Стар кмет или нов… В големите градове най-недолюбват сегашните

Партията на Слави Трифонов краде гласове от БСП, "Воля" и патриотите,
Обновена: 18 сеп 2019 15:08 | 18 сеп 2019 15:08, Камелия Цветанова
48
Стар кмет или нов… В големите градове най-недолюбват сегашните
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Месец преди изборите за кметове и общински съветници от "Арфа Рисърч" отчитат силно поляризирани са нагласите по оста "запазване на статуквото или промяна в местната власт".

41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, а 47% са за избор на нов градоначалник.

Още по темата

На база на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични са нагласите в големите градове (32%:68%), по-умерени – в средните общини (44%:56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в малките населени места (51%:49%).

Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметското място в големите общини, анализират созиолозите.

Изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащи кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот. Интересното, което показва настоящото проучване обаче е, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните.

37% от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура, "срещу" действащия кмет в името на промяната. 62% обаче са на мнение, че биха гласували в зависимост от личните качества на кандидатите и политическите си предпочитания, а не на принципа "против". Тази нагласа внася допълнителен съспенс в политическата битка, защото показва, че обединението на недоволните не е автоматичен процес, особено когато става въпрос за решаването на местни проблеми, които непосредствено засягат всеки гражданин.

Сериозен фактор в развитието на интригата ще бъдат и множеството алтернативни местни играчи, които често получават значителна подкрепа. Около 10 на сто от избирателите са готови да гласуват за такива листи или кандидат-кметове, като на места делът им достига до 15%.

Около 47% са твърдо решилите да гласуват на предстоящите избори.

От "Алфа рисърч" отчитат още, че в средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта.

48% от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението, срещу 33%, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ.

Към момента обаче липсва консолидираща избирателите алтернатива. Отговорът на въпроса "коя е алтернативата на ГЕРБ" показва силно фрагментирани предпочитания – към БСП - 17%, към евентуална партия на шоумена Слави Трифонов - 12%, Демократична България - 4.9%, Обединени патриоти - 3.8%, към друга политическа сила - 8.9%. Въпреки това в началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%).

В настоящото проучване Алфа Рисърч измерва и потенциала на вече заявената от Трифонов партия – "Няма такава държава". Тя стартира с подкрепа от 8.3%, отнемайки симпатизанти от БСП, националистическите формации и Воля, без съществена ерозия за ГЕРБ.

Поради липсата на масови обществени очаквания за демонтиране на цялата политическа система и преориентация на страната, новата формация, позиционираща се като алтернатива на статуквото, започва с умерени нива на подкрепа.

Подкрепата за ДПС е в рамките на традиционните 8.6%. С разпада на Обединените патриоти, преобладаваща част от националистическия вот остава зад ВМРО-НФСБ (4.8%), а доскорошният им партньор Атака влиза в политическия сезон с подкрепа от 1.9%.

След пробива на европейските избори и излъчването на евродепутат, Демократична България стабилизира общите си позиции (4.1%), но все още е изправена пред предизвикателството да разшири кръга от свои симпатизанти в страната.

Регистрираната в настоящото проучване подкрепа за управляващи, лява, дясна опозиция и нови формации показва настроенията в обществото на национално равнище. Местните избори обаче са доста различни по характер, а това прави изходът от тях силно зависим от спецификата в отделните общини, от състоянието на политическите сили в тях и гражданската ангажираност.

Нарастват критичните оценки и гласове към качеството и стила на управление на страната. Както показват и последните политически скандали обаче, те биват разчетени от общественото мнение като излизащи от различни по ориентацията си политически сили, което не позволява консолидиране на единна опозиция. В резултат, правителството и премиерът успяват да запазят нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот.

С 27.5% одобрение за Борисов и 15% за неговия кабинет, управляващите влизат в есенния политически сезон.
Президентът Румен Радев продължава да се ползва с най-висок персонален рейтинг от политиците в страната – 54.8%, с лек ръст на неодобрението (от 14% на 17%).

При другите институции плавен позитивен тренд се наблюдава при полицията, която в рамките на година постига около 10% ръст (от 19% на 28%).

Законодателната, съдебната власт, обаче, както и главният прокурор, събират силни негативи и остават закотвени към много ниски нива на обществено доверие.

През септември, както и през целия период на действие на настоящия кабинет, като най-успешен министър се оценява Томислав Дончев, следван от министъра на спорта Красен Кралев.

На трето място в началото на учебната година излиза образователният Красимир Вълчев.

Тримата са и с най-ясно изразен позитивен баланс между позитивни и негативни оценки. От останалите с подобрени позиции са Росен Желязков и Младен Маринов. По-поляризирани са мненията за Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов. Най-проблемни за общественото мнение са ресорите правосъдие, здравеопазване, земеделие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом не е член на ГЕРБ значи е по-мaлкото зло
26
12
 
8
 
! Отговори
akud преди 4 години
столичани на вас се пада честта да заличите комунизма сега и за винаги. никога повече бсп
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще си ги изберете същите. Стига сте се правили на интересни.Все едно не съм го виждал този театърл, дето се разиграва толкова години - всеки по улицата плюе срещу сегашното "Ръководство", а после пак същите си ги избирате......
24
1
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
23, Май никога !ДС командва и сега.Крадливи комунисти са днешните капиталисти, дето си направиха фасадна демокрация.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарката Фандъкова и другарката Манолова. Кога най-сетне ще изберем някой неопетнен от комунистическото минало?Колкото по скоро , толкова по-добре.
22
5
 
13
 
! Отговори
сф преди 4 години
Малко се чете в тази държава ! Четете историята не само на собствените си населени места, а и тези по света. Ще се убедите, че градовете правят най-доброто си развитие, когато са управлявани от мъже, професионалисти, визионери. Сега ни зомбират с медийна пропаганда да си изберем по русата "фаворитка" Не, аз не искам града ми да се управлява от блондинка. Предпочитам плешив архитект !
21
1
 
21
 
! Отговори
Директор на цирк преди 4 години
Как няма да са благоприятни настроенията в малките общини, когато гласоподавателите на там са стиснати за гушите, особено тези, които те или роднините им работят на някаква държавна работа. Заплахи, че ще останат без работа, шантажи и какво ли още не, ако не гласуваш за правилната партия. Т. нар. социологически агенции да отидат на място, да видят каква диктатура е, пък тогава да пишат. 27
20
16
 
10
 
! Отговори
знам преди 4 години
че статията е поръчкова. Демек Мая костинбродска Галева може да прави много грешки, но народа уж иска промяна. Но промяната не винаги е добра. Другарите са огладнели и после пак грешки, извинявам се но продължавам.
19
4
 
5
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Абе давайте да ставаме кралство и да ги прекратяваме тия циркове... пардон - избори
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да за Фандъкова !!!"нейн"???? Толу-що ми реши проблемът - няма да гласувам с неграмотна ***
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без знамение - стар, нов, все повърня. Всичко краде и ще продължава да краде. Хора, моля спрете да се надявате че нещо ще се промени. 30г го доказаха че няма надежда.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Камелийка защо не се върне в училище, за да научи, че сравнителните степени "по-" и "най-" се ползват за прилагателни имена или наречия? Надолюбвам е глагол и не може да има най-недолюбват! Ако държи да е така да си направи от глаголът прилагателно, та да стане "най-недолюбени".
15
27
 
8
 
! Отговори
Да за Фандъкова !!! преди 4 години
Нека да подкрепим Фандъкова за поредния нейн мандат за столичен кмет. Много работа се свърши за последните 10г. нейно управление, но наследството от управляващите преди нея беше лошо. Затова още много работа има за вършене. Фандъкова има волята да довърши нещата. Подкрепа.
14
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Щом си ти човек на кмета,знай - работи ти късмета.А пък обещанията празни,са за наивниците разни.
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избор за кмет се прави по индивидуални качества,не по партия.Предпочитам градът ми да бъде управляван пт архитект или инжинер не от учителка.От млад,не от 55+ годишна лелка.Не ми трябват БСП и ГЕРБ в моя град
12
10
 
6
 
! Отговори
сф преди 4 години
Аз лично предпочитам арх. Игнатов пред русите фаворитки /Данчето и Майчето/. Столицата се нуждае от кмет мъж, професионалист, визионер. Четох програмата за управление, намирам я за мн. добра. За сега като човек патриот с десни проевропейски убеждения единствено ме притеснява факта, че Игнатов не е заявил категорична позиция по отношение на позорния символ на руско-съветския империализъм - *** . Ако каже, че ще го рушне с огромно удоволствие ще гласувам за него.
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ(Гепим и Е..м Робите в България) бяха дотук!Ще спечелят дедовия!
10
4
 
17
 
! Отговори
да видим преди 4 години
Дори да спечели Фандъкова, което никак не е сигурно предвид очаквания балотаж, ГЕРБ със сигурност ще загуби мнозинството в общинския съвет (което и сега формално нямат - 30 от 61). Предстоят интересни времена..
9
19
 
4
 
! Отговори
Воля за Портних преди 4 години
Нека да подкрепим г-н Портних за следващия му мнадат като кмет на мороската ни столица. Той реши много проблеми, изрина камарата камъни пред общината за да няма проблеми. Успех.
8
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам особеното усещане ,че София и Варна ГЕРБ ще загубят. Така сочат предварителните допитвания.А от там нататък ще следва срив.