Тристранният диалог за болничните трябва да продължи

Синдикатите искат работодателите да плащат първите 5 дни
Обновена: 27 ное 2019 23:13 | 27 ное 2019 23:00, Нели Христова
17

Днес се проведе националният протестен митинг - шествие на КТ "Подкрепа", който бе подтикнат от намерението първият ден от болничните да не се заплаща. Митингът бе под наслов "Болните работници не са престъпници!", а  Синдикатите искат от работодателите да плащат не първите 3, а първите 5 дни от болничните.

"Най-лесно е да се тръгне на война, но когато тръгнем, никога няма печелещи. Всичко тръгна от едни непремерени предложения, в които всички български граждани бяха сложени под пиедистал, че са престъпници", коментира вицепрезидентът на синдикатите Иоанис Партениотис  в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според КТ "Подкрепа" премиерът е реагирал адекватно, но и е поставил въпроса, че намирането на правилното решение може мине само чрез диалог.

Работодателите обаче обявиха, че излизат от Тристранния съвет, докато не се стигне до обсъждане на адекватни предложения за ограничаване на злоупотребите с болничните.

"Излизането на една организация, не означава, че тристранният диалог спира. Имаме три страни - държава, работодатели, синдикати. Абсурдно е да се заема позиция, че чрез бойкот се върви към прогрес", заяви Партениотис.

По думите му когато говорим за злоупотреба с болничните, отговорността е персонална и не може вината да се прехвърля на цяла общност.

Партениотис призова за вглеждане в надписа на Народното събрание, че съединението прави силата и изрази надежда разумът да надделее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Специалния преди 4 години
Аз предлагам,работниците да не ходят въобще на работа. На края на месеца да ходим да се подписваме на ведомостите,да си взимаме заплатките ,а шефовете да го ду...т!
16
1
 
6
 
! Отговори
Жеко куршума преди 4 години
Когато започнат да осигуряват работниците и служителите на брутната заплата, тогава ще имат претенции. Кодексът на труда стана кодекс на работодателя.
15
0
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
А дали няма да имаме нужда и да понаучим малко молдовски и африкански езици?Като внесат такива в България, как иначе ще се разбираме с тях?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате да кажете "тристранния монолог"?Тоест, "работодателите" говорят, а всички останали ги слушат!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десетте заповеди на работодателя:1. Не искай заплата или повишение2. Работи по 12-14 ч. на ден, включително и в събота и неделя3. Ти нямаш нужда от пари, имам аз - за мерцедеси и любовници4. Ти си роб5. Аз съм Господар6. Да боледуваш не е професионално - сам си плащай болничните7. Ще търпиш унижения от мен и всичките ми любовници от отдел ЧР8. Бъди щастлив, че изобщо имаш работа9. Твоят труд не струва нищо10. Като не щеш да работиш за 600 лв., ще си внеса молдовци и африканци
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още две неща трябва да искат синдикатите. Класът за прослужено време да стане минимум 1% и да важи както беше преди - за целия трудов стаж на работника и второ, минималната заплата да е не по-малка от издръжката на живота, а не 2-3 пъти по-ниска, както е сега.
11
1
 
13
 
! Отговори
До 10 неразумния преди 4 години
Къса ти е паметта.До преди десетина години и първите три дни се плащаха от НОИ, но имаше криза тогава и работодателите станаха много нагли и когато нямаше работа пращаха работниците да си взимат фалшиви болнични, за да им плаща НОИ, а не те. Затова тогава първите три дни ги прехвърлиха да ги плаща работодателя. Сега ще има нова криза и работодателите пак искат да не плащат. Второ, заради огромния сив сектор и укриване на доходи и неплащане на осигуровки и данъци. Само малко здрав Разум трябва.
10
3
 
9
 
! Отговори
Разум преди 4 години
А на някого от предните коментатори хрумва ли му, че не трябва да се противопоставят работници и работодатели, а да си зададе въпроса защо като плащаме осигуровки, НОИ не изплаща първия, втория и всеки следващ ден? Хайде сега някой да обясни тази логика.
9
0
 
8
 
! Отговори
Пор преди 4 години
Тристранката е една ОПГ (очарователна, прелестна, грациозна) от 10.11.1989г. до днес, която.
8
1
 
12
 
! Отговори
Глад преди 4 години
Работодателите и по специално тези от частния сектор, преди много време трябваше да напуснат тристрания съвет. Защото класа прослужено време е дискриминация спрямо работниците в частния сектор. ТОЗИ клас формиращ заплатата на работниците не съществуващ в ЕС. Ощетяването на работниците при частника е в пъти при тези несправедливи политически схеми у нас. Да не говорим, че НОИ изплаща пенсии на предимно най вече роми с диагноза астма. Една опорочена система която трябва да спре.
7
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Работодателите извадиха фалшиво основание, за да искат да не плащат за първите три дни или за част от тях - фалшивите болнични, които са много малко, а и повечето са по искане на същите тези работодатели. Защо го правят е ясно - задава се нова криза и работодателите отново, както преди десетина години ще пращат работниците да си взимат фалшиви болнични, за да не им плащат, когато няма работа. Затова предложението на Подкрепа работодателите да плащат първите пет дни от болничните е много навреме
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Илюзията "партии", като стожер на демокрацията и гарант на обществените баланси, се изпари. Тези, които твърдят, че могат да направят промените, нямат достъп до медии и власт, а тези които са на власт, не могат да направят промени. Класика.
5
0
 
21
 
! Отговори
Дааа преди 4 години
Разгониха по света младите и здравите. На 5560 не си като на 30...Болестите не са само настинка и грип. То май вече и младите не са много здрави.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добро утро и на братята на витошка.Колеги Ко има мъгла минете по герман
3
3
 
15
 
! Отговори
НАГЛИ ГАДОВЕ !!! преди 4 години
навсякъде по света работодателя плаща първите 2 или 3 дни болниченсамо тези гнусни, алчни, неграмотни твари не искат да плащат !!!!виждате ли колко прави са били комунистите когато са ги пращали в трудови лагери !
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро няма кой да ви работи за тия смешни пари господа робовладели 2 милиона пенсионера и още толкова на социалните помощи тъмнокожи
1
0
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Дребните сметчици на бизнеса.. Е, нема що много ще се облажите, ако не платите 1 ден.. По 5 ще си взимат хората тогава. И без това искате да съдирате по 3 кожи. Това нищо няма да промени. Щом се опитвате да еbавате служителите си - те също ще ви еbават. Когато хората се чувстват добре и с удоволствие ходят на работа, когато труда им се уважава - тогава никой няма да се прави на тарикат.