За Нова година: На кръчма двойно по-скъпо от трапезата у дома

Хиляди българи поемат в чужбина за празника
25 ное 2019 07:10, Александър Попов
109
За Нова година: На кръчма двойно по-скъпо от трапезата у дома
Снимка: Pixabay

420 хил. българи ще пътуват извън дома за Нова година, но ще посрещнат празниците в страната. 120 хил. пък вече се готвят за фойерверки в чужбина.

У нас фаворит остават спа дестинациите, следвани от зимните курорти Банско, Пампорово и Боровец и хотелите в градска среда.

Какво обаче показват сметките?

Да си останем вкъщи с родата, ще ни струва два пъти по-евтино от прекарване навън за Нова година, показа проверка на "Монитор".

Сайтовете за колективно пазаруване и страници на ресторанти пуснаха офертите за празнично посрещане на новата 2020 г.

Салата "Снежанка", катък, редена салата, маслини и яйце са най-честите предложения на ресторантите. Предястията са традиционните сармички, гъби, сухи мезета микс. За основно ресторантите разчитат на обичайното по-евтино пилешко с печен сос или свинско. В куверта са включени десерт, безалкохолно, вода и голямо питие. В 00.00 часа има и чаша шампанско за да си кажем "За много години".

Цените на празничната вечер започват за подобно меню от 80 лева нагоре. Китайско зеле и рукола, пуйка с кестени и пюре от пащърнак вдигат куверта до 130 лева на възрастен.

Децата са оценени на 80 лева, заради липсата на алкохол в менюто им.

В част от заведенията децата до 6 години няма да плащат консумация, в други детската възраст се ограничава до 12 години.

Предприемчивите собственици на заведения привличат клиенти и с томболи, в които се подаряват телвизори, нощувки в курорти.

За четирима души цената варира околко 500 лева, което е двойно повече, ако решите да вдигате наздравици в домашна обстановка.

По традиция българинът посреща Коледа у дома, а пътува за Нова година.

120 хил. души ще предпочетат да си пият шампанското извън България, като най-предпочитани отново остават съседните ни държави - Сърбия, Гърция, Турция и Северна Македония.

Една от желаните дестинации е Истанбул, където офертата на родна агенция е за 529 лв. на човек. В пакета са включени 3 нощувки със закуски в 5-звезден хотел в най-големия турски град, транспорт с лицензиран автобус с включени пътни и гранични разходи. Местният алкохол и безалкохолните напитки са без ограничение.

Балканска Нова година предлага една от родните турагенции. 3 нощувки с 2 закуски ще зарадват гостите на Белград. Пакетът струва 395 лв. на човек, настанен в двойна стая. Мястото на новогодишната вечеря е един от най-известните ресторанти в столицата, а в зависимост от желанията ви – спокойна вечер или диво парти, може да се избере между 2 опции. Вечерята в тихата част на ресторанта ще струва на празнуващите 65 евро, а тази в шумната част 75 евро.

По-платежоспособните българи смятат да обединят почивните дни около Коледа и Нова година и да заминат на екзотични пътешествия на хиляди километри от България. Топдестинациите за почивка на плажа остават Малдивите, Сейшелите и Шри Ланка.

В сайтовете на български турагенции 8 нощувки със закуски и вечери в 4-звезден хотел на Малдивите с включени новогодишна вечеря и трансфер от летището могат да бъдат намерени на цени от 2860 евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един ден "иху" и после целия януари "тихо", айде мерси мога и без ресторант, не ме е засърбяло да давам 500 лева за една вечер, на койта са му излишни да отива, ще му ги вземат веднага!
51
14
 
5
 
! Отговори
4444 преди 4 години
То няма логика в къщи да е по скъпо отколкото на заведение. И кво да правя в къщи. Нали е празник. По добре е сред хората. Хайде вече спрете се с тея глу... прави статии
50
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кръчми и ресторанти не ходя от 7 години. От тогава спрях алкохола и предпочитам еротични клубове , "масажи" и т. на.
49
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо пък в къщи да си режа трушия и какво лошо има в туршията! Напротив, всяка година сме си в къщи и правим страхотна трапеза, купуваме си неща които по принцип не си позволяваме, все пак един ден е Нова година! Правим различни специалитети! А пък и нека някой да отрече, че има нещо по-вкусно от домашни сърми и тънко нарязана домашна сланина :)) в ресторант ще ви дадат отмразена пържола със сухо кебапче и шишче с гарнитура картофено пюре, е добър апетит на тези които ще го ядат!
48
0
 
13
 
! Отговори
Не разбрахте ли, че преди 4 години
за работещия-беден, всичко тук е скъпо ?!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Rileу RasmusenДобър избор. Кой модел на Патек ти е обещал?
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 45Явно отдавна не си посещавал курорти или заведения по Нова година. Пълно е със всякакъв народ: студенти, семейства с малки деца, нормални бачкатори, офис плъхове, хора с бизнеси, хора с компания от чужденци и пр и пр.
45
2
 
7
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Миналата година бяхме 5 двойки на ресторант в София. Безумни пари. Вярно, стана парти, но цените са високи за качеството. Затова тази година всеки си е на домашно, после отиваме на клуб. Входа е 50лв, спрямо 10 стандартно, но поне ще пие всеки каквото и колкото реши. Нормално е да взимат повече пари, при положение, че работят на празник. А вкъщи ще си нарежа мезета и туршия, даже няма и да готвим. Не е идеята да се плюска като прасе.
44
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е беден! Скъпите хотели се пълнят от тези 5%, които ни крадат цяла година, това са тези бизнесмени, които ни продават храна и продукти двойно по-скъпи от Европа! Това са също бизнесмени, които са плащали мизерни заплати на българина цяла година!От там е недоумението и парадокса, че в тази бедна държава, едни плащат 2000 лева за 3 дена а други се чудят как да преживеят до заплата!
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даденото в статията меню е като от Балкантурист от 1982: пилешко/свинско с "гъбен" сос, "редена" салата с евтино сирене, "черни" маслини от най-евтините и клонче магданоз за "украса", сухи мезета микс (разбирай, най-евтиния салам и кашкавал който е намерил хотелиера, ресторантьора) и евтини постни манджи. "Шампанско" - то разбира се не е никакво шампанско а имитация, която е само за да изгърми тапата (тип Искра). Видите ли такова "меню" бягайте надалеч. Хубавите менюта изглеждат различно.
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавия от последните дни : " На къчма двойно по-скъпо от колкото в къщи"" В Банско цените са както в Дубай" " Във Велиград 3 нощувки- 2 000 лв"" Всички места в хотелите и заведенията са резервирани от преди няколко месеца"Беден е българина !
41
1
 
14
 
! Отговори
Бай Ви Ганя преди 4 години
Кво? Кво? Кво? ........ Да имат да вземат да им давам пари по скапаните заведения! ... Вкъщи! .... Жената ще нареже салата ... Малко туршия ... Някакъв сух шпек на "промоция" от голям хипермаркет ... По няколко домашнярици ... И те това ще му е !!! .... Ще гледаме приветствието на Румбата Радев в 23,50 ... После химна ... И после отиваме да се "търкаляме" с жената в спалнята ......
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най- долната и най-евтина кръчма ценообразува двойно .Когато купувате чорба за 2 лв ,това значи ,че цената е двойна от тая в къщи. Новогодишната трапеза в ресторант започва от 80 лв Същото в къщи ще ви излезе максимум 10 . Тъй че, не е двойно ! Особено на Нова година.
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки сам за себе си преценява какво да си прави парите. Аз например си стоя в къщи на нова година, защото не искам да ме хранят с това, което ресторанта е преценил. Иначе въпроса за цените е глупав , защото дали е скъпо или евтино всеки преценява.
38
0
 
14
 
! Отговори
lina преди 4 години
Двойно по-скъпо звучи направо като евтиния. На кръчма е в пъти по-скъпо, без да коментираме качеството
37
2
 
3
 
! Отговори
морски продължение преди 4 години
Какво направи пишман бизнесмена накрая ?Хапваха си пици, или купуваха суха храна за в стаята си.Е тва е сИляндурщина на МАХ !
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще пада плюскане и пиене в чужбината.
35
2
 
25
 
! Отговори
Повярвайте,не искате преди 4 години
Ако знаете, каква е хигиената в кухнята на "ресторантите", ще поискате да ги запалите, заедно със собственици и персонал вътре.
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в предаването на Манчев ясно се вижда какво е състоянието на българските ресторанти! Коментара е излишен нататък!
33
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че нашите не умеят да привлекат клиенти, не може една вечер да струва една заплата в някой задимен ресторант с просташко обслужване, примери много!

Спонсорирани публикации