Срещу корупцията - национален механизъм за мониторинг

За целта ще бъде създаден Съвет за координация и сътрудничество
Обновена: 18 сеп 2019 16:32 | 18 сеп 2019 15:58, Веселина Йорданова
13
Срещу корупцията - национален механизъм за мониторинг
Снимка: архив, БулФото

Ще бъде създаден национален механизъм за мониторинг в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона.

Приемането на тази мярка следва и дадените от Европейската комисия препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка, напомнят от МС.

Националният мониторингов механизъм е предвидено да се осъществява чрез Съвет за координация и сътрудничество. Институции от различните власти, които изпълняват дейности или мерки в посочените области, ще представят информация за напредъка в посочените области.

Съветът ще осъществява дейността си при спазване на принципите за разделение на властите и независимост на съдебната власт.

Участието в Съвета на органите, които са извън изпълнителната власт, е на доброволен принцип и е израз на сътрудничество и диалог между властите.

Съветът ще има координационни и съвещателни функции и в него ще участват представители на най-високо ниво - заместник министър-председателят с ресор "Правосъдие", представляващият ВСС, председателят на ВКС, председателят на ВАС, главният прокурор, главният инспектор от Инспектората към ВСС, председателят на КПКОНПИ, министърът на вътрешните работи, министърът на правосъдието, министърът на финансите.

Предвижда се за всяко заседание да бъде отправяна покана за участие до председателя на правната комисия в Народното събрание, както и до председателите на парламентарните групи.

Съветът ще се ръководи от двама съпредседатели - заместник министър-председателя с ресор "Правосъдие" и представляващият ВСС, което ще гарантира равнопоставеността и независимостта на съдебната власт.

Заседанията ще се провеждат на три месеца в първия понеделник на съответния месец. Съветът може да провежда и извънредни заседания по инициатива на съпредседателите или по искане на 1/3 от неговия състав, като задължително се посочват въпросите, които ще се обсъждат и членовете на Съвета, които ще докладват по тях.

Към Съвета ще се създаде и Граждански съвет с 8 членове - представители на професионални организации на магистратите, неправителствени организации и на организации на работодателите.

Членовете на Гражданския съвет ще осъществяват наблюдение върху постигнатия напредък и изпълнението на мерките и дейностите по посочените показатели - борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа, върховенството на закона, като могат да дават становища и да правят предложения пред Съвета за повишаване на ефективността.

Участието в Гражданския съвет е на ротационен принцип. Ротацията на членовете на Гражданския съвет, с изключение на членовете, които са представители на професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, се извършва на една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много институции станаха вече, гръмки имена и никакви резултати. Добре дошли в Сомалия на Европа.
10
1
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Тия утрепаха Корупцията.
9
0
 
3
 
! Отговори
Само глупаци вярват преди 4 години
До ЛудницаЕС да не са прокуратура или съд .Те могат да ни спрат парите или да наложат глоби/които пак ние баламите ще платим/.Тази вяра, че някой от вън ще ни оправи проблемитени е докарала до тук. Спасение за съжаление е само смяна на държавата...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой ще надзирава и контролира какви ще ги върши въпросният Съвет? Кому ще се отчита и как ще се гарантира съблюдаването на въпросните мерки и препоръки?Какви функции и права ще има и дали решенията му ще имат задължителен характер или ще си останат удобно препоръчителни? За квотите вече разбрахме, но с какво те ползват обществото, ако гражданското участие си остане само с наблюдаването, становищата и предложенията, без те да имат конкретен адресат и вменени задължения, срокове и отговорност?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС не се бърка в вътрешните работи на българия а само подсказва но нашия народ все криво разбира нещата!!! Истината е че бай *** си е бай ***! Чака нещата сами да се наредят.
6
0
 
2
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"/ЕС защо се прави на луд гледа и нищо не прави?!"Понеже там бюрократичното блато е още по голямо.Професиите комисар и комисия са на същия принцип. Като комисията която прави "мониторинг" на България, пишат един доклад, който до голяма степен е пожелателен, и след това всичко по старо му.
5
0
 
6
 
! Отговори
Лудница преди 4 години
Вия не разбрахте ли че корумпирани чиновници не могат да се борят с корупцията/срещу себе си/ЕС защо се прави на луд гледа и нищо не прави?!
4
0
 
8
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Това си е стара практика когато нещо не трябва да бъде свършено се създава комисия в случая съвет.
3
0
 
6
 
! Отговори
ПакПартиина хранилка преди 4 години
Пак чиновници,пак огромни заплати, привилегии и тн.само и само да измамят ЕС че се борят с корупцията....
2
0
 
6
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"За целта ще бъде създаден Съвет за координация и сътрудничество"Като постоянно увеличавате бюрократичния апарат, няма да създадете превенция срещу корупцията, дори обратното. Това не са мерки, това са откриване на нови държавни местенца за калинките които си нямат, плюс отбиване на номера пред електората.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е много смешно!Благодаря ви!