Ужасът в дома: Всяка трета българка жертва на насилие

Броят на случаите растe, алармира полицейски инспектор
25 ное 2019 09:12, Красимир Ангелов
253

На 25 ноември отбелязваме Световния ден против насилието над жени, а у нас всяка трета жена се оплаква от домашен тормоз. След серия от тежки инциденти, някои от които завършиха със смърт, парламентът прие промени, с които завиши наказанията за физически и психически тормоз в условията на семейна среда.

"Броят на случаите на домашно насилие расте. Това показва, че има върху какво да работим", коментира инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция "Национална полиция" в студиото на "България сутрин".

Според нея засилената работа от страна на неправителствения сектор, който води разяснителни кампании, дава кураж на жените и те се решават да подадат сигнали за домашен тормоз.

Още по темата
"Жените се обръщат към неправителствения сектор, а не към полицията или съда", допълни тя, като отправи призив тези сигнали да се подават и на спешния телефон 112.

И разкри част от статистиката за броя на издадените ограничителни заповеди. По нейни думи за миналата година са издадени 2953, а до този момент те са около 2300, но се очаква да се повиши броят им до края на годината.

"За нас приоритет е да говорим с пострадалата и да разберем какви са нейните намерения и желания, с какво можем да ѝ бъдем полезни. На следващо място предприемаме всичко необходимо, за да установим контакт с извършителя", каза Стоянова в ефира на Bulgaria ON AIR

Инспекторът настоя, че всеки опит за контакт след издаване на ограничителна заповед трябва да бъде сигнализиран, а сигнали могат да се подават не само от жертвите, но и от техните близки и дори съседи.

"Трябват промени. Министерството на правосъдието е предприело тази стъпка. Работим за промяна на законодателството. Очакваме напролет да има нови изменения в тази област", посочи Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
8
 
! Отговори
ккк преди 4 години
Ааа, и не смятам, че феминизмът е причина и оправдание да се бият жените. И още, повече от коментиращите тук очевидно са хора от градовете и нямат идея как е по селата. Там жените са най-малко феминистки, но за сметка на това ядат най-много бой. И там мъжете най-малко си скубят веждите и най-много бият. Това по повод на един коментар, че днешните мъже не бият, щото са гейове.
108
5
 
13
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 4 години
си е чиста лъжa, че "всяка трета българка е жертва на насилие". Преди една година твърдяха за "всяка четвърта", сега за всяка трета...В нашата сграда живеят около 40 жени и не знам някоя да е "жертва на насилие".Тормозът и насилието над жени е нещо, което трудно може да се скрие от съседите.Кажете, от съседките ви, колко са "жертви на насилие", щото се твърди, че "всяка трета жена е жертва на насилие".
107
2
 
5
 
! Отговори
ккк преди 4 години
Не, просто не смятам, че заради отрицателен прираст, жените трябва да се бият.
106
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кккЗначи казваш, да унищожим европейските народи за да освободим пространство? Един австриец в периода 1933-1945 е имал почти същите планове. След като разбрахме, че подкрепяш античовешка идеология, очевидно не виждаш нищо лошо да заличиш жената и да я превърнеш в някакво безполово съществото, чиято единствена цел в живота е да бълва омраза - много похвално, браво.
105
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато видя всички феминистки да бачкат редом с мъжете по строежите, мините и в кърти, чисти, извозва, тогава ги признавам за равни. Другото е лицемерие и демагогия от тяхна страна!
104
7
 
7
 
! Отговори
Няма справедливост преди 4 години
Пореден пирон в кофчега на джендърите - за какво равенство на полове говорите като жената от 2 слаби шамара не може да се защити.
103
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кккМисля че на всички стана ясно, че ти един полиран мозък, който живее за да мрази мъжете. Българския мъж излезе най-голямото чудовище на света, той по цял ден се чуди как по качествено да набие жена си, това е единственото което осмисля живота му, според феминстките. Вашите бащи такива ли бяха? Не може заради 1%, че останали 99% са лоши, е й така по дефиниция. Агресори винаги ще има и те не само мъже, а и жени, това е положението - защо не забраниш престъпниците с една конвеция направо?
102
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родителите ,медиите, възрастните имат водещо място ,защото носят знанията на подготовката , жизнения си опит и отговорност при общуването .Чрез него те изразяват личния пример ,внушават ,въздействат, формират човека подготвят го и съзнателно го управляват .Никой не ги оправдава, ако не са добър пример Те първи трябва да покажат как се общува и да покажат уважение .
101
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ви щем ИК,имаме си закони и полиция за тази работа,отделно и домове за временно настаняване на такива жени!Кажете от коя партия ни натискат за приемането на ИК,за да не гласуваме за нея и точка!
100
7
 
8
 
! Отговори
ккк преди 4 години
Аз не съм феминистка, нищо не съм убила. Дори обаче и да "сме" я убили - това не е причина да се бие жената.Планетата е пренаселена. Европа не е целият свят.
99
9
 
9
 
! Отговори
ккк преди 4 години
Според "Nimand", ако жена ти ти изневерява, вместо да я зарежеш, ти трябва да я биеш и това си е съвсем в реда на нещата!Мисля, че тук в коментарите се заформя една чудесна представителна извадка на българския мъж. Не знам, защо си правите труда да отричате данните от статията, като в същото време я потвърждавате с изказванията си.
98
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кккЕдин вид, втори вид, все си въртиш около античовешката феминистка секта идеология! Фактите са си факти, в цяла Европа има тежка демографска криза, такова нещо не имало дори по-време на чуми и войни! И главната причина е феминистката идеология, която уби жената, да точно така вашия основен враг са жените! Жената е майка, съпруга и домакиня, преди всичко, това е ролята и която й е отредела ролята и тя не е недостойна и обидна, напротив тя е най-важната за човешкия род, но вие я убихте.
97
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на тази пропаганда е ясна - приемане на истанбуската конвенция .
96
11
 
14
 
! Отговори
Ганя преди 4 години
На *** ако му отнемат правото да си шамари жената вкъщи, как ще се чуства мъж? Животът го го мачка ежедневно. Оставете му тази едничка възможност да се почуства господар на положението.
95
6
 
3
 
! Отговори
Голям праз... преди 4 години
Всеки трети в България е римлянин.
94
5
 
6
 
! Отговори
ккк преди 4 години
А ето! И отново, според "Айде стига вече" е оккей да си биеш жената, щом говори и ти надува главата!
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кккНе, просто не виждам, защо след като не иска да ражда жената, трябва да я бием.-----Щом една жена не иска да ражда деца на един мъж, то тя счита,че този мъж или е недостоен или неспособен да се грижи за децата,а най-често се среща при мъже насилници,на тах жените не се лъжат да раждат повече деца.
92
8
 
16
 
! Отговори
Nimand преди 4 години
Това са лъжи , отдавна никой не бие жена си !!! Просто поколенията се изгеййнтуриха сега за младежите е важно вежди , нокти и обезкосмяване !!! Жената прави каквото си пожелае и все мъжете сме криви !!! Последно с моята бивша , заминах малко командировка и те и закачили гащите на ушите от мандръсание евала как да не го биеш такова !!!!
91
5
 
5
 
! Отговори
айде стига вече преди 4 години
Нормално някой не спират да говорят дори и като им кажеш да спрат поне за малко.
90
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 84Има хора с по 3 зърна, но никой не твърди, хората имали по две-три зърна.