Честни ли бяха изборите? "Средната цена" на глас била 67 лв.!

"Галъп": 31% казват, че знаят за случай за продаване на гласове
49
Честни ли бяха изборите? "Средната цена" на глас била 67 лв.!
Снимка: архив, МВР

Честни ли бяха изборите? Повечето хора у нас ги възприемат като по-скоро такива, в София обаче колебанието е много по-видимо.

В по-големите населени места вотът е бил по-скоро свободен и политически, докато в по-малките – може би по-зависим. Според отговорите на респондентите средната цена на глас е била 67 лв.

Това показват резултатите от експресен телефонен сондаж, част от независимата програма на  "Галъп интернешънъл", проведен между 14 и 19 ноември. Сондажът дава възможност за първи хипотези относно масовите възприятия по станалата актуална напоследък тема с честността на изборния процес.

31% от респондентите в проучването заявяват, че лично знаят за случай на продаване на гласове. Подобни данни са обикновено косвен индикатор за размера на продаването на гласове. Това, условно, се равнява на над 1.7 милиона души, уточняват от "Галъп".

67% не знаят за такъв случай, 2% отказват да отговорят. В столицата свидетелите на продажба на гласове по време на местните избори са 26% - сравнително по-малко от тези в останалите областни градове, където този дял е 33%. Изглежда, че в по-малките населени места продажбата на гласове е по-разпространена, посочват социолозите.

По традиция най-открито за темата с продажбата на гласове отговарят най-младите респонденти. При тях и делът на положителните отговори е най-висок. Тревога, но не и изненада буди и фактът, че респондентите с основно и по-ниско образование споделят забележимо по-често от останалите участници в проучването, че са лично запознати с подобни случаи. Много близки са и резултатите при респондентите от ромски произход.

Според резултатите от проучването един глас е струвал средно 67 лв. Най-често споменаваната сума пък е около 50 лв. цена за глас.

31% от анкетираните казват също, че са чували за конкретен случай за гласуване за определена партия по принуда. 67% отричат, а 2% отказват да отговорят. И в този случай изглежда, че гласуването по принуда в столицата (28%) е в по-малък мащаб, отколкото в останалите областни центрове (32%). В най-голяма степен от подобни практики изглежда са застрашени жителите на селата, които и в най-голяма степен споделят, че знаят за случаи на хора, гласували по определен начин под заплаха (34%).

И според този индикатор се оказва, че най-високата степен на зависими вотове е в по-малките населени места.

За мнозинството от запитаните изборите в тяхната община са били по-скоро честни. 43% казват твърдо "да", а 12% - "по-скоро да". За 38% от участвалите в проучването изборите не са били или по-скоро не са били честни (11% "по-скоро не" и 27% - "не"). Останалите 7% не могат да преценят.

В София общо 52% от запитаните смятат, че изборите са били честни или по-скоро честни – срещу 32%, които смятат, че изборите в София са били по-скоро нечестни или съвсем нечестни. В останалите областни центрове делът на убедените в честността на изборите е 56%, a делът на тези, които смятат, че изборите в тяхната община не са били честни, е 37%.

Така и в София, и в останалите областни центрове делът на по-скоро вярващите в честността на изборите надвишава този на скептиците с около 20 процентни пункта.

Прави впечатление обаче, че в София 16% от респондентите не могат да преценят дали изборите са се провели честно или не. За всички останали населени места, освен столицата, делът на тези, които не знаят как да отговорят, е между 3% и 5%, т.е. 3-4 пъти по-малък.

Жителите на необластните градове и на селата пък в по-голяма степен изразяват своето убеждение в честността на изборите. В по-малките градове делът на положителните отговори по отношение на честността е 58%, а в селата – 55%. В по-малките градове 38% от запитаните смятат, че изборите в тяхната община не са били честни, а в селата този дял е 42%.

Естествено винаги при такъв тип проучвания се наблюдава склонността към партиен тип отговори. Привържениците на спечелилата партия са склонни в по-голяма степен да казват, че изборите са било честни, посочват социолозите.


Сондажът е проведен сред 806 души по телефона между 14 и 19 ноември 2019 г. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията и осигурява максимална представителност на данните чрез ползване на панелна методика. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
ПЕТРОВ преди 1 година
Загубилите винаги твърдят,че изборите не са честни,защото съдят по себе си. Когато определена партия не заслужава да й гласуваме доверие - губи. Това е истината !!!!
Губили сме и сме печелили...Приемете за нормално,че животът е като търкулнатата монета-
не винаги се обръща на печелившата страна.
39
0
 
1
 
! Отговори
Цига нето преди 1 година
Аз не съм ял кебапчета, ама брат ми един път е гледал некъф как яде.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
31% от анкетираните казват също, че са чували за конкретен случай за гласуване за определена партия по принуда.
---------------

По внушения на една частна пропагандна агенция ли Съдът ще решава изборите в България?
Няма ли кой да застреля няколко русо филски гада и да се приключи с напъните им?
37
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
Истината е че всички купуват гласове.Видите ли ГЕРБ купуват , а БСП божи кравички. Те не купуват. Хайде де !
36
0
 
4
 
! Отговори
сиромах преди 1 година
Значи Хасковлии са се минали защото в техния град вървеше по 60 лева на ксерокопирана лична карта,но за това най-точно може да поразпитате Антон и оня с върнатото доверие от Б.Б.Срам и позор,ако такава ще бъде демокрацията ни,но Господ забавя ,но не забравя!И после то не бяха хвалби и превъзнасяния то не беше чудо невиждано,че пак сме спечелили изборите!С такива мафиоти във властта ще бъде чудо да ги загубим!
35
1
 
4
 
! Отговори
Bad Company преди 1 година
Поредното внушение на Галъп Андрейчов. Ако звъните в работно време на стационарен телефон кой е по вероятно да намерите?? Млад, умен и работещ човек или изкукал пенсионер?
34
3
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
Написано е ясно че това е само хипотеза.Няма нищо доказано.
33
3
 
15
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Каква честност , ГЕРБ губи половин електорат във Варна , но печели благодарение на координиран ромски вот. В София - във всички секции в ромските махали избирателите с този цвят на кожата са гласували при осреднен процент от около 90-98 % за ГЕРБ спрямо 2-5% за Манолова. И това ако не е купен и манипулиран вот... ГЕРБ печели два от най-големите градове благодарение на купен ромски вот. Отделно са вписвани и хора фантоми. Общественото мнение е против мутрите, но те купуват толкова много...
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжат .повече от 35лв. Никой не дава.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не са честни Мухобоико ги купи !!!
30
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бсп-дпс са давали по 200 лв и пак нищо
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствените честни избори са тези за гения Румен Радев!
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен No 28
Ти взимаше или даваше теди пари?
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В красна поляна ГЕРБ даваха по 150 лв.
26
2
 
18
 
! Отговори
Разумен преди 1 година
ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР Е ПУБЛИЧЕН
ФИРМЕНИЯ РЕГИСТЪР Е ПУБЛИЧЕН

РЕГИСТЪРА С ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ Е ТАЕН....


АЙДЕ ДА ГО НАПРАВИМ И НЕГО ПУБЛИЧЕН. ХЕМ ЩЕ ВИДИМ КОЙ КОЛКО *** Е КУПИЛ, ХЕМ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НЯКАКВИ ХОРА ОТ АНОНИМНОСТ И ЩЕ КОМЕНТИРАТ ИЗБОРА СИ ОТКРИТО - КАКТО ТРЯБВА ДА Е В ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА!!!!!!!! НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СТРАХУВА ОТ ИЗБОРА СИ! НЕ СМЕ В КОМУНИЗМА!
25
3
 
33
 
! Отговори
Истината преди 1 година
ЗА ГЕРБ има
- 500 000 ромски гласа
- 150 000 гласа от починали хора
- 10 000 реални гласа на гербаво-убедени

Дайте да разкрием тая "ТАЙНА НА ВОТА" и да видим кво ще анализират мaлоумните "социолози", а?
24
0
 
18
 
! Отговори
балами преди 1 година
А моята фамилия се минахме с по 50 лв.Но все файда.5 човека -250 лв.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива ниски цени, трябва да правите избори всеки ден, за да бъдат наистина честни.
22
2
 
26
 
! Отговори
Шуши преди 1 година
На тези избори започнаха да се купуват комисии,че е по-евтино отколкото на глас.Вие Баце не може да го цакате...
21
3
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Машинното гласуване ще намали поне невалидните бюлетини, а те са били доста, според някои публикации до 600 хиляди.