Кръводарителите у нас малко, едва 20 на 1 000 души

Днес депутатите в НС се включиха в инициатива за кръводаряване
18 сеп 2019 09:18,
39
Кръводарителите у нас малко, едва 20 на 1 000 души
Снимка: pixaBay

Едва 20 на 1000 души у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно, заяви председателят на БЧК Христо Григоров. Съгласно Световната здравна организация е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35.

Като причини за ниската активност у нас председателят на БЧК посочи демографска криза и застаряването на българското население.

„Всяка година на пролет и есен, заедно със студентите, провеждаме доброволно кръводаряване под името „Капка по капка – живот“. Има и един фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Отношението на корпоративния бизнес в последните години е засилено. Те са разбрали, че това е тяхна социална отговорност“, каза той пред Фокус.

По думите му 80% от кръвта в Европа се събира на терен, чрез изнесени пунктове.

Днес депутатите в Народното събрание се включиха в инициатива за безвъзмездно даряване на кръв, за да насърчат подобни начинания.

Григоров обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Немо преди 4 години
За съжаление, оставам с впечатление, че се прави всичко възможно доброволно даряващите да намаляват.Дарявам кръв от доста години - над 20.Опитвам се поне два пъти годишно, в повечето случаи - безвъзмездно (не за близки и познати).Редовно ми се случва да ходя по 2 или три дни последователно сутрин (преди работа) и да не мога да вляза, защото опашките са огромни.В страната няма връзка м/у кръвните центрове и не е възможно да дарите кръв за човек в друг град примерно - трябва да пътувате до там.
13
1
 
10
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Знаем го шефа на а БЧК, кара служебен джип БМВ х 5 за 100000 бона, съмнявам се дали той самия дава кръв. Кръв се дарява само на близки роднини, дарявал съм и безцелно назад във времето, а когато се наложи операция на съпруга ме караха да ходя да си търся дарители, нищо, че преди това съм дарявал поне 15 пъти за непознати.
12
3
 
10
 
! Отговори
Трол преди 4 години
Доколкото ми е известно за да дадеш кръв трябва да не си употребил алкохол поне 3 дена. Това как си го представяте в БГ?
11
4
 
2
 
! Отговори
Обяснете ми,моля ! преди 4 години
Тъй като съм прекарал хепатит, отказват ми доброволно дарената кръв.Защо ?!
10
1
 
11
 
! Отговори
ERICH преди 4 години
До Ельоменат//Браво мойто момче.За съжаление такива като вас са рядкост.Дядо ви може да се гордее с вас.Старата школа по друг начин разбираше нещата.Готовност за помощ,дълг,чест, достойнство,родолюбие,но не показно и демонстративно.
9
11
 
2
 
! Отговори
До дарителите преди 4 години
Аре ко се праите мачестни.Правите го заради купоните за храна в барчето.И сз съм давал веднъж зарсди това.Такъв вкусен бургер не бях ял през живота си
8
0
 
16
 
! Отговори
12МСП преди 4 години
По време на "тъмният и човеконенавистен" социализъм такъв въпрос не съществуваше.В поделението идваше екипа и по ротите следваше заповедта "рота към лечебницата,за даряване на кръв,ходом марш",кратко,ясно,разбираемо.Имаше и изключения,действуващият караул,както и застъпващият не даваха кръв.Кръв не даваха и дневалните.Освен това даваха по три дни дом.отпуск,вафли,шоколад и след даване на кръв 3 часа почивка,даже можеше и да полегнеш, е не винаги.А кръв вземаха хубави сестри,ама как да не даваш
7
0
 
19
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
На 35 съм. Дарявах от 18 годишен. Така ме научи дядо ми. Давал съм към 10 пъти , може и повече. До като не се наложи операция на баба ми. Тогава тези изедници ме караха да ходя и да се моля по хората. От тогава давам само при нужда за семейството и приятели и преди година и половина за една непозната родилка с усложнения която видях в една група.
6
2
 
13
 
! Отговори
Някой произволен преди 4 години
Дарявайте кръв бе хора. Ако не ви е страх, преглътнете държавата, Бойко, Русия, Азис или който там си ненавиждате.. НО просто дигнете това дупе и дарете. Ей така, за човеци като вас или просто невинни дечица които имат нужда. Стига мрънкане, а помагане между нас си :)))
5
5
 
5
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 4 години
До АнонименИзвинявам се, но тов е нелепо. Първо не е нужно да си взимаш отпуск, те ти дават 2 дни допълнителен!!!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой да дарява кръв, като комунистите и изгерберастелите им наследници, изпиха кръвчицата на народа. Над седемстотин са на държавна хранилка, да даряват, особено онези стресираните и неподкупни интелигенти.
3
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До Анонимен 3Нищо страшно няма. Дарявам 4 пъти годишно, само първия път имах проблем (рязко ми падна кръвното).
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мен ме е страх от тази процедура.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на 50 години, от град Русе, дарявал съм кръв 18 пъти. Но винаги когато има проблеми с близки и приятели и ще Ви кажа защо.Защото можеш да висиш половин ден пред хематологията и пак да не влезеш, защото там се работи бавно, според мои груби изчисления за един ден могат да дарят кръв около 20 човека.За да даря кръв трябва да си взема отпуск три дена и да вися отпред, как да стане?

Спонсорирани публикации