Върнахме часовника с един час назад

Преминахме към астрономическото часово време
27 окт 2019 07:00, Елка Василева
20
Върнахме часовника с един час назад
Снимка: архив, Reuters

Тази нощ преместихме часовника с един час назад. Това стана в 4 часа. Така се върнахме към астрономическото часово време.

Междувременно стана ясно, че преговорите за прекратяване на сезонната смяна на часовото време са в застой в Съвета на ЕС. Това потвърди говорител на Европейската комисия.

Засега комисията не може да посочи срок за приемането на решение.

Предвижда се, ако държавите от ЕС постигнат напредък в преговорите, да прехвърлят въпроса към Европейския парламент, който по принцип е съгласен с първоначалното предложение на ЕК смяната на часовника да спре.

Едва когато това решение е взето, ще се пристъпи към очертаването на новите часови зони, защото някои държави от ЕС ще предпочетат да запазят "завинаги" астрономическото часово време, докато други ще изберат "лятното".

Изборът на отделните държави бе определен с допитвания, които показаха например, че мнозинството в България би предпочело постоянно "лятно" часово време, докато мнозинството в Белгия предпочита "зимно", припомня БТА. Ако тези желания бъдат приложени, часовата разлика между България и Белгия би се увеличила от един час, както е сега, на два часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: часово време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Добре дошла зимна депресия с кофти време и тъмно още от следобяда
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мрънкането срещу смяната на часа е част от общата тенденция за насаждане на недоволство от всичко - обикновено хибридно мероприятие. Как си представяте например зимата сутрешните задръствания да се случват още по тъмно - примерно в 6 часа? Това ще стане ако се отмени връщането на 1 час.
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбира се, че трябва да има зимно и лятно време. Това не е прищявка, а е измислено с цел да се ползва светлата част и да се спи в тъмната част на денонощието. Не случайно се казва Дейлайт сейвинг тайм.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е най-големия мрънкалник във Вселената, Същите тези,които обясняват как смяната на времето в лошо нещо и им пречи, само година след като се преустанови смяната на времето, ще започнат да пишат, колко е било хубави и правилно това да се прави и колко е лошо да не се сменя времето.
11
7
 
4
 
! Отговори
Директор на цирк преди 4 години
Скоро няма да има установяване на постоянно време , защото тази разболяваща смяна на времето е добре дошла на всички кукловоди , защото здраво население не им е нужно.Таз безполезна npocmomuя ще я има доколкото е възможно !
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужасно е това връщане. В 17 часа тъмно и студено. Абсолютна депресия.
9
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
В Момин проход часовникът стрелките на часовниците днес се повредиха на 12 ч и не могат да мръднат.
8
13
 
10
 
! Отговори
Q преди 4 години
Хм и кои са правил добитване у нас ?Я да направим и ние едно допитване до колегите-форумци.За астрономическото време +За лятно време -
7
2
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
До Анонимена ти защо не спа? тревожиш се да не пропуснеш гласуването ?
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм харесвал тази смяна на часа. Поркам си един час повече.
5
11
 
8
 
! Отговори
Ново допитване преди 4 години
За България - отлагане на манипулираните резултати за лятното време!Резултатите бяха решени, преди да питат хората! А самото гласуване беше максимално технически усложнено и явно настройките на програмата бяха в режим да не може да се гласува.
4
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От моите познати повечето чак на сутринта го направиха, а не в 4 през нощта. Ей затова сме на това дередже! Хората ти казват - в 4 си завърти стрелката на часовника, а половината народ спят и не им дреме.
3
19
 
15
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Най-сетне да се събудя по светло! Моля, не връщайте тая глупост с лятното часово време!
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните10 гвървим напред с изкл на 14 месчервено управление.
1
3
 
15
 
! Отговори
x преди 4 години
само ръчния, другите сами се върнаха, 2019 г. е