2000 лв. заплата? Учителите трябва да я заслужат

Нормално е да има различно търсене, смята Диян Стаматов
29 ное 2019 22:55, Красимир Ангелов
126

"Увеличението на учителските заплатите не би могло само по себе си да върне кадрите в системата. То обаче е добра крачка и ще даде съвсем друга светлина на учителската професия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ и директор на столичното 119-о СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 година. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор /КТД/, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

"В отделните училища диапазонът е доста различен. Но за един 50-годишен учител например, заплатата би могла да надхвърли 2000 лв. Не бива обаче да се заблуждаваме, че това ще стане само в рамките на ангажимент към часовете. Подобно възнаграждение може да получи човек, занимаващ се с различни кръжоци, лекторски часове и други извънкласни проектни дейности", допълни Диян Стаматов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи още
, че столичната образователна система е най-многообразната у нас. Причината е, че в София имало най-много ученици, повече от 250 училища, голям капацитет от частни такива, както и доста детски градини.

"Поради този факт не бива да говорим за уеднаквяване на учебните заведения. Съвсем нормално е да има различно търсене, на места по-голямо, на други по-малко, просто защото учениците са с различен потенциал, интереси и собствен капацитет. Задължително е обаче в училищата до 7 клас висотата на летвата да бъде еднаква навсякъде", отбеляза гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
23
 
! Отговори
ПРИ КАПИТАЛИЗМА-СЕГА преди 4 години
БОЛНИЦИТЕ СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА.ЖИВОТЪТ Е СТОКА ЗА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА.УЖАС Е,А НИ ГОВОРЯТ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ,ДОКАТО ИМАМЕ ПРАВОДА ПУКНЕМ, НО НИКОЙ НЕ НИ ПРЕЧИ.УРААА ЗА КАПИТАЛИЗМА ПО ВРЕМЕ НА 10 ГОДИНИУПРАВЛЕНИЕ ОТ Г-Р-О-Б.
8
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да станат заплатите 2000 лЪва хляба трябва да стане 5 лева. Сирене 25 лв. Кашкавал 30 лв. Мислите ли че мутретата ще оставят цените на това равнище за да живеете като бели хора. А знаете ли какви сметки за ток вода и парно ще ви надуят. Те сега парнажиите ви надуват до 250 лв на месец а тогава ще ги направят 700 лв. При мутрите Нема Лабаво. Видехте ли сеяндурката от Самоков как ви дигна данък Бедняк. Като гледам никаква реакция ни мърдате ни шавате, като мъртъвци сте.
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А докога учителите в градовете с по 30 + деца ще взимат еднакво с тези от селата с по има няма 10- 15 деца!Вече луди и не ценящи си здравето учители, не останаха!
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото е , че често учителите се назначават с партийни протекции . Мислите ли , че загубилият кандидат на ГЕРП за кмет на община Иток и директор на 119 СУ не назначава по политическа линия .
5
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4- КикаРодителите възпитават децата СИ.Учителите преподават и си вършат работата.Но,детето като се върне от училище се сблъсква с такива като тебе,Кика!Една от думите ти е НИТОУЧЕНЕ(НЯМА ТАКАВА ДУМА).
4
0
 
45
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
За да има за Учители , Лекари , Държавна Аднинистрация - Трябва да има Бизнес - Проиводство на Реален Продукт .
3
19
 
13
 
! Отговори
Кика преди 4 години
С КАКВО ГИ ЗАСЛУЖАВАТ ТЕЗИ ПАРИ,, В УЧИЛИЩЕ НА СЕЛО Е УЖАС НИТОУЧЕНЕ НИТО ВЪЗПИТАНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ НА КАКВО УЧАТ ДЕЦАТА И НА КАКВО НИВО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ПРИ ЗАВЪРШВАНЕ
2
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
5000лв заплата на депутат? първо да я заслужат!
1
5
 
36
 
! Отговори
ТАКА ЛИ ? преди 4 години
. . . .2000 лв. заплата? Учителите трябва да я заслужат . . . Така трябваше да е със съдиите !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Спонсорирани публикации