Почитаме покровителя на семейството Свети Мина

Днес празнуват Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо
11 ное 2019 07:58, Александър Попов
15
Почитаме покровителя на семейството Свети Мина

Днес православните християни почитат Св. великомъченик Мина - покровител на семейството, сираците и бездомните. Той се смята за патрон на всички народни лечители, знахари, както и на хората, поели на дълъг път.

Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си и за радост и благополучие на дома.

В народните представи днешният ден бележи средата на т.нар. "Вълчи празници" - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват.

На днешния ден празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Свети Мина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Не е тъпотия, а факти от традиционната народна култура.Ти вероятно си бил един от най-усърдните посетители на лекциите на тема "Религията е опиум за народа" в някой ОФ-клуб. Тази категория лектори не правят разлика между официална религия и народни вярвания.
13
3
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 8Няма такава държава "Византия".Има ИРИ. И това не е Гърция.Римски императори са 25 души с тракийски/български/ произход, от Максимин Тракиец, Константин Велики до Юстиниан и Фока, без да броим Михаил 3-ти и от неговата династия, също траки-фриги.Траките са християни от 1-ви век, но са ариани, какъвто е и Константин. Православните водят борба срещу българската доминация.По политически причини Борис приема Никейския символ на вярата вместо Сирмиумския.Няма покръстване, а друг символ.
12
3
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Да се знаеСчита се, че Хелоуин е идва от вярванията на келтите.Известно е, че келтските друиди са повлияни от културата на гетите още по времето на техния владетел Залмоксис. Гетите, наречени по-късно и готи, са единствените, които в древността са били наричани славини.Заедно траките мизи, наричани също и българи в продължение на 1100години, те са основната част от тракийските племена, днес наричани българи.Залмоксис е последовател на Орфей.Дедите ни са учители на много народи и на гърците.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 9Неши не ви харесва! Знам, че комунизма ви обърка мисленето, ама чак па толкова!
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Нали се сещаш, че представите ти за "стар стил" също са грешни, и че към днешна "дата" (иронията), въпросният празник щеле да е с още няколко дена разлика, а ако продължава тка, след 300-400 години, ще го празнуват по топло. Или си мислиш, че приемаме новия кале дар, защото с ни го наложили със сила, а не защото е практичен....
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Значи синхеретек, развратник и хомосексуалист...
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кое семейство?Някой семейства си имат техни светци.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТ.нар прабългари (от монголоидната раса)взимат насилствено византийски земи; България е принадлежала преди 681 година на Византия, и по тези земи не е имало гърци, но е имало бели племена - траките и славяните (европейци). Като си недоволен от днешните българи, хващай си парацалите и отивай в Монголия. Там празнувай каквото си щеш. Като българин НЕ мисля, че Византия (Гърция е наследник) е наш враг. Византия ни е облагородила като народ. Православната Христовата Вяра е най- хубава.
6
1
 
5
 
! Отговори
Свети Мина преди 4 години
Честит и светъл празник!
5
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедните глупави хорица не искат да узнаят че са насила Християнизирани от Византия през 866 г при Борис 1 , та тези празници не са български и никога не са били Християнството е наложено по тва време като Възродителен Процес през 1986 г у нас
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да се знаеТакава тъпотия, каквато си написал НЕ е необходимо да се знае.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете, НО 11 Ноември НЕ е датата, на която трябва да почитаме свети великомъченик Мина! Истинската дата, на която е добре и трябва да почитаме този велик християнски светец - свети великомъченик Мина, е на 24 Ноември, а не на 11.11! По истинския църковен календар - Юлианския, празниците се празнуват и почита с 13 дена напред. Кога нашата канонична БПЦ - БП ( с предстоятел и Глава Негово Светейшество Патриарх Български Неофит), ще върне стария стил?
2
2
 
18
 
! Отговори
Живи и здрави :) преди 4 години
Да е честито на именниците!
1
8
 
8
 
! Отговори
Да се знае преди 4 години
Народът е вярвал, че в периода на Вълчите празници не бива да се излиза вън от дома след като мръкне, защото навън вилнеят зловещи свръхестествени същества начело с нещо, което са наричали Мрата. Счита се, че в народните вярвания Мрата е персонификация на смъртта.Още едно доказателство, че някогашните нашенски суеверия имат много общо с представите и вярванията относно Хелоуин на някои западно европейски народи.