11 000 от общо 90 000 учители са до 35-годишни

С увеличаването на заплатите се връща и желанието за работа в училищата
12 сеп 2019 01:00, Нели Христова
31
11 000 от общо 90 000 учители са до 35-годишни
Снимка: Pixabay

В системата на предучилищното и училищното образование работят близо 90 000 педагогически специалисти, като трудностите за обезпечаване на системата с учители са свързани с два фактора. Първият от тях е заради понижената склонност в последните десетилетия за включване в педагогическо образование и в педагогическа професия, а вторият, много по-проблемен фактор е свързан с възрастовата структура на учителите. След увеличенията на възнагражденията на учителите се увеличава и желанието за връщане в педагогическата професия, а и стимулираме учениците да учат в педагогически специалности в университетите, каза в отговор на актуални въпроси министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседанието на парламентарната образователна комисия.

Той съобщи, че в последните години в пенсионна възраст навлизат между 4000-4500 учители, а при нормална възрастова структура би трябвало да се пенсионират около 2000 учители годишно. 3,5 процента са учителите, които са навлезли в пенсионна възраст, а младите учители до 35 години са 14 процента - или са 11 000, каза министър Вълчев. Той отбеляза, че при нормална възрастова структура в образованието младите учители би трябвало да са 25 процента. Най-висока беше средната възраст при учителите преди четири години - 52,5 години, но сега тя "падна", тъй в образованието започнаха да навлизат и млади учители, каза министърът.

От 5000 ученици с високи резултати на изхода на гимназиалното образование 115 от тях са се включили в педагогическо образование в университетите, информира министър Красимир Вълчев. Той подчерта, че затова за студентите в педагогическите специалности за догодина са предвидени и допълнителни стипендии, както и за студентите в инженерните специалности.

Има 1100 училища в страната с концентрация на ученици от уязвимите групи и в тези училища учителите имат ежедневна допълнителна работа с децата, каза министър Вълчев. Той каза, че на тези 1100 училища допълнително са предоставени общо 30 милиона лева - за допълнителни възнаграждения на учителите и за дейността на 200 медиатори в тях.

Средната посещаемост в някои училища в страната е 50 процента, като възможното решение е всички заедно - различните институции, да мотивираме децата да посещават училище, каза образователният министър. Той отбеляза, че почти във всяка област има по няколко професионални гимназии, които са най-проблемните училища, другите най-проблемни училища са тези в обособените квартали. "Има много професионални гимназии, които се изкушават да симулират усилия, да прикриват отсъствия, а в някои случаи откровено да привличат ученици с това, че няма да ходят на училище и там трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни", коментира министър Красимир Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Лъжеш, че нямало кандидати за учители. В София-по 20 кандидати за 1 място, в Бургас-40 кандидати за едно място, в Пловдив, Благоевград-същата история. При работните заплати има пазарен принцип на търсене и предлагане, при кандидатстване по 40 човека за 1 място явно заплата е достатъчна, пазарът на работна сила го докадзва, дори може да се говори и за спад на заплатите, с цел редукциия на многото кандидати. пазарна икономика, пазар на работна сила, има свръхпредлагане на учители на пазара на тру
10
5
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Продавачката е материално отговорно лице. Дължи връщане на пари при липси. Учител не отговаря при некачествана работа и празноти в знанията. При некачествено преподаване-вне дължи връщане на пари. Работата в магазин на каса е тежка и рискова-във все момент, може ако липсват пари да се окаже,че трябва да връщаш. Работата на учител е без носене на отговорност-ако е работил некачествено, не дължи връщане на заплата. И накрая-1000 лв за касиер е ниска заплата за тежък труд, и отговорност като МОЛ.
9
3
 
4
 
! Отговори
безконкурсие и връзк преди 4 години
Бяха увеличени ДРАСТИЧНО учителските заплати, догодина още вдигат парите-и това е гарантирано. Учител получава повече от преподавател в университет-асистент с докторат е на 700 лв заплата, и повечето асистенти вече ги назначават на половин щат-350 лв, въпреки,че са ангажирани постоянно. При новите заплати на учители трябваше да има реформа-например обективна проверка на качеството на работа и нивото на знанията, а това става само чрез АТЕСТАЦИОННИ И КОНКУРСНИ ИЗПИТИ. Но безконкурсието е масово
8
5
 
6
 
! Отговори
Колю преди 4 години
Продавачка в Лидъл 1000 лева чисто- даскалица 750 , страшшшно ценен е учителския труд. В болниците същия цирк- ама там искаш ли да живееш си плащаш, пък в училището можеш да метнеш един бой на даскалицата.
7
1
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
(допълнение)... и от 40 кандидати да сне се окаже,че на конкуурсния изпит две трети са с двойки и тройки? В добавка-при увеличените заплати е редно да има ежегодна атестация под ФОРМАТА НА ИЗПИТ за учителите. На ученическата матура учителите да бъдат атестационни изпитани, ипроверяващия да не знае далри проверява изпитната пработа на учител и ученик. Учителите са последното съсловие, където назначанията са БЕЗКОНКУРСНИ, БЕЗ ИЗПИТ, и където липсва атестация на качеството на работата.
6
0
 
9
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Млад учител почва с 1000 лв вече, така ,че не лъжи, и то говорим за Бургас . Учител пред пенсия-2000 лв, в Бургас. За едно работно място кандидатстват по 40 човека, мантрата ,че нямало учители е лъжа!!!! Учителите са назначавани непрозрачно, с връцзки, протекции ходатайство, БЕЗ КОНКУРСЕН ИЗПИТ. Квалификация се доказва на конкурсен изпит-учител по математика да бъде изпитан с решаване на задачи, по история-с разработване на тема, и от 40 кандидати се
5
3
 
6
 
! Отговори
edin преди 4 години
Приложение 3 към чл. 16, ал. 1 от Наредба 4 -Минималнаосновна работназаплата от 1.01.2019 г. - учител - 920 .( 920 - 28% преки данъци= 720 лева чисто). Абе до около 750 си докарва младия учител и като седне на кафе с некое приятелче дето си е дошло лятото от Германия и се заприказват и онова приятелче му каже,че бачка за 4000 лева на месец и мисли да сменя работата щото му са малко ... Даскалчето за какво ще му говори ? Или ние вече напулно изключихме възможноста за мъж учител ?
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Млад учител не получава 1000 лв. нето. А дори и да ги беше получавал, учителската професия изисква квалификация, която "струва" значително повече от тези 1000 лв. Освен това отговорността е голяма, непрекъснато се отчиташ и те проверяват (нали априори се приема, че си некадърен безделник, който само харчи парите на данъкоплатците). Разправяш се с родителите, вършиш организационна работа. Непрекъснато трябва да се съобразяваш с нови изисквания, програми и учебници и т.н.
3
5
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 4 години
Нетната учителска заплата не е 1000, а около 750 лв. Да, по-добре е от преди. Но не парите са основният проблем, заради който няма достатъчно желаещи за тази професия, а огромната административна тежест върху учителите и унизителното отношение спрямо тях в немалко ситуации.
2
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На даскалите вече е нето около 1000 лв...без стаж. Със стаж отива 1500. Така че работите се подобряват. Заплатите междувременно продължават да растат.
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 700 лв заплата ще се увеличи желанието за емиграция до последния