Ще си сътрудничим с бизнеса, за да преодолеем кризата!

Ангелкова с поздрав в Световния ден на туризма
20
Ще си сътрудничим с бизнеса, за да преодолеем кризата!
Снимка: БТА, архив

Министърът на туризма Николина Ангелкова поздрави всички, за които туризмът е кауза, в Световния ден на туризма.

Туризмът е кауза, той носи по-добро бъдеще за всички, кризите и предизвикателствата можем да решим заедно, заявява Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството.

За нея са нужни много сили, голяма работоспособност, предприемачески нюх, но и въображение, защото освен сериозен бизнес, туризмът е също преживяване, емоция, дори философия и светоглед, посочва още тя.

Световният ден на туризма се чества почти от 40 години под егидата на Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН.

"Поздравявам чуждестранните туристи, избрали нашата държава за своя дестинация - мнозина от тях идват в нея не за първи или втори път. България винаги има много какво да им разкаже и покаже от своята природа, история, култура, бит, традиции, автентичен фолклор“, казва министърът и допълва, че всичко това е в четири сезона.

Според нея е огромен потенциалът на България да развива сектора, който генерира близо 12 на сто от БВП и 11% от общата заетост у нас заедно със свързаните подотрасли.

През 2018 г. за първи път преминахме границата от 9 млн. чужди туристически визити. Приходите от входящ туризъм надхвърлиха 7,3 млрд. лв. Повече от 4 млн. бяха пренощувалите гости във висококатегорийните хотели, което показва, че формираме качествен продукт на атрактивна цена, казва още министърът.

От началото на 2019-а до юли включително страната ни е привлякла над 5,1 млн. посещения на чуждестранни туристи. През периода юни-юли 2019 г. НСИ отчете 2% ръст на чуждите туристи, отседнали в хотели с поне 10 легла по Черноморието ни. През този период посетителите от Украйна бяха с 26% повече спрямо юни-юли 2018, от Молдова – с над 14%, Великобритания и Гърция над 9%, Турция над 6%, Нидерландия над 9%, Унгария близо 35%, Словакия около 17%, Ирландия близо 45%, Китай над 13% и др.

"Изпращаме най-силния период юни-юли по брой пренощували българи в хотели с 10 и повече легла през последните години. Общото увеличение при сънародниците ни е близо 13%“, посочва тя.

Ангелкова изразява увереност, че положителните тенденции в туристическата индустрия могат да продължат, въпреки че на финала на сезон лято 2019 е изправена пред критична ситуация от международен мащаб, която неминуемо ще рефлектира и у нас.

"Разчитаме на сътрудничеството с отговорния бизнес, за да успеем заедно да минимизираме евентуалните негативни последици за туризма и да преодолеем казуса с фалита на един от най-големите световни туроператори. Вярвам, че ще покажем истински професионализъм и ще защитим интересите на всички туристи у нас, както и на българските туристически компании, за да не се накърни имиджът на страната ни като дестинация за организиран туризъм, осигуряваща сигурно и комфортно пребиваване", казва Ангелкова.

По думите ѝ тазгодишното мото на световното честване на 27 септември е "Туризъм и работни места: по-добро бъдеще за всички". По данни на СОТ отрасълът генерира 10% от работните позиции в света.

У нас предприятията в хотелиерството и ресторантьорството са около 27 хил. Общо ангажираните в туризма и свързаните с него икономически дейности в България са над 346 хил. души през 2018 г., но са нужни още съвместни усилия за повишаване на техния брой и уменията им, за да "захраним" бизнеса с достатъчно квалифицирани кадри, изтъква министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Комунистите от ГЕРБ съсипват държавата......Аааа, не така джанам, не са само Герб! БСП, ДСП, Метан-Патриотете и Не-Воля! Всичко си е БКП, като едно време но с нови похвати.
16
0
 
4
 
! Отговори
Пръст преди 4 години
Невъобразимо голям ръст от 100% на туристите от тамбукту, миналото лято 1брой, а тази година двама.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът е съезмерим с Демокрацията и с ...Националния отбор по футбол ..в България !Случайни работи - няма :))
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите от ГЕРБ съсипват държавата.
13
0
 
10
 
! Отговори
Куню преди 4 години
Ако нямаше толкова *** с хотели нямаше да има проблем
12
0
 
4
 
! Отговори
Джо преди 4 години
Пак ще им налеят мангизи!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко отвратително!!!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото е красива, толкова е и умна.
9
0
 
14
 
! Отговори
Agenta преди 4 години
Ангелкова ти си позор!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туризмът е кауза, той носи по-добро бъдеще за всички ... кои са тези всички.Както винаги много и само празни приказки. За пореден път се убеждавам че тези просто ни имат за калинки, говорят ги едни колкото да се намират на работа а си правят каквото Боко нареди и така 15-20г.Помнете ми думата, само след 10г туризмът ще е на ниво Сомалия.
7
1
 
10
 
! Отговори
морски преди 4 години
Ще работя до средата на октомври.При мен кризата не е дошла.Който взе обект на голЕм наем - фалира.Не може да се предлагат високи цени на бедни туристи !!
6
0
 
14
 
! Отговори
13 преди 4 години
Това не е кон, това е еднорог от рядка свещена порода, където мине никне дъга и идват много туристи. Затова сме и купили апартамент половин декар, това е златната ни кокошка.
5
0
 
16
 
! Отговори
sss преди 4 години
украинците идват в БГ да работят, турците - минават транзит като се прибират лятото! Но коня си знае едно процентите са винаги +!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасна Николина, хубава като картина!!!
3
1
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
С кого ще сътрудничите *** ,offco?
2
0
 
13
 
! Отговори
Нема лабаво преди 4 години
Сигурен съм, че непременно ще отучите "бизнесмените" в бранша от дребните и гадни хитрини, ще ги убедите да не наемат за персонал *** недоразумения и да подобрят сигурността в хотелите, за да няма кокошкарски кражби. И задължително ще оправите пречиствателните станции по вмирисаното море. Ъхъ.
1
0
 
20
 
! Отговори
13 преди 4 години
Няма криза в туризма. При инвестирани 500 000 000 само за къщи за гости само за 1 година не можем да говорим за криза. Всяка къща се наема за 5000 лв на ден, по 200 дни, по 500 къщи, за една година инвестицията ще се изплати. След това ще ни носят половин милиард годишно.