Световен общобългарски събор ще връща сънародници ни

Форумът ще се проведе в София от 13 до 15 септември
Обновена: 3 сеп 2019 14:11 | 3 сеп 2019 14:00, Анисия Иванова
31
Световен общобългарски събор ще връща сънародници ни
Архив: Булфото

Световен общобългарски събор ще се състои от 13 до 15 септември в пространството около НДК, като форумът ще е едно от май-мащабните събития през тази години в столицата ни. Това съобщи Христо Станков, председател на Българския арт- и фолклорен център "Нестия" - организатор на форума.

Мотото на събора е "Хубава си татковино - с България навеки!" и се организира съвместно със Столичната община.

Идеята да организираме този събор в София и да съберем на него българи от цял свят се роди, след като през 2017 г. много българи се събраха на среща в Ибиса, на която пяха и танцуваха, обясни Станков, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че целта на предстоящия събор е да "върне българите под родната стряха, за да видят родината си и да усетят българския дух и душевност".

В програмата на събора са включени концерти, конференцията "За българите", изложба на носии и реквизит, кулинарни демонстрации, народни занаяти, фермерски базари, бирфест, народни борби, огнено и нестинарско шоу, спортни демонстрации. Изискването е към занаятчиите, които ще участват, е да представят продуктите си - например ще има грънчарска работилница.

На фермерските пазари ще бъдат изложени екологични български храни. Ще има и различни организации от страната, които ще представят исторически възстановки.

Партньори на общобългарския събор са общината в Босилеград и Културният център в града. Очаква се на събора да дойдат също българи от Албания, Косово и Молдова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
КАКВО ОТВРЪЩЕНИЕ ИЗПИТВАТ КЪМ РОДИНАТА СИ И КЪМ РОДИТЕЛИТЕ СИ
20
0
 
6
 
! Отговори
мнителен преди 4 години
удобен повод за да се откраднат едни хубави пари от джета а резултата от мероприятиетоще е нулев
19
2
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Защо световният световният общобългарски събор не се проведе в Охрид?
18
0
 
5
 
! Отговори
Страхотна идея преди 4 години
С три-четири поправки:- да беше два месеца по-рано- да беше пак на Ибиса, може и Бали или Сейшелите- да платите разноските на гастарбайтерите-мераклии от цял свят- и да звучи някак по-ведро и зарибяващо за тях - например Интергалактически Ивент мейд ин БГ- дестинейшън Бали,Сейшели, Ибиса- ю нейм ит!. Хем е близо и до новият им роден език, хем по-разбираемо някак си.Какво е това събор - те половината нямат дори бегла представа.
17
1
 
18
 
! Отговори
М.К. преди 4 години
Да бях малко по млад с удоволствие щях да им каж на този събор довиждане на таз държава на Бацетата. Но който може да се махне да го направи.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези събори с хора и "Една българска роза" са интересни и сълзливи на хората избягали от роднината си! На нас тук грам не са ни интересни и е нормално! В града няма място за събори, сбори и всякакви селяндурщини!
15
2
 
19
 
! Отговори
R.I.P Logic преди 4 години
Е от къв зор някой който е напуснал и заминал да живее някъде на по-уредено, ще иска да се връща в България?
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще зарежа спокойствието и комфорта и ще отида при тиквите и мутрите ли. Та мен ме нервира само това като ги видя по телевизията която гледам отвреме на време. Представям си да се върна и всеки ден мутренските телевизиите да ми натрапват тикви теменужки и тем подобни зеленчуци. Вие имате ли мозък да ни агитирате да се върнем в Мутроландия бе тавариши.Защо да се върна да заведа децата си да бачкат на мутрите ли. Децата ми незнаят български и незнаят къдее мутроландия.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се върнат,особено млади.Комфорта и сигурност ги няма в Бг,в чужбина не те питат кой си ти и какви роднини имаш,гледат ти документите и дават шанс.Езика само да знаеш-успяваш.Медицината е бесплатна,за сметки изкарваш,остава и за почивки и за черни,и за бели дни.С тези акции някой си прави точки,сигурно за депутат.Между другото,в Украйна от 1.1.2020 премахват депутатски имунитет.А в Бг кога?Крадат на воля,един няма наказан,конфискации няма,забравете за умни от чужбина...
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Hubavo...neka si doide Kalinka...Simeon-Hasancho i drugite ot bg naroda po sveta, da ripnat, da tropnat v pamet na italianskata si baba i germanskia si diado, makedonskite si rodnini....na drugite ot europeskoto semeistvo v ooneto, da popraznuvat brexita...otpatuvaneto na afrikanskata zuma...iznosa na bulgarskoto zlato za zasilvaneto na canadskia dolar....bulgarskia buk i oreh za kitaiski mebeli...
11
3
 
24
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Ще върнат на ......босия цървулите! Да не си мислите, че те не знаят какво е тук и каква мафия ни управлява......
10
2
 
27
 
! Отговори
констаНтирам преди 4 години
Тия просто не са добре!Ама никак!
9
0
 
15
 
! Отговори
Ако ще връщат такива преди 4 години
Преди време едни правиха подобно събиране, та доведоха тук родената в малко градче дърводелската щерка Любка Качакова, която привлече вниманието като развя на публично място съблечена блуза.После, за да я допохвалят, медиите разказаха за нейното минало - била отлична гимназистка и същевременно всеки ден пътувала до Пловдив (незнайно с каква цел).И още тогава, през соца, бидейки ученичка, предпочитала френски парфюми (?!) Но за юдинските маймунджулъци й дадоха после зам.министерски пост!
8
5
 
34
 
! Отговори
Вярвайте си преди 4 години
Колкото и събора да направите никой няма да се върне. Хората си живеят в страни с ред и закони. И някой да се излъжи, след месец, като се сблъска отново с анархията, простотията и скандалите по улицата ще си тръгне.
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздрави от САЩ - всичко е ток. Успех ...Само да допълня, времето са такива неща е лятото когато народа пътува, сега вече всички са обратно на работа, децата на училище така че няма кой да идва от чужбина ... мойте 2 ст. Успех все пак
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Владимир Путин не е ли поканен на събора?Или поне руския патриарх?
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ! Това майтап ли е ? Да отида на сбирка и точно в най скапания град на България , София ! Да беше във красивата черноморска столица Варна веднага политам
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерси. Добре се чувствам в Цюрих. Данке
2
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквите изгониха 2 млн българи, сега ни проглушиха ушите, че трима се били върнали.