Българинът - антикомунист, православен, не иска бежанци и не харесва Тръмп

"Галъп": Обществото ни е по-скоро консервативно
133
Българинът - антикомунист, православен, не иска бежанци и не харесва Тръмп
Снимка: архив, БулФото

Обществото ни споделя по-скоро консервативен инстинкт. По-скоро традиционалистки и консервативно у нас звучат и леви, и десни, и привързани към Запада, и привързани към незападни модели, според изводите от първата дискусия на Института по социология "Иван Хаджийски" по повод 30-годишнината от началото на демократичните промени у нас.

Религия

70% от запитаните се съгласяват, че православието трябва да бъде съхранявано като част от идентичността ни, 81% се чувстват по-скоро българи, а 90% споделят, че се гордеят с българските фолклорни традиции и обичаи. В същото време обществото ни не стига до крайности, например еднополови бракове не се одобряват, но обществото няма нищо против различната сексуална ориентация.

В по-голямата си част българите са и негативно настроени към приемането на мюсюлмански бежанци, защото смятат, че са заплаха за България. Това вероятно се дължи на страх от възможен цивилизационен и религиозен сблъсък. Малко под една четвърт смятат, че страната ни е длъжна да осигури убежище на всеки застрашен човек – сред тях са основно хора от малцинствените групи.

По отношение на вярата в Бог – 63% декларират, че вярват, а 23%, че не вярват, 14% - не могат да се определят по този индикатор. Младите хора, респ. тези от столицата и т.н. са и по-малко вярващите.

Политическа ориентация

Оказва се, че 30% се възприемат по-скоро като комунисти. 67% казват "по-скоро антикомунист", което според социолозите е и предпочитан отговор по престижни съображения.

По линия ляво-дясно, българинът се определя по-скоро като десен – 58% са отговорили така, срещу 38%, които се смятат за по-скоро леви. И тук продължава да личи стигмата върху етикета "ляв", която стои в последните десетилетия.

Въпросът република или монархия към този етап не стои. Близо 90% подкрепят републиката като форма на управление срещу 9%, подкрепящи монархията.

По-младите се възприемат като десни, либерални и антикомунисти. Обратно, по-възрастните възприемат леви възгледи, по-консервативни настроени са и са по-скоро с комунистически възгледи. 

Хомосексуализъм и еднополови бракове    
    

В мнозинството си българските граждани виждат брака като акт само между мъж и жена, а малко над 10% приемат, че трябва да се легализират и еднополовите бракове.

По отношение на това какво представлява хомосексуализмът - болест или личен избор - интервюираните са разделени почти по равно - 49% срещу 48%. Съзнателно крайната форма на задаване на въпроса позволява ясно да се долови, че нивата на отрицание към тези теми у нас са високи. В същото време до крайности не се стига.               

Сред най-младите и хората с висше образование хомосексуалността не се възприема толкова негативно, колкото сред по-възрастните и хората с по-ниско образование. Но в крайна сметка очевидно преобладават негативните схващания.

Някои чувствителни теми, свързани с пола

Половината от интервюираните смятат, че домакинската работа е отговорност и за двете страни в едно домакинство, а 49% смятат, че това е работа само на жената. По отношение на парите – 59% смятат, че и двамата партньори имат еднаква отговорност, а 41% – само отговорност на мъжа.

Идеята за равнопоставеност на половете в домакинството среща по-висока подкрепа сред по-младите, хората с висше образование и т.н. Онези, които смятат, че например отговорност на жената е домакинската работа, са по-скоро възрастните и по-ниско образованите. Сходна е структурата на отговорите и по индикатора "кой трябва да носи доходите" - по-възрастните и онези с по-ниско образование смятат, че това е работа на мъжа.

Любопитно е, че жените се по-малко склонни да приемат стереотипни предписания, докато мъжете с по-голяма охота се съгласяват, че именно тяхна работа е печеленето на пари. Едното очевидно се възприема като в по-голяма степен угнетяващо, а другото – като по-скоро престижно.

Твърдението, че "правото на аборт е достижение за жената, защото само тя има право да се разпорежда с тялото си", се подкрепя с мнозинство от 60%. Тези, които смятат, че е "зло, към което трябва да се прибягва само в много  краен случай", са 39%.

Тезата, че абортът е зло се възприема от старите и ниско образованите, а обратното твърдение се подкрепя от младите и хората в активна възраст и високо образованите. Данните, като че ли сочат по-скоро положително отношение към възможността за аборт.
 
Отношение към националното

Приоритетно чувство на принадлежност към българската нация се изразява в 81% от случаите, а граждани на света се чувстват 18%. Сред по-възрастните и тези със средно образование, например, чувството за национална принадлежност закономерно е по-развито, а сред младите и по-образовани, обратно като че ли съществува повече космополитизъм.

68% се съгласяват, че българите са велик народ, срещу 32%, които смятат, че българите са като всички останали. Гордост от българските обичаи и традиции споделят 90% от българските граждани, а 9% смятат, че те са отживелица.

С твърдението "в случай на нападение срещу България бих воювал за нея" обаче се съгласяват точно толкова, колкото и с твърдението "държавата няма право да рискува живота на гражданите си дори при война". Най-младите, например, не са в такава степен съгласни да воюват, ромите също и т.н. Сред висшистите има най-голям дял готовност за защита на родината.   

Данните отново показват характерната за българското общество своеобразна нагласа на здравия разум – без крайности, с привързаност към обичайните ценности, в същото време, без екзалтация и екстремуми.

Негативно е отношението сред българите към легализирането на леки наркотици. Повече от три четвърти са против, а една пета е на обратното мнение. Останалите нямат мнение. Демографските показатели сочат, че легализацията се подкрепя от по-младите, а обратното мнение заемат по-възрастните.

51% от интервюираните подкрепят твърдението, че "за да просперира една държава, трябва да се управлява със здрава ръка", а 48% - "за да просперира една държава, трябва да се гарантира плурализмът, правата и свободите на гражданите". Останалите нямат мнение.

Положително е мнението на респондентите към международни лидери като Виктор Орбан – 40% положително срещу 21% отрицателно, 39% няма мнение, или пък Владимир Путин – 53% му симпатизират, 26% не го харесват, а 21% не знаят. Към Еманюел Макрон, например, негативното мнение е по-високо от положителното – 45% срещу 26%, а останалите нямат мнение.

Анализирани в този порядък, данните сочат ясно, че българите показват афинитет към по-авторитарни, консервативни в методите и идеологията си управленски стилове. В същото време обаче, интересен факт е, че бившият президент на САЩ Барак Обама, например, има по-голямо одобрение от настоящия президент Доналд Тръмп. Прекалено резкият стил очевидно тревожи обществото и на този фон умереният стил на Обама се харесва повече.

Президентът Путин пък събира и „бонус“ от традиционните за българите проруски сантименти. Така се оказва, че отношението към политически лидери не минава само през регистъра консервативно-прогресивно, а са налице и множество нюанси. 

Авторитарната, носталгичната и по-скоро традиционалистка нагласа на „здравия разум“ личи и в отношението към фигури от историята. Въпреки всякакви съмнения и противоречивост, масовото съзнание у нас дава одобрение на фигури като Цар Борис III и – в малко по-ниска степен – за Тодор Живков. Ясно личи, че разликите в отношението не са толкова идеологически, колкото времеви – отдалечеността във времето благоприятства подкрепата. Вторият фактор, който очевидно влияе, е популисткият стил в народната памет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след като има бсп - не е достатъчно анти комунист.
112
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е че бсп ще загуби избороте и то с много
111
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има разлика между самоопределение и реалност. Много хора се определят като православни, но всъщност не съблюдават никакви православни норми, традиции и ритуали освен това да празнуват Коледа, Великден, кръщанета и венчавки. Това да боядисаш едни яйца не те прави православен. Много хора се определят като антикомунисти, но всъщност мисленето им е напълно в тоталитарен стил.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е антикомунист,а го управлява комунист и живее в приказката на "ДС".Каква ирония е българското общество.Не е лошо вярваш на приказни герои,а лошо е да вярваш на дребни тарикати,които се правят на едни,а са съвсем други.
109
3
 
4
 
! Отговори
истината преди 4 години
Българинът - антикомунист, православен, не иска бежанци и ...Тръмп не ни пречи.
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът - антикомунист, православен, не иска бежанци и не харесва ТръмпУРАААААЗ СЪМ ТОЧНО ТОВА
107
1
 
3
 
! Отговори
do 116 преди 4 години
най важното да добавя - всички медии са също частни демократски, като в БГ - герберастки и какво да правят освен да плюят по Тръмп и около него и да си траят за други "наши" хора, службите , съда са все на демократи и преследват републиканци и симпатизанти на Тръмп, дори ученици само защото слагат четвената шапка.Което е добре че Тръмп не им се церемони и той ги разчиства. Иначе ако вземат властта задача #1 на демократите е на секуната да върнат донбас на украйна, сигур няма да изчакат инагурацията, толкова са под пара.
106
0
 
3
 
! Отговори
do 116 преди 4 години
глупости, уволни все либерастидемократи на обонго и килъри хора, а също и бушисти ястреби, тия са като метастази ,няма разчистване и го саботират непрекъснато, ама добре че не им се дава. Тия същите держат на каишка и ЕС та затова и с европата не мелят брашно , щото са все хора на демократите, те ви управляват. Англия се усети че глобалистителиберасти ще я затрият ама ей на не може да се измъкне , искат да я разкъсат.За БГ нещата са ясни, безнадеждни, ама за шайката е добре.
105
4
 
2
 
! Отговори
Хилдур Рог преди 4 години
Руснаците, и то по Първи канал на Русия, наричат САЩ с името Тръмпистан. Москва си има своите съображения. А аз смятам, че за американците Тръмп е това, което беше Горбачов за СССР. И ще им се случи същото, ако не разкарат Тръмп. Тоя човек уволни най-качествените хора на Америка. А работите му в Азия са плачевни. Северна Корея му поставя условия с кои американци иска да води преговори. Русия и Китай му гледат сеира. Тръмп изпокара САЩ с партньорите му. В Белия дом управлява Карлсон от покрива.
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мишkи, помнете, че след Гешев идват руснаците!!!VENSEREMOS!!!
103
4
 
5
 
! Отговори
ХМ! преди 4 години
ВСИЧКО Е ЛЪЖА СКЪЛАПЕНА КАКТО ХАРЕСВА НА КОЙТО Е НАПИСАЛ ТОВА ТАКА СА НАПИСАНИ ПРОЦЕНТИТЕ - ЩЕ ДАМ ПРИМЕР САМО ЗА БОРИС И Т.ЖИВКОВ ТЕЗИ КОИТО СА БИЛИ МАЛКИ СЪЩО ПРАВЯТ СРАВНЕНИЕ М/У СЕГА И ПРЕДИ И НЕ ИСКАТ ДА ЧУЯТ ЗА ЦАР ИЛИ КОЙТО И ДА Е ТОЙ ДОРИ И БОРИС ДА Е - ПАК СЕ ПОЧУДИХТЕ КАКВИ ГЛУПОСТИ ДА ПИШЕТЕ
102
1
 
6
 
! Отговори
До Айде бе /№102/ преди 4 години
Към държавна служба българинът се домогва още от 1878 г. Чети класиците, а също и мемоари.Оттам ще научиш, че дори синовете на доста заможни селяни са напирали към София за щатна длъжност и ако нямат образование,търсят работа като портиери на държавни учреждения, само и само да си осигурят това, което те наричат "готови пари" и пенсия.Защото за отрудения селски човек работенето на заплата е изглеждало като получаване на пари наготово.Най-много са напирали за държавна служба завършилите гимназия
101
1
 
14
 
! Отговори
Не вярвам, преди 4 години
че са повече онези българи, които одобряват Обама, а не одобряват Тръмп.Позициите на Тръмп са много по-близо до умонастроенията на повечето българи.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чети чети и ще разбереш че който е на страната на глобализЪма е на грешната страна! Всички са луднали за пари, пари, и така ги обичат вярно е, и парите са енергия но идват други енергии и какво ще ги правят тези пари които някои така обичат М каде ще си ги навират и те щели да бъдат от "елита" ха ха кой кой "елит " ??!!!
99
1
 
8
 
! Отговори
bafff преди 4 години
пропускаш важни неща - в детските градини расте облъчено поколение, продължава усилено в следващите класове , определено ще го усетим до 6-8 години.По-големите ще се ориентират към някое лбгт, феминистки и др нпо-та защото там ще има хляб, милиардите които наливаме в ЕС се раздават там, така че е важно е да разбереш колко е лошо да се опариш на теория, а не да се изгориш и тогава чак да разбереш че боли. Нещата са необратими, след нас не идват същите, а са си готови либерастоглобалисти. иначе казано и тия анкети са пунта мара, пускат се не да покажат някакви истински резултати а да внушат нещ
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно "изследване" да ! В него в едно от изречениятасе пише че българите са с чувство за принадлежнаст към българската нация на 81 % срещу 18 % "граждани на света" -разбирай глобалисти !!!!Българите все още са си патриоти а не глобалисти нищо че ги облъчват с каква ли не пропаганда годони наред българите все още сме си запазили здравия разум ха дано да е така и за бъдеще.С нас глобалистите май ще ударят на камък, има само една нация с по корави глави от нашите мда ха ха !!!!!
97
1
 
6
 
! Отговори
axa преди 4 години
и къде намерихте българи бре? Колко ги има в БГ, цели огромни райони в БГ изобщо не са виждали българин и са 100% с други етноси, по кърджали и последните българи се изнасят. Иначе в Ю. Корея на същата територия живеят 50 млн и явно мерака на ЕС в дългосрочен план е и тук да има толкова, щото са много загрижени за мигранти, бежанци и други "бедстващи". Всички тия милиарди които се наливат чрез еврокомисарите по цяла европа са все за тях, за малцинства, за лгбт, *** и разбира се за управниците затова не пускат кокала.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е щом мрази Тръмп нашенеца, всичко е наред. И тоя дерт му на главата.
95
1
 
5
 
! Отговори
mdaa преди 4 години
глобалистите либерасти пак пробутват едни внушения уж чрез анкети ама който не разбира си е негов проблем. Смешно ми е как хитро пробутват внушението че българите харесват Обама и виждате ли не харесват Тръмп ако ги сравняват.Ами никой не ги сравнява, просто мразят Обама а Тръмп се бори с глобалистите и вярваме че ще ги завре в ку'чи г'ъз. При глобалистите народа е жертван за техните интереси и тяхната шайка е добре, всичко останало е подкарано към кланицата и лека полека върви натам и измъкване няма.
94
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
БЪЛГАРИНЪТ Е АНТИФАШИСТ.НЕ МАНУПУЛИРАЙТЕ ФАШИСТКИТЕ СИ ДОКРИНИ....ВИЕ СТЕ ПРОПОВЯДВАТЕ ФАШИСТКИ ДОКРТИНИ ОТ МЕДИИ И ТЕЛЕВИЗИИ.МНОГО СКРИТИ ФАШИСТИ СЕ ПОЯВИХА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 5 ГОДИНИ ЯВНИ И ВЕЧЕ НЕ КРИЕТЕ ВАШИТЕ ФАШИСТКИ УБЕЖДЕНИЯ КОИТО БИВАТ ПРЕКРИВАНИ ПОД ДЕМОКАРАТИЧНИ ЦЕНОСТИ....