Тормоз, бой... Жертвите на домашно насилие са все повече

МВР обаче няма данни за броя на системно подлаганите на насилие
115
Тормоз, бой... Жертвите на домашно насилие са все повече
Снимка: Pixabay

В последните пет години се наблюдава трайна тенденция за нарастване на случаите на домашно насилие.

Жертвите, потърсили помощ и получили ограничителна заповед от съдилищата в страната, през 2015 г. са били 2 121, през 2016 г. - 2 323, през 2017 г. - 2440, през 2018 г. - 2 981, а за първите шест месеца на тази година са 1 563.

Това отчита МВР шефът Младен Маринов в писмен отговор на депутатски въпрос.

В същото време той признава, че в България липсва единна автоматизирана система, която да обработва данните за жертвите на домашно насилие. Неправителствените организации, ангажирани с жертвите на тормоз в семейството, ползвали свои системи.

Още по темата
В МВР се събират статистически данни за извършени престъпления като убийства, изнасилвания, тежки телесни повреди, блудства, които могат да бъдат основани на пола, но не и за жертви на домашно насилие, защото това не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

С поправки в НК от февруари тази година са инкриминирани определени състави на престъпления, извършени в условията на домашно насилие, като убийство, причиняване на средна телесна повреда, отвличане, закана с престъпление, принуда.

След това с министерска заповед са определени национален координатор в МВР по въпросите, свързани с домашното насилие, както и двама заместници. Освен това във всяко едно то 28-те Областни дирекции на МВР има регионални координатори. Тяхната работа е да събират и обобщават данните за случаите на домашно насилие.

Маринов уверява, че всеки полицай може да помогне на жертва на домашно насилие, а при нужда полицейските патрули съдействат за транспортирането й в кризисен център за настаняване.

В страната функционира и 24-часова гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие.

МВР обаче не разполага с информация колко от пострадалите са настанени в кризисни центрове, защото управлението им се осъществява от неправителствени организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
5
 
! Отговори
Судом и Гомор преди 4 години
До АнонименСвободната любов ще ни унищожи! Чака ни нов потоп! Разврата се шири навред!Ако жените са на место, няма тогава да сме на това место!
65
4
 
6
 
! Отговори
Божието наказание преди 4 години
До Анонимен Вместо мъже да ни управляват жени и деца! Това ако не е предателство пред народа!
64
8
 
9
 
! Отговори
69 преди 4 години
и как една жена да се разведе с мъжа си и да вземе апартамента и детето ако не чрез домашно насилие? То каква жена е ако не може да се разплаче по всяко време или да си изпроси един шамар? Прибрала се кифлата пияна на мотика без сутиен и с гащите наобратно обути и хоп домашно насилие.
63
5
 
2
 
! Отговори
само е.бан преди 4 години
До бой бойЗаменете боя с луд секс и всичко ще е наред!!!
62
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боя изгражда! Той не да разгражда. Той изгражда. Не мо'еш да мъмриш брат...
61
3
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Дай да си го кажем по-направо, досега на полциаите не им се занимаваше в "семейните работи", дори когато има побой с придружавщи телесни повреди. Никъде в закона не е написано, че той не важи ако двама души са съпрузи или пък още повече ако живеят на семейна начала! Дори обидата е подсъдна, ама трябва някой да работи...
60
1
 
2
 
! Отговори
вината преди 4 години
В филма нечиста сила с Васил Михайлов в ролята на кмет съветсваше битата жена, че ако го осъди и го вкара във затвора тя няма да има какво да яде..............Днес финансовата независимост на жените ги направи самостоятелни и равнопровни!
59
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Хммм, какво иска да ни кажа авторът на сататията, че досега убийството при условия на домашно насилие не е било криминализирано ли?!
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКойто мъж си има парички - обичат го всички! За секса си има вибратори и заместители!
57
1
 
4
 
! Отговори
преди девети преди 4 години
Само за един шамар в жандармерията, след 9-ти ставаш АКТИВЕН БОРЕЦ с пенсия!За един харизан вол на шумкарите също се ставаше борец против фашизма!
56
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 888Ала бала.Жените търсят в мъжа две основни неща-финансова сигурност и секс.Няма ли пари и не ги ли задоволява сексуално семейните отношения се скапват.Всичко друго е второстепенно.
55
10
 
2
 
! Отговори
888 преди 4 години
Повечето мъже са роби на майките си/жените по невидим начин. Трябва да превъзмогнат себе си и тогава ще "владеят света" наистина и жените ще ги уважават без да е нужно да се занимаваш със всяка глупост и детайл.Малкото мъже които успяват да доминират собствените си емоции по правилния начин са по-големи царе отколкото един цар който се е оставил да бъде движен от базовите си емоции, пороците си, влеченията си.. майките ни често създават невидими зависимости към тях който повечето хора не вижда
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си се събрал с ***, ще си сърбаш последствията. Аман от хора, които живеят с *** и после мрънкат!
53
7
 
3
 
! Отговори
888 преди 4 години
...като ефект - ставаш на това което мразиш след години. Т.е мъжете стават като майка си, мразят жените в същото време и загубвят контрол върху емоциите си защото им е втълпено да мразят баща си, което се превръща във вътрешен шаблон на отхвърляне на истинското мъжко, идентифициране със женското и се получава ядосан човек който е емоционален като жена, не е реално мъж без значение как изглежда, има тежко отношеное към жените тъй като както казах - мрази майка си и в същото време търси любовта й.
52
4
 
3
 
! Отговори
До стел. преди 4 години
А ти какво очакваш? Съпрузите да бъдат съдени без доказателства ли? Побоят много лесно се доказва чрез медицински преглед.
51
6
 
3
 
! Отговори
888 преди 4 години
Има един много тънък и невидим момент в цялата работа защото е трудно и срамно да се говори за него, на всичко отгоре звучи нереално на пръв поглед, но повечето мъже в България и доста по света в днешно време са афектирани за цял живот от това как майка им се е отнасяла към тях. Особено какви неща им е говорила за баща им - в смисъл на негативни. Или ако направо ги е настройвала в моменти срещу баща им. Резултата от това е че детето мрази майка си подсъзнателно И в същото време се дестабилизир
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основната причина за неразбирателство в БГ - семейството е синдромът ПБНЕ - пие, бие и не е.ве.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука като чета,кой ги подбира тия *** критици не ми е ясно единия за Русия Путин ми разправя другия бълва простотиикакво общо има тази новина с политика с Конвенция**** при вас да се случи вас да ви пребият от Конвенцията ли ще кажете *** Народ
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От едната страна имаш жени които са си втълпили, че са "слугини" и "робини" на семейството си, от другата страна имаш деградирали бащи които поставят финансовото състояние на семейството си под риск заради пороци и мързел, и се получава взривоопасна комбинация.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2500 случая годишно на 7 милиона население изобщо не е много.Падат се по 35 случая годишно на 100 хиляди население.Т.е в град като Плевен се случва по един случай на домашно насилие веднъж на 11 дни.