Доц. Киров за болничните: Работодатели не искат да плащат

Предлагахме да се анулират болнични, но това не се прие, каза експертът
18 ное 2019 16:35,
50
Доц. Киров за болничните: Работодатели не искат да плащат
Снимка: Булфото архив

"Чувстваме се омерзени, защото дискутирането точно на този проблем е просто мотив да се прикрие истинският. За нас истинският мотив е, че в случая някои работодатели просто не желаят да заплащат тези болнични и това става под мотива, че трябва да има контрол, че има злоупотреби и т.н.“, заяви пред БНР доц. Любомир Киров – национален координатор на експертния съвет по обща медицина към Министерството на здравеопазването и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари - относно идеята на управляващите първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника.

Още по темата

Според него предложеното няма да реши проблема с фалшивите болнични.

Експертът попита защо трябва да страдат болните заради това, че някой не иска да се натовари с ангажимент. Само 15% от болничните се издават от общопрактикуващите лекари, посочи той в ефира на „Хоризонт“.

Болничните от джипитата - до 7 дни, а не 14, както е сега

„Като става дума за контрол и че не трябва да се допускат злоупотреби, когато се обсъждаше Наредбата за временната нетрудоспособност, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предложихме да се възстанови правото на работодателите да контролират изпълнението на режима, предписан в болничния, т. е. ако лекарят е казал, че човекът трябва да си бъде в дома и единствено да посети кабинета на лекаря, за да бъде прегледан, ако това не се спазва и работодателят установи, че този човек е някъде другаде – да може с основание да поиска анулиране на болничния. Това наше предложение не беше прието“, припомни още доц. Киров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ СЕ ПИСАХА ПАТРИОТИ ЗА ДА МОЖЕ ДА ГОНЯТ ЧУЖДИТЕ ФИРМИ И ДА ПРАВЯТ МАЙМУНДЖУЛЪЦИ.
3
3
 
17
 
! Отговори
майорски преди 4 години
До СТРАНДЖАТАние вече 30 години ги каним ...и те ни докараха до това дередже...дай некой друг "интелегентен" съвет...че днес не съм с е смял още
2
19
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Канете повече чужди инвеститори. Само те са спасение срещу произвола на соца.
1
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РАБОТОДАТЕЛИТЕ КАТО НЕ ИСКАТ ДА ПЛАЩАТ ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ.