Краят на домовете за сираци: Остават 21, а преди 10 г. бяха 140

Само 1/5 от хората биха взели на семеен обяд дете от дом
6 ное 2019 13:05,
26

Едва 21% от хората биха взели на семеен обяд дете от социален дом, а близо 50% пък не биха приели тези деца да учат в един клас с тяхното. На този фон вече 10 години се работи по извеждането на децата от домове.

"На финала сме, само 21 дома остават, а в началото бяха 140", сподели пред Bulgaria ON AIR Евгения Тонева от Центъра за алтернативни грижи за деца.

Нещата се развиват много по-бързо от предвиденото. Официалният срок за финал на процеса на деинституционализация е 2025 г., а до края на следващата година вече и функиониращите 21 дома ще бъдат закрити, стана ясно още от думите ѝ.

"Парадоксалното е, че същото изследване показва, че над 95% от хората одобряват процеса на провеждане на деинституционализация, но когато трябва да направим стъпка към приемането на тези деца в личния си живот, се оказва много по-трудно", каза Тонева в "България сутрин".

Това, което хората би трябвало да знаят е, че повечето от децата, за които говорим, са талантливи, емоционални и преживяват същите неща, които преживяват и нашите деца в общуването си в градината и в училище. Но заради всичко, което са преживели, имат много съпротиви в себе си, за да функционират по начина, който ние бихме приели за нормален, разясни тя.

Следващата стъпка, според Евгения Тонева, е една пълноценна интеграция в обществото, което да ги посрещне не със съжаление, а със споделеност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами преди 10 години Гърбавите не баха на власт затова домовете са били 140. От 10 години са във власта и всичко унищожиха. А колко болници и училища изчезнаха безследно. А колко народ измряха от мизерия и глад. А колко млади хора избягаха. Извадете статистиката и гледайте филми на ужасите.Аз я имам но тук символите са ограничени на 500 и няма как да я кача. Ще ви насръхнат косите ако разберете колко народ са измряли за 10 години. В гробищата няма места за копане. Честита демоникрация.
3
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
децата повечето са в приемни семейства, които получават за тях около 1000 лв. месечно-заплата и помощ
2
3
 
13
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
Или са се свършили децата, или на никой вече не му пукс да им се осигурят минимални условия за живот. И в този контекс - дали са се увеличили децата-просяци по улиците ?Само питам ... не че има връзка ...
1
1
 
50
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
След като инасяте тази информация, да ме информирате и къде са децата, от закритите 120 домиве - нали така е радно................ или няма да ви е сгодно ..........