър Кадиев ( друг е въпросът, че този човек е надут и не ми харесва) , е роден днес - на 30 Август.Шесто - синът на актрисата Дария Симеонова - Макс, също има рожден ден днес. И други деца- момчета и момичета, както и мъже и жени имат рождени дни днес.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от коментар номер 9:Трето : Свети Александър, Първият Патриарх на Цариград, в периода от 325 - 340 г. Той живял по времето на свети цар Константин Велики. Участвал е на Първия Вселенски Събор, където светите Отци и Учители на Църквата Христова , са осъдили еретика Арий и неговата богохулна и противна гну.сна ерес. Паметта на светия Константинополски патриарх Александър ( Първия Патриарх на Константинопол) се почита на 12 Септември ( по Юлианския Календар)
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Православната църква почита паметта на Св. Александър " Първо - РПЦ и руснаците НЕ празнуват днес ( на 30 Август) техния руски княз и светец - Александър Невски. РПЦ и руския народ почитат Александър Невски на 12 Септември (по Юлианския Календар)Второ - Много объркваща статия. Цариградския Патриарх Александър (почитан и като светец ) НЕ е живял НИТО в Русия , НИТО по времето на руския княз Александър Невски, НИТО, когато Русия е била под татарско иго , което започва от 13 век до 15 век.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази легенда е част от историческата манипулация.По времето на Иван Асен II такива исторически битки не са зафиксирани. Все пак е бил цар и на власи.
7
1
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
АБЕ КЪДЕ БЕШЕ "ВЕЛИКАТА" БИТКА " С ШВЕДИТЕ ??? КАВИ ТАТАРИ НА НЕВА -ЩЕЛИ СА ДА СЕ "УКОСТЯТ "ОТ СТУД !!!
6
0
 
7
 
! Отговори
С. преди 4 години
Да са живи и здрави всички именници и близките им!
5
3
 
6
 
! Отговори
Копромет преди 4 години
До трайчоВ Уикито за силите и на двете страни пише "до 1000", а за жертви и загуби въобще не се споменава. Отделно от това не са открити абсолютно никакви находки на мястото на тази епична битка - оръжия, кости и т.н. Цялата работа си е била една селска вечеринка, а историята за нея - пълно фалшименто. Такава е и 90% от т.нар. руска история - абсолютни измишльотини, обслужващи не историческата истина, а изввратената доктрина за 3-ти Рим и руските имперски амбиции.
4
5
 
4
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
До 2 Фсичко на Фсичко си неграмотен на N-та степен,*** иначе много одухотворен го даваме!!!Отватяй буквара веднага...
3
3
 
5
 
! Отговори
трайчо преди 4 години
да са живи здрави именницитв.що се отнася до фактите в статията. Голямата шведска армия е наброявала максимум 1500 човека, като русите са били приблизително същия брой, а битката е до река Нева от където след това княз Ярославович получава името си Невски, който е бил васал на Златната орда с лидер хан Бату същия, на който по онова време е била васална и България и заради, която на балканите и казват, че сме били татари. Ама всичко руско трябва да е с епични размери, та ви е простен
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ ФСИЧКИ ИМЕНИЦИ , НОСЕТЕ ИМЕТО СИ С ГОРДОСТ,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК СИНЕ
1
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма значение!Той Боцата почита я Мохамед,я Юда!