ЕК: В България повечето от ромите не вярват на полиция, правосъдие

През 2012 г. са били 750 000 души или 10,56% от населението у нас
6 сеп 2019 19:30, Анисия Иванова
130
ЕК: В България повечето от ромите не вярват на полиция, правосъдие
Архив: Булфото

Едва 41 на сто от ромите в България изразяват доверие в полицията, а само 22 на сто вярват в правосъдието. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия по повод прилагането на стратегиите за това малцинство в ЕС.

Пояснява се, че ромите в България са 750 хиляди по данни на Съвета на Европа от 2012 г. или 10,56 на сто от населението. Допълва се, че 37 на сто от жените и 12 на сто от мъжете от ромския етнос у нас сключват брак преди да навършат пълнолетие.

Като голям недостатък се отбелязва масовата липса на здравни осигуровки сред българските роми. Отчита се, че съществува опасност при струпване на роми да избухне насилие, да настъпи смут в обществения ред и да се извършват различни престъпления, включително с употребата на огнестрелно оръжие.

ЕК отчита положителните мерки, предприети от нашата страна, като безплатното осигуряване на детски градини, предучилищно образование, обучение на начални учители. Отбелязва се, че у нас съществуват програми за осигуряване на заетост, за съвети и насърчение на ромите в търсенето на работа.

Като правилен подход комисията оценява въвеждането на т. нар. "здрави посредници", които разясняват възможностите на ромите да получат лекарска грижа.

Приветства се осигуряването на ваксини дори за ромите в отдалечените краища на страната. Препоръчва се всички мерки за това население да бъдат тясно съобразени с нуждите на място, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
полицията и съда ако си вършеха работата в пандиза нямаше да има място щяха да са пълни с тия същества
55
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Каракачанов ги нарича с истинските им имена по телевизията тук ако напишеш ц или р или м те трият те самите се наричат така значи това не е обидно
54
0
 
14
 
! Отговори
лицемерен ЕС преди 4 години
зспоко и те не им вярват, както и всеки нормален гражданин. те не са нормални хора нито граждани. а защо ес не пита хората вярват ли бежанците на австрийската или италянската полиция? ес постоянно ни прилага ПРОЗОРЕЦА НА ОВЕРТЪН, което насй обшо е и нсй големия абсруд или лъжа дискутирана достатъчно дълго, всички я приемат накрАя, джендъризъм, ислямизъм и ци ания и т.н.... ЗЛОТО Е В БРЮКСЕЛ
53
0
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
До 58....Това за "интеграцията" на това малцинство..Го споделят само политиците! Това малцинство доказа.Че излизайки на запад..СЕ ИНТЕГРИРА на 100% Само когато само пожелае!-:) Или според ситуацията на вън! Така че за мен лично.Това са празни приказки на политиците ни! Щом има далавера/.ТЕ СЕ "ИНТЕГРИРАТ"! Няма ли.Не ги търси за нищо! Аз и ти сме още в БГ...Но махалите в градовете ни обезлюдяха!!!Дали не са се "интегрирали" в чужбина вече а? Как мислиш?-:)
52
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
по времето на бай Тошо имаха вечерен час ако барнеха м...гал след 22часа в центъра на Стара Загора пукаха го от бой навсякъде беше така в гетата им е мястото
51
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
а ние българите не вярваме че ромеите ще се (интегрират) ще строят законно ще плащат ток вода данъци ще си купуват винетки ще имат гражданска и приглед ще си купуват дърва а няма да секат гората няма да правят кражби в дворовете на хората ще си копуват билети в градския транспорт както другите простосмъртни граждани
50
0
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
Чакайте малко..Тая ЕК така наречена.Трябва първо да сондира чрез "социологияеско проучване" Мнението на основното българско население.И едва тогава да "споделя" Малка част от населенито ни.каквото е "ромското" макар и това да не е точното им наименувание-:) САМИТЕ БЪЛГАРИ НЕ ВЯРВАТ НА ТЕЗИ ДЪРЖАВНИ "ИНСТИТУЦИИ" Камо ли други!!!Май е много далеч от истината тази ЕК! -:)
49
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А българите вярват ли?
48
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 4 години
В какво правосъдие да вярват? Тяхната съдебна система е мешарето!
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съв ромб и никога няма да бъда но и аз не вярвам на МВР,съд,прокуратура,бойковци,корнелии,догани,местани!Изобщо не вярвам,че изобщо има държава!ЕК знае ли го това?Защо пита разни "роми"?Я питайте народа какво ще ви отговори!
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС, или по точно Соросленд, вече 30 години задушава България с тази тема. И децата вече знаят че това е стратегия за геноцид над българското население, финансирана от Сорос, наложена от Европа, и послушно изпълнена от бг продажни и корумпирани политици срещу тлъст чек. Политици които продадоха по най подъл начин бъдещето на децата си и народа си. Фалшивата толерастия на мазните розови ЕС политици, маскирана в добри намерения, постигна сега да има орди от неграмотни, агресивни и нагли дива и
45
3
 
17
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
А дали случайно има българска пословица "лъжеш като брадат цигганинн"?Дреме ми на яух дали скотовете имат доверие и на кого. За тях само чичо Долфи и душовете в Треблинка.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сатурн е хубава планета.
43
3
 
15
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
*** , роми, свърши ви времето на всички. Вече живеем в капитализма кои квото си изработи това ще яде
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм срещал ром който да има доверие на полицията и на правосъдието. Откъде ги извадиха тези 41 %. И тези 22 % дето имат доверие в полицията и правосъдието. По всяка вероятност тези не са били роми. Пак ли стъкмистиката е писала.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"При струпването им на едно място има опасност от насилие придружено с използване на огнестрелно оръжие" ... когато и последния етнически българин напусне какъв доклад ще напише ЕК за превърналата се в първа ромска страна членка на Евросъюза?
40
0
 
11
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Как да кажа че на чужд тръбопровод за фекалии 100 тояги са малко ....
39
0
 
8
 
! Отговори
До ЕК преди 4 години
Епа, ЯМХ!
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега всичкчо бяга към Германия ... ама в германия става страшно. САЩ нещо им се отслабва контрола, а като е тръгнало, ще си зиберат или тръмп в гащите или по-лош кандидат. До 2 правителства, в германия ще са крайно десните. А Путин, макар и силен лидер, вече е на 66 години. Не се знае, дали след него няма да е някакъв палючо, че да остави германците, да правят каквото си искат, като му обещаят "финансова подкрепа и партньортво".
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не невярват, ами не ги признават!