Суджуци, пастърма онлайн, но има ли гаранция за качеството?

Никой не контролира мезетата в интернет, няма изискване
54
Суджуци, пастърма онлайн, но има ли гаранция за качеството?
Снимка: Булфото, архив

Търговци продават колбаси и месо в интернет без никакъв контрол, показа проверка на Нова тв.

Суджуци и луканки, произведени в домашни условия, се предлагат свободно в сайтове с обяви.

Още по темата

В интернет има десетки обяви за колбаси, директно от производителя. Домашните майстори привличат с оферти за конски суджук, магарешка пастърма, телешка луканка, биофиле "Елена" и дори кайма на атрактивни цени.

Един от пусналите оферта за домашни суджуци, произведени в пловдивско, обяснява, че месото е качествено, а колбасите - безопасни.

"Лично аз си ги правя - 13 лв. струва, а сухите са по 20 лв. за килограм. В магазина искат 30-35 за боклуци, а домашното месо – аз си го гледам", каза онлайн продавачът и добавя, че сам коли животните в обора си.

Никой не контролира продажбите на домашни мезета и колбаси в интернет, защото все още няма законови изисквания към този тип търговия. И всеки носи лична отговорност, ако си купува месо онлайн.

Сигнали за продажби в интернет на месо постъпват и в Агенцията по безопасност на храните. От там проверяват всеки такъв случай, но признават, че контролът е труден.

"Пазарът в интернет е необхватен, извършва се контрол на някакъв извадков принцип, както и при сигнали от граждани, които ние получаваме. Тогава започваме разследване от наша страна, за да проучим точно от къде постъпват към потребителите тези продукти, съответно уведомяване и други компетентни органи. Това са нерегламентирани продажби. И санкцията при търговия и производство от нерегистриран обект е между 1500 и 6000 лв.", заяви Иван Енчев от "Контрол на храните" в БАБХ.

В обявите обаче информация за произхода на месото се намира трудно.

"Обявяват, че са домашно производство. Не знаем какво е вложено в този продукт – дали има добавки, които са забранени, има ли алергени", поясни Енчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То щото в магазина видяхме какъв голям контрол има, тонове със салмонела. Риск винаги има, но със сигурност домашното е по-чисто и вкусно.
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаранция е по добро от магазинското
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То пък по магазините един контрол... ум да ти зайде. С тая корупция не може да има никакъв контрол и никакви правила.
5
0
 
22
 
! Отговори
Отговорен преди 4 години
"И всеки носи лична отговорност, ако си купува месо онлайн" .... това го разбрахме. А сега за саломонелата кажете? КОЙ Е ОТГОВОРЕН ? Три имена ако обичате и ЕГН. Давайте, като сме отговорни да е докрай!
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това от суджука за ББ ли е?
3
6
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
2 кренвирша на "Житница"-1,73.Суджук домашен изъхнал стъпва по 2 лв подковката.И е проверен производител.Имате проблем ли?Чрез обява в нета се оказа,че този от който си взимам домашно "ропотамо" е от моя квартал.Цената им излиза 3 пъти по-евтино.За вкусовите качества,да не говорим.Няма как да посегнете на домашното няма!!!А и това е земеделска продукция,ще има да взимате!!!
2
1
 
25
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 4 години
Абе, в магазините, складовете, предприятията, фабриките... кой ги контролира. Всички е рушвети. Няма контрол, разберете го. Последният пример е пилешкото, което изядохме с всякакви болести, хормони, антибиотици...
1
1
 
21
 
! Отговори
Четири тона суджук преди 4 години
Писнало ми е от аматьорски изпълнения.