Туршията на пазара се оказа опасна, има плесен, заразена е с ешерихия коли

Не купувайте от отворени и пластмасови бидони
Обновена: 3 дек 2019 11:58 | 3 дек 2019 10:22, Камелия Цветанова
110
Туршията на пазара  се оказа опасна, има плесен, заразена е с ешерихия коли
Снимка: Pixabay

Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли. Това потвърди пред "Монитор" експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването й.

Още по темата

Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.

"Всъщност в повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е истинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, тъй като това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина", коментира експертът. Той уточни, че процесът по ферментация всъщност трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици и то при температура от 10 градуса.

"Туршия, ферментирала за три дни и в нея липсват полезните бактерии", коментира д-р Иванов.

Според експерта в истинската туршия би трябвало да има млечно-кисели бактерии, които са полезни за нас. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова трябва да се изчака да протече ферментацията.

"Има обаче и риск, когато зеленчуците ферментират прекалено дълго. Тогава бактериите достигат максимална плътност и от там насетне процесът тръгва обратно и може да се появяват други бактерии, които са вредни. Например ешерихия коли", уточни д-р Иванов.

Той напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове.

Тогава задължително трябва да наблюдаваме как ни я предлагат и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е предпоставка за зарази.

Често на пазара ни предлагат и туршия с плесен. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити напълно с маринатата. Тя трябва да се изхвърли, защото не е полезна за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
23
 
! Отговори
inter преди 4 години
Някакъв "експерт" говори недоказани твъдения за туршията в магазините, а в коментарите разни грантаджийски cвини плюят домашната туршия и всичко българско. И ни препоръчват "пресни" плодове и зелнчуци из хипермаркетите бъкани с цялата мендеелева таблица. Чудя им се на тия като толкова много мразят България и българите какво дирят тука? Между другото наскоро "медиите" писаха как туршиите били 10 пъти по-полезни от пресните - съдържали повече витамин С и др вещества, кое от двете е вярното???
17
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ОТ КОЛКО ГОДИНИ ЯМ ТУРШИЯ КУПЕНА В НАСИПНО СЪСТОЯНИЕ!!!ТО И АЗ ДА СЪМ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПАКЕТИРАНА ТУРЦИЯ В БУРКАНИ И АЗ ЩЕ ПУСНА ПОДОБНА СТАТИЯ ЗА ДА СИ УВЕЛИЧА ПРОДАЖБИТЕ!БИ ТРЯБВАЛО ДА ПИШЕ НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ НЕПРОВЕРЕНИ МЕСТА НАСИПНА ТУРШИЯ!
16
2
 
17
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Който смята, че туршиите са вредни ще е хубаво да ползва интернет и за друго освен fece book... или според учебниците им по западна култура това не е позволено :)
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има едни хора, които никога през живота си не са успяли да си направят хубава туршия. Те са тези, дето твърдят, че туршията била нездравословна или най-малкото, че по магазините всичко имало и било хубаво. Мазна храна също трябва да се яде, особено през зимата. Всичко прекалено е вредно - както да не ядеш изобщо мазна храна, така и да прекаляваш с нея.
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То туршията май остана единствената относително истинска храна и за зимата е много по-полезна от пластамасовите "пресни" плодове и зелечуци. Относително, защото в повечето случаи все пак е правена с продукти закупени на пазара, т.е. не особено истински. Принципът е през лятото се ядат пресни плодове и зеленчуци, а през зимата се яде туршия и евентуално екзотични плодове като любимите за някои банани.
13
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквите ни взеха свинското,сега ще вземат и трушията...ще ядем сняг..ако завали де!
12
2
 
21
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Я отиди да си купиш домати в момента и ми кажи на какво имат вкус. На вид знам на какво приличат :).То всичко има по магазините, ама и туршията в магазините е като доматите през декември - не стават за ядене :)
11
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На едно от първите места сме по инфаркти инсулти - заради нашата кухня Сядаме на масата с ракия , туршия и мазна храна И някъде към 2-3 часа сутринта ни удря инсулта Но бай *** не разбира и продължава да се тъпчи и да се хвали по форумите как може да пие ракия
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядете най голмеите бок луци и после чудите защо имате една камара болети и мрEте като мухи. Най ниска продължителност на живота в Европа.Ядете прекалено много хляб, консерви, фалшиви колбаси, пушите цигари, пиете вреден алкохол. Човешкия организъм е много издържлив но си има и граници.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АмиТо там се влиза в затвора с повод и без повод, тъй че не става ясно дали го правят защото им пука.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българи срещу българи
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Пресни зеленчуци и плодове. Ха ха ха ха
6
6
 
27
 
! Отговори
Наздраве! преди 4 години
Затова туршията се консумира с ракия - за дезинфекция!
5
3
 
21
 
! Отговори
селянин преди 4 години
До Анонимен 1Ти пък от га стана гражданин?
4
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина продължава да яде бок луци. Спазва традицията още от едно време. В 21 век навсякъде по магазините е пълно с пресни плодове и зеленчуците през цялата години. Посред зима има пресни домати, краставици, чушки, моркови и всичко което ви трябва. Дет се казва има от пиле мляко. Ама българина продължава да нагъва вредни консерви. Селски манталитет. Трудно се отучва.
3
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен това туршите са много нездравословни
2
0
 
26
 
! Отговори
Ами преди 4 години
г-н експерт по качество и безопасвост на храните, кой трябва да вземе мерки? В една Турция например, за менте или опасна храна се влиза в затвора!
1
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и без това трушия, кисело зеле, домашна ракия и подобни отживелици ядат и пият само селяците.