Народният театър осиротя. Стотици се простиха с Йосиф Шамли

След смъртта му 11 постановки падат от афиша на "Иван Вазов"
63

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стотици актьори, приятели и близки на се стекоха на поклонението на  Йосиф Шамли, който си отиде през нощта на 29 октомври.

Той почина на 47 години.

Още по темата
29 окт 2019 17:10
3

Сред колегите на Йосиф Шамли, дошли да се простят с него, беше цялата трупа на Народния театър и много негови колеги от други театри - Христо Мутафчиев, Марин Янев, Мария Каварджикова, Ева Тепавичарова, Тео Елмазов, Теди Москов, Мая Новоселска, Явор Бахаров, Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Владимир Пенев, Валери Йорданов, Стоян Пепеланов, Явор Гърдев, Нона Йотова, Параскева Джукелова, Мариан Бачев, Михаил Билалов.

Актьори и зрители, ценители на таланта на Йосиф Шамли споделяха, че в събота и неделя той е имал представления на сцената на Народния театър, които, както винаги, изиграл блестящо, и нищо не намеквало за внезапния му край, пише "24 часа".

"Беше изключително загрижен за децата си. Веднага след репетиция бързаше да ги вземе от детска градина и училище", сподели негова колежка. Актьорът има три дъщери.

Йосиф Шамли беше от актьорите, които придаваха смисъл на нашата професия, на нашето призвание без да вдигат шум, каза Милен Миланов, дългогодишен председател на фондация Аскеер, която два пъти е давала наградата на актьора.

Преди да почине той играеше в 11 постановки на Народния театър.

Всички те за известно време падат от афиша, докато му се подготвят заместници, защото почти във всяка от тях ролите му са големи и сложни.

Най-тъжният некролог за Йосиф Шамли беше съобщение до зрителите, че "Братя Карамазови" и "Опит за летене" падат.

"Йосиф ще остане в историята на българския театър със своите десетки превъплъщения на сцената. В последния сезон той беше част от спектаклите "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин, "Наблюдателите” от Константин Илиев, "Опит за летене” от Йордан Радичков, "Калигула” от Албер Камю, "Спускане от връх Морган” от Артър Милър, "Теремин: музика, любов и шпионаж” от Петър Зеленка”, припомнят от Съюза на артистите в България.

Йосиф Емилов Шамлиев е на роден 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

Сред първите му роли на професионална сцена са Войцех във "Войцех” от Георг Бюхнер в Драматичен театър "Стефан Киров” в Сливен, Луцифер в "Каин” от Джордж Байрон в Родопския драматичен театър в Смолян, Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" в Драматичен театър "Константин Величков” в Пазарджик. От 2003 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов”.

През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в "Полет над кукувиче гнездо" от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-кукления театър в Пазарджик в категория "Поддържаща мъжка роля". През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в "Престъпление и наказание" по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър "Иван Вазов" в категория "Водеща мъжка роля". През 2016 г. получава "Аскеер" за ролята на Цера в "Ничия земя". Адаптация по едноименния филм на Данис Танович. Постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов" в категория "Поддържаща мъжка роля".

Зад гърба си Йосиф Шамли има и десетки филмови роли, сред които в хитовите български сериали "Откраднат живот" и "Дяволското гърло". Участва и в "Хитман", "Дзифт", "Източни пиеси". Едни от последните му роли са в "Сцени, отпаднали от живота на една актриса" и "Спасителят в прахта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: поклонениеЙосиф Шамли
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо трябва да ходя на театър да спонсорирам някакви хора ,които се мислят за култура ?
26
5
 
35
 
! Отговори
Гиню преди 4 години
Известен беше с ролята си в Под прикритие. А иначе в театъра доста роли имаше ама след като 99% от пишещите коментари не са ходили на театър за тях е неизвестен. Иначе само за инфо Шамли е еврейско име.
25
5
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 4 години
Ако това е истината, защото не знам, сега чувам. Не е бил прав, да остави три деца и жена. Абсолютно не е прав.
24
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се самоубие от безпаричие един талантлив и вероятно чувствителен артист... Това е съдбата на почтените хора в България, които не са на хранилка.
23
10
 
12
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 4 години
Човекът се самоуби. Обеси се, това е истината. Лека му пръст!
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тома Белев дали е отишъл и той да поднесе съболезнованията си? Редно е като новоизбран съветник!
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля *** да изтрие всички коментари без този на номер 20. Срамота. Долно племе.
20
7
 
34
 
! Отговори
КуКлус преди 4 години
Всички които плюете *** на един талантлив човек учил и се борил за това да развие таланта си и го развива до огромна степен .....баща на три деца ........вие диабетични бомби помпещи кока кола и ядете по 5 дюнера докато седите пред компа защото ви мързи да си мръднете дебелите *** и да направите нещо с живота си ........за вас също има господ ! Плюете защото завиждате че ВИЕ САМИТЕ НЕ МОЖЕТЕ ! Да почива в мир !
19
1
 
53
 
! Отговори
Хмм преди 4 години
Чета и ви се чудя.... вие хора ли сте? Не познавате човека, но знаете да обиждате! Това е последния ми коментар тук, тъй като вие сте толкова долни, толкова злобни, че не се различавате и от най-лошия ни враг. А *** можеха просто да махнат секцията с коментарите и да прояват уважение! За такива като вас мястото ви не е на тази планета. Каквото и лошо да ви се е случило очевидно ви е било малко. Срам, Срам, Срам. Проявете уважение и просто замълчете. Бог да го прости.
18
1
 
18
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Поклон!
17
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Драги алкохолици, не ставайте актьори, защото е вредно.
16
6
 
7
 
! Отговори
БУТИЛКА преди 4 години
До Анонименот какво е починал на 47 години? Вероятно от същото като другите починали на тази възраст.
15
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е тоя ,че и почести ?
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРЕЙ, АМИ СЕГА? ЩЕ ТРЯБВА ДРУГ ДА ГО ЗАМЕСТИ И...
13
2
 
14
 
! Отговори
Магомаев преди 4 години
Е сега като не е бил много популярен, дай да го оплюеме дружно. Така ли!?Не забравяйте, че всички ни чака нещо зад ъгъла!
12
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-вероятно е умрял от свръхдоза или некачествен алкохол. Повечето артисти непрекъснато се напиват и дрогират. Някои дори излизат пияни на сцената.Виждал съм го с очите си, при това не веднъж.
11
14
 
14
 
! Отговори
ГешеФт преди 4 години
Предвид, че голям% от артистите са алкохолно зависими, не трудно да се досетиш от какво е починал...
10
5
 
25
 
! Отговори
град Козлодуй преди 4 години
КАК НЕ ВЕЕ СРАМ ДА ГОВОРИТЕ ПИШЕТЕ ГНУСОТИИ ЗА ПОЧИНАЛИЯ ЧОВЕК ТОЙ СИЕ БИЛ НОРМАЛЕН ИМА СИ ЖЕНА ДЕЦА БОГ ДА ГО ПРОСТИ
9
25
 
8
 
! Отговори
пена преди 4 години
Ех, тия кирливи актьорчета все едно са по-важни от останалите хора...
8
2
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ДО НОМЕР 5 ГОСПОДИНЕ ОТ ОСТРОВ УБИТИЯ ФЕРМЕР Е БОБИ МАЙКА МУ МИЛКА Е ОТ КОЗЛОДУЙ БОГ ДА ПРОСТИ

Спонсорирани публикации