Стресът влияе на репродуктивността, българите се топят като народ

Жените все по-често отлагат раждането на първото дете
Обновена: 16 дек 2019 15:27 | 16 дек 2019 15:20, Ния Христова
102

Българския народ драстично намалява, расте броя на хора с репродуктивни проблеми, а броят на разводите тази година се е увеличил с почти 11 000, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Българката обича да има приятелки, да споделя. Не предпочита да ходи на психолог. Ако поколението на нашите майки са забременявали на 18 години, сега с еманципацията българката започна да отлага раждането на първото си дете. Първо мисли за образование и кариера.", коментира акушер- гинекологът Добринка Петрова.

Тя съветва двойките, който искат да искат да имат дете да направят консултация, ако след година- година и половина опити няма резултат.

"Отлагането на майчинството води до куп проблеми. Двойките с репродуктивни проблеми често попадат в изолация. Времето не е приятел на никого", допълни психологът Мария Джонова в ефира на "България сутрин".

Акушер- гинекологът Петрова е категорична по въпроса за вглъбяването на българките в мисълта да имат дете и как това ги кара да се изолират от околния свят.

"Консултацията със специалист не означава 100% инвитро. Хората обаче сменят фокуса на мисълта и чудото става. Все по- често обаче се вижда мъжки фактор, а не женски тубарен фактор. Това е заради начина на живот- алкохол, тесни панталони, цигари", допълни още Петрова.

"Когато проблемът не е ужасяващ, нещата могат да се случат и по естествен път. Емоционалният стрес еднакво мори жените и мъжете, и оказва влияние върху репродуктивността", коментира Джонова.

Акушер- гинекологът Петрова, сподели, че се е срещала с хора, които имат по 12 инвитро опита, но и с таива, които са имали успех от първия път. Петрова анонсира компанията "Пожелай си", която подарява по две безплатни инвитро процудури на хора с репродуктивни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Бай Спиро е прав, макар че обърка милиардите с милиони. Няма нужда от много хора, толкова професии вече започнаха да се закриват - има нужда от образовани и интелигентни хора, стига сте ревали, по едно - две деца е достатъчно. А тези, дето се развъждат, скоро ще спрат, тъй като вече казаха, че няма да изкарват пенсиите на българите, и да им работели за държавата, щели да се махат, тъй че спирайте с апокалиптичните прогнози!
60
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 4 години
Верно ли? Ок. А да попитам само.." Лъжливите опити" в секса.на какво " влияят" че нещо не ми се връзва?!-:)
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Деца няма, но затова пък при демокрацията има банани и тоалетна хартия, които ги нямаше при социализма. Имаме и демокрация, която видно за хората не работи, щом ги разболява и ги прави импотентни, та да няма деца.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Положението е доста лошо. Те, знаещите, не казват всичко. Деца все повече няма да има, защото една част не може - импотентна е, а друга част не иска. Има и трета, и четвърта части. Третите са онези със умерени и ниски очаквания от живота, а четвъртите са нашите бъдещи африкански и азиатски братя. Може и да не ги обичаме , но те са бъдещето на Бълтария. Точно така както нашите роми, и индийските роми са бъдещето на Англия. А алжирците и Сенегалците на Франция. Това е бъдещето, спиране няма. Съдба
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото не сядат на маса както се прависалата ракия месце а по жендърски Па не пият Па вегани Па апероли чия мия без глутен без Еди кво си ... ети после ядове
56
0
 
7
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Ако си решил да създаваш семейство, стреса ще ти пречи.Разбира се ако не ти пука и забременееш някоя кифла, ще е все тая.Все пак не се оприличаваме на ромеите да правим по 5-6 деца и да чакаме от помощи или далаверки, а гледаме да има що годе семейство.
55
0
 
8
 
! Отговори
Ели преди 4 години
Някакава световна политика, отиват си мъжете ни на 60 г., българите си отиват дори на 30-десет.Хората на 60 г. пътуват, пишат сериозни трудове, съчетани мъдрост и опит, знания.Познати на баша ми читави хора, бедни - богати си отидоха работари, чисти хора.Накрая 18 - пола, роля е, пол е, социум е, споря с "понятието социална роля" превод от лат, има го само в извратени "ватикански мозъци".Жената трябва да възпитава човеци и да ухае на цветя, ама не за чужди мъже, а за своят. *** ли съм?
54
2
 
3
 
! Отговори
МНОГО БЕЖНИ, БЕ..... преди 4 години
Да не им е пораснала вълната , че да им пречи нещо....??!!!Що не направите едно СОЦИОЛОГИЧЕСКО ИЗСЛЕДВАНЕ, КАТО ТОВА НА РАЙЧЕВ И СТОЙЧЕВ!!!???
53
2
 
1
 
! Отговори
стрес преди 4 години
Нещо не разбрах какво общо има стреса и е*-то? По принцип на някои това не им пречи, на други които са много превзети това не само че им пречи, но и всъщност безкрайно много неща им пречат. Но чак пък това да се отнася за цялата страна, то тези, които са превзети и нивата на стрес им пречат са от богатите страни, това какво общо има с у нас, или пак копи и пейст, дори и за такива неща?Invalid bee
52
11
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Не на празно, държавите дет не дават права на жените, имат най-голяма раждаемост. Хората са сексуални същества, нормално е да искат младите секс по цял ден. Една жена трябва да ражда от 16 до 23г възраст. Препоръчително на 18, за да се развият бедрата. Като е млада жената, ражда най-добрите деца. Наближи ли 30те децата стават по-зле с всяка година. И раждането е по-трудно. При християнството това не беше проблем. Ама при нас дойдоха комунистите, а на запад либерализма...
51
7
 
10
 
! Отговори
от Коста Рика преди 4 години
До ПижоТочен си!Когато видях през 90-те как народа тръгна с "мирен преход" да се прегръща с комунистите,и разбрах че България няма да я бъде!Подготвих се добре и емигрирах!Сега имам собствен бизнес,четири деца,които не знаят дума български,и родителите ми са при мен!Весела и хубава Коледа!
50
8
 
3
 
! Отговори
пецата преди 4 години
... то тогава трябва да е наясно че се е включил механизма на отсяване на дефектни гени, защото към 30години една "наживяла" се жена е нарушила генетиката си и от тук нататък ще предава дефектен ген на поколението си, организма като представител на природата изключва тази възможност но тука идва следващото ниво на егоизма на жената ,сега вече Тя ИСКА да роди и ще направи всичко възможно защото е Егоистка и го прави за себе си не заради децата ,мъжа си или нацията , затова се прибягва...
49
6
 
8
 
! Отговори
Българката обича преди 4 години
да има чат приятелки, да споделя селфита от халкидики във фейса, да й пускат лайкове, като ходи по улицата да си гледа мобилния и да цъка, да я свалят виртуални кочове и да ги отхвърля, да я заглеждат мераклии и разни кифленски историие, разбира се не всички са такива въпреки че по соца се говорешече тези жени все едно една майка ги е раждалапоради приликата им в поведението имно тогава по соца че початкваха по-здраво поради липса на социални мрежи
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ си знае работата, вие не му се бъркайте много много.
47
0
 
14
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Много са факторите, не са само един или два.Според мен не е само заради доходите, въпреки че са ниски за 80% от населението.Хората не се чувстват сигурни за бъдещето си а това ги прави нервни а това води до депресии и други състояния, което вреди на здравето.Отделно от това ние имаме много нездравословно хранене, пушене, пиене взимане на опияти.Селско стопанство почти нямаме , за което сме си виновни само ние и за това внасяме по евтини плодове и зеленчуци от незнайни източници.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Стресът влияе на репродуктивността, българите се топят като народ"Това и при комунистите не го имаше...
45
5
 
4
 
! Отговори
пецата преди 4 години
природата не търпи празно и затова друг етнос се размножава предостатъчно , природата милиони години е изграждала механизъм за отсяване на лоши гени ,нарича се естествен отбор , когато някоя българка предпочита егоистично да живее за свое удоволствие, да строи кариера и да ходи по почивки пред това да сменя памперси тука автоматично се включва механизма на естествения отбор и когато тя се сети че вече е на възраст и времето лети тогава не може да забременее ,...продължавам
44
0
 
2
 
! Отговори
статистически гении преди 4 години
е колко му е да (му) направя едно дете, ей сега отивам в Мола и го правя с *първия срещнат. Това само в българия го разправят, индийките в САЩ не правят по нито едно дете и статистиките им са по-различни.
43
1
 
6
 
! Отговори
fact преди 4 години
До АнонименЦъ! Геноцид означава, че изтребваш определен ТЕН. НЕМА УКАЗАНО ВРЕМЕ.Ако си в силна позициа - може да си го изтребваш с десетилетия без да се усети. Важно е, да бъде изтлебен до последниа носител на генът. Както например, римляните са направили с етруските.
42
4
 
4
 
! Отговори
БО преди 4 години
Колкото и мозъкът на някои мъже да е между краката, пак не вършат работа. СЛАБИ И ПЛЕШИВИ СЕМКИ!