Секстинг и тормоз онлайн: Как да предпазим децата си от заплахите?

За 2018 г. са подадени над 6 000 сигнала за сексуално насилие
10 сеп 2019 11:41,
16

Огромната част от децата вече са с мобилни телефони и по-добре от нас сърфират в интернет. Начините да ги предпазим от опасно съдържание са стотици, но анонимните злосторници стават все по-изобретателни.

За 2018 година над 6 000 сигнала за сексуално насилие са били подадени на горещата линия за онлайн безопасност на Асоциация "Родители". За 2019 броят им расте.

Най-уязвими са групите между 9 и 15 години.

„Много често онлайн педофилите се представят за техни връстници през мрежите, разговорът бързо става приятелски и минава във виртуални любовни отношения“, обясни Антоанета Василева от Асоциацията "Родители".

Тя даде пример - ако едно момиче се чувства неуверено за външния си вид, анонимните перверзници му казват, че изглеждат страхотно.

"Най-голям риск и най-много сигнали има за онлайн тормоз", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Секстингът е огромен риск също - размяна на снимки със сексуално съдържание, така децата демонстрират доверието помежду си.

"Когато отношенията спрат да са приятелски се случва и злоупотребата. Важно е децата да знаят, че не е добре да се правят подобни снимки и те да се разпространяват и да са достъпни за други хора", обясни Василева.

Разговорът между родител и дете как и за какво се ползва интернет се започвал във все по-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Тийнпрублем преди 4 години
Ами като сте им купили мощен компютър на пуберчетата и скъп смартфон на кифличките, поне инсталирайте предварително някоя шпионска програмка, за да можете от време на време да проверявате какви порно сайтове посещава маминия хубостник и какви снимки поства на тати принцесата в нета.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак Сорос бе, пак. Това вече е извращение на психиката с тоя Сорос.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Кроасане (или дърта кифло),възпитавай си твоите деца и не обиждай чуждите. Във всяко стадо има ***, имало е и преди.Като цяло децата ни са свестни и качествени. системата си направи с тях не един гаден експеримент, говоря за няколко поколения българчета през последните 75 години. Казармената дисциплина през 50-те-60-те години на 20-и век нанесе не по-малко поражения от днешната прекалена либералност. Но тези поражения се проявяваха под други форми.
11
0
 
8
 
! Отговори
Първо и най-важно преди 4 години
Бъдете приятели с децата си и още от най-ранна възраст ги научете да ви доверяват всичко.В противен случай, детето от срам или от страх ще си мълчи, когато някой го тормози.За съжаление, много родители разтоварват комплексите си за сметка на своите деца - на гърба на детето си иска да се почувства шеф на някого или страшилище за някого. И резултатът е налице. Детето става жертва на негодници, защото се страхува да се довери на родителя си и да го помоли за помощ.
10
10
 
7
 
! Отговори
татко преди 4 години
Винаги съм се държал с дъщеря си приятелски. Споделя ми всичко. Цикъла и дойде на 11 г. Когато стана на 14 направи "сефтето". Питах я - Не ти ли е малко рано ? Какво ми говориш - отвърна. В нашия клас бях предпоследната девственица. Остана само една, ама тя е 100 кила и не може да си намери момче.Хора 21-ви век е. Децата узряват ужасно бързо.
9
2
 
4
 
! Отговори
Стилиян преди 4 години
е нали ще даваме на децата всичи права включително на лична кореспонденция да прави секс и каквото друго си поиска ,нали ще ги учим на самозадоволяване и хомусексолизъм от 3-4г. За какво мислите бяха тия протести в събота
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На моите деца съм им спрял Нета. Свалил съм им над 200 игри да играят до насита. В мрежата децата нямат никаква работа. С какво ще им е полезна мрежата с педофилите наркоманите или изнудвачите, Интернета нее за деца . Той вече нее и за възрастни камо ли за деца.
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Божеее, карал ги някой да се снимат голи!!!!Всяко 10-15 годишно кифле се чувства гадно ако не е качило поне 10-тина голи снимки по разни сайтове. Изобщо, гледали ли сте сайтове като прикачи.ком и подобни, да видите за какво иде реч?Разпасаност, подражателство и желание да сме "фешън" и "куул" е проблема! Фалшиви ценности и НПО-та , които ги пропагандират са проблема!
6
3
 
25
 
! Отговори
мъж преди 4 години
Ако в ИН ти се сваля някоя, която изглежда на 30, но твърди, че е на 19, значи е на 13 години ! Почвай да бегаш бате...!
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всевъзможните и безброй сайтове за запознанства изиграха фатална роля в живота както на възрастни хора, така и на децата, както се вижда от тревожните статистики по цял свят. Трябва да се забранят!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе какво е това често казано нямам идея, но бих помолил тази експертка да дойде у нас да ми го обясни лично! Ако има нещо да покаже как се прави, че съм неук в тази област!
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най лесния начин да предпазят децата е като се забранят извратените НПОта на Сорос. Не е тайна, че там виреят педофили
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко трудно, когато започват със сесктинга на 13 години ...
1
4
 
35
 
! Отговори
О, неразумни и юроде преди 4 години
Какво е "секстинг"?! В българския език няма такава дума.