15 септември чука на вратата: Ще има ли недостиг на учители?

Основната задача - как да бъдат привлечени младите в системата
Обновена: 10 сеп 2019 10:34 | 10 сеп 2019 09:39, Красимир Ангелов
12

По-малко от седмица остава до старта на новата учебна година, а проблемът с недостига на учители се задълбочава. Това призна в Поморие преди ден образователният министър Красимир Вълчев. И тази учебна година, за да се запълни липсващата бройка на учители, ще се разчита на пенсионирани преподаватели.

Още по темата
Кризата ще продължи и през следващите 10 години, призна просветният министър. Има недостиг на преподаватели по математика, химия, физика и информационни технологии.

"В системата има едни индикатори, които ни притесняват. Гледайки напред в годините се тревожим дали ще има учители в българското училище. Радвам се, че тази година ще има и нещата са структурирани по спокойния начин", каза председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров в "България сутрин"

Той допълни, че все още не могат да се привлекат младите учители да влязат в системата, защото това не се прави по правилния начин. Така се създава опасност училищата да останат или с неправоспособни учители, или без учители.

"Единият проблем, който спира младите да влизат в системата е, защото учителят днес не се приема така както преди години", сподели началният преподавател Лилия Шопова пред Bulgaria ON AIR.

"За да може учителят да дава любов, той също трябва да получи такава. Да получи подкрепа от родителите, институциите, доверието на цялото българско общество, а той в момента не го получава", посочи още Юлиян Петров.

Лилия Шопова заключи, че промяната на децата зависи от учителя. Тя смята, че ще успеят да направят така, че децата да се чувстват добре и да има по-добри резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с учители или без когато те са заставени да действат по един начин това е упадъкът на България -яма бълг дух
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, няма да има недостиг на учители! Ще има недостиг на ученици! Те намаляват двойно по-бързо от учителите.
8
1
 
8
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Недостиг на депутати обаче няма. Ти го замерваш с павета, то пак се натиска да те управлява.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите не искат да работят като учители, защото в училище няма ясни правила и учениците си правят каквото си искат.
6
1
 
5
 
! Отговори
Да ама... преди 4 години
И с цялата подкрепа на света включително от ходжата, папата, арменския поп и патриарх Лумпенуний - със стартова заплата от 700 лева никой луд няма да тръгне да става учител. Лицемерни *** изтрещели, колкото и да си чешите езиците, трагедията е пълна и погрома е впечатляващ...Ще търсят да преподават пенсионирани дето едвам гледат на по 70-80 години да влизат в джунглата при малките зверове - найш кога! :D
5
1
 
11
 
! Отговори
Споко преди 4 години
До Анонимен 2Както чувам, някои активисти от веселия етнос вече са започнали да питатзащо до 7-и клас включително не се премахнат оценките. Та всеки да получава диплома за основно образование, независимо дали нещо му е влязло в главата. Така, дори и да не си научил азбуката, пак ще си с основно образование.Сигурно ще доживеем да поставят такова изискване и за средното образование. Те нека да станат повече от 50% от населението, ще видиш тогава какви закони ще измъдрят!
4
1
 
12
 
! Отговори
Решението преди 4 години
Не достигат учители.Не достигат и пари за най-различни, полезни неща във всички сектори.Но България си позволява лукса да издържа институция-мастодонт, която от десетилетия вече е само хранилка за лица от определени семейства.Защо не бъдат натирени михлюзите от БАН да станат преподаватели? Те и без това си запълват времето, като обикалят страната, за да четат остарели лекции в абсолютно излишни, измислени колежи и филиалчета на университети.Пратете ги в училищата. Университети - максимум 7.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, разбира се! Плана на Св. Св. Бойко за създаване на овчарска нация, за да има агнешко за износ вече работи. Държавата вече няма своята независимост за износ на каптагон и АК за арабските страни и малко пари остават от приятелските прекупвачи. Затова ще ги ударим с блеещ износ.И да не забравим да обявим Хелоуин за национален празник. Все пак е известен и като празника на адската тиква.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, на ученици ще има недостиг!След новите промени относно матурите едва ли ще има завършили с успешно издържани матури. Остава са им подаряват дипломите, както досега.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сло, това в заглавието е м ръсна дума, ако го напиша, ще ми излязат звездички!