Учени от БАН: Няма да изчезнем, но може да сме под 6 млн. през 2040 г.

След 30 г. всеки десети българин у нас ще бъде над 80 години
235
Учени от БАН: Няма да изчезнем, но може да сме под 6 млн. през 2040 г.
Снимка: архив, БулФото

Населението на България може да падне под 6 милиона души до 2040 година, спроде изследване на Българската академия на науките.

Застаряването на нацията, социалните неравенства и миграцията са сред водещите фактори, които задълбочават демографската криза у нас.

Учените прогнозират, че след 30 години всеки десети българин в страната ще бъде на възраст над 80 години, предаде БНР.

България няма да изчезне. Според най-лошата прогноза до 2040 година населението на страната може да намалее до 5,8 млн. души, ако не се предприемат мерки за преодоляване на кризата.

"Структурата на населението няма да бъде добра. Ще има много повече възрастни, отколкото млади хора. Добрата новина - няма да изчезнем, лошата новина е, че няма да бъдем и 6 милиона", обясни директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН проф. Антоанета Христова.

Тенденцията може да се обърне в положителен план едва след 15 години.

"Независимо от това даже колко мерки се предлагат и в каква комплексност, до 2034-а година ние винаги ще имаме негативни резултати".

Демографската прогноза разбива мита, че миграцията е главната причина за намаляването на населението.

"Има и заминаващи, но и все повече връщащи се. Броят на влизащите в страната и завръщащите се българи се изравнява на излизащите през последните години", според професор Катя Владимирова.

Мерките за преодоляване на демографската криза включват насърчаване на раждаемостта, подобряване на здравеопазването и социалните услуги, както и намаляване на смъртността и миграциите на населението.

Изследването отчита промени в ценностите и нагласите на младите поколения - те имат повишени изисквания към качеството на живот и към отглеждането на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БАН учени над 55 години няма.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
' Странджа" И тук ли се " изходи" по темата? Ти си слънчоглед партия бе човек! Гледаш " бога слънце" и усещаш " вятъра"! Другото не е важно за теб! Нямаш срама пенсиьо! Но има хора които те усещаме и без да те виждаме! -:) Прозрачен си ни!-:)
115
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БАН от 80 академици няма и 10 с реални научни постижения. Титлата академик и член кореспондент се раздават само с връзки или с рушвети.
114
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОВЕЧЕТО АКАДЕМИЦИ И ПРОФЕСОРИ ОТ БАН НЯМА ДА СА ЖИВИ ПРЕЗ 2025 ГОДИНА.
113
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Единствената практическа работа на социалистическите "учени" от академията е да убеждават българските граждани колко хубаво е било по времето на престъпния комунистически режим и колко зле е сега и ще става по-зле. Би трябвало да ги осъдят за провокиране на масова паника и черен пиар на България.
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но хубавата новина е, че през 2040 година всички комунистически старци от бан отдавна ще бъдат измрели.
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТАРЧЕСКИЯ ДОМ НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА - БАН.
110
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ да си прибере старците от БАН за да престанат да вият и да се отърве народа от пустото виене на оскотели соц дъртаци.
109
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** как ще изчезнем ,бе , бра..д..че..ди..те са тук , нали останалия тук по- читав народ требе да се лъже да поостане ,та като дойде некой от Фосвагените да го из.***..мим ,че работната ръка е тук и не е мърдала
108
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 104.. Ти у ред ли си бе? Само ти ли живя през комунизма? Мен що никой не ме " дебнеше" бе? Живеех си спокойно и резервоара на колата ми беше все пълен!-:) Леле леле какви интриганти имало само! Че ти ако тогава си пикал на криво Басма ли искаш да ти цепят? Разбира се че ще те гонят щом не спазваш реда и законността през социализма! Манипулатор си ти и нищо друго! Жалко човече!!!!
107
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четете доклада на ОН за БГ през 2050, има го онлайн. БГ ще е под 5 млн, селата ще са обезлюдени и населението ще живее САМО в 6 града. Това е публикувано още през 2000г. БГ ще е на нивото на Сомалия само след 30г. Инфраструктурата ще е стара, няма да има персонал, западните бизнеси ще избягат само след 10г ... България загива бавна и мъчителна смърт.Почнете ми думите, четете онлайн
106
1
 
6
 
! Отговори
Мислещ преди 4 години
Такава е перспективата като ни управлява ГЕРБ.
105
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сега сме под 6 милиона бе Дедовците. Каква 2040 г. ви гони. Или и вие броите населението по избирателните списъци. Баща ми дядо и баба са починали преди 10 г. Когато попитах в избирателната секция какво правят имената на отдавна починали хора в списъка ми казаха че била станала малка грешка. Кой знае на колко народ починалите роднини се водят за гласуватели без никой да подозира. Преглеждайте избирателните списъци и ако видите познати имена на вече починали хора веднага вдигайте скандал.
104
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 4 години
А тия " учени" от БАН.Щом са толкова " учени" и " прозорливи". Не им ли светна Че Населението на България а и на Европа.Се Поамериканофилчи? Че всеки 2 ри младеж в България и Европа.Искат да живеят в Америка? Ние тук сме родени и тук ще си умра! И не тръгнахме към прехвалена та мечта " Америка"! Та уважаеми " учени" от БАН. Изходете се по въпроса де!? Ама едва ли ще ви чуем гласчетата по парливата " тема"! За това тихо!-:)
103
0
 
5
 
! Отговори
Тиквичка преди 4 години
Учените няма да доживеят своето заключение , ако попаднат на доктор Мюмюн и сестра Айше.Сериозно тъпите журналисти да престанат да депресират нормалните хора, ***. Напишете една позитивна новина. Аз това не гледам тв и не чета помията Ви, но този път не св сдържах да отбележа, че претопляте манджата за милиарден път.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приемам критическата ви позиция,но не мога да се примера с всякакви превратности и да бъда равнодушна към болезнените прояви на днешния социален живот.До анонимен104
101
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
От тези 5 милиона четири ще са РОМИ
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 97През социализма си мечтаех за красиво и добро за възвишено и хуманно за героично и справедливо,за разбирателство.Баби ,дядовци ,майки и бащи имаха достойнство ,чест и дълг...........Лъжи и още нещо! Имаха страх от репресии а всеки 3-ти беше слушалка и клеветник на битова/комшийска основа. БКП-то и до днес не е мръднало само където сега на власт са синчетата и дъщеричките на бившите комунисти с малко по различни партийни имена но със същия коварен нрав!
99
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ВЕРОЯТНО ще я има,но като име на географската карта,НО БЪЛГАРИ,КАТО НАРОДНОСТ,НЯМА ДА ИМА!Каквото и да се пънат да пишат пишковците и да размахват оптимистични тиради,ТОВА Е СУРОВАТА РЕАЛНОСТ!А всичко останало е чесане на езици...до стопяване на българския народ!
98
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Расизмът е една отвратителна черта и раздухването на национализма само противопоставя хората един срещу друг.100