БАН с иновация: Предлага на фирми продукти, извлечени от билки

Целта е родни компании да произвеждат тук, посочи Владимир Димитров
17 дек 2019 15:14, Красимир Ангелов
8

Институтът по органична химия към БАН вече има нова придобивка - машина, с която учените анализират богатия ресурс на билки у нас.

"Наши партньори в проекта са два факултета от Софийския университ. Идеята на проекта е да покрие един ресурс за разработка на технологии от лечебни растения до продукти, които да предложим на малки фирми в бранша", каза д-р Владимир Димитров от лаборатория "Органичен синтез и стереохимия" в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че научният труд в България не се цени достатъчно и от защита на интелектуална собственост се печели малко.

"Все още имаме млади хора в института, но трудно постъпват при нас поради много причини. Има мотивация за работа, но заплащането е такова, че търсят други възможности", коментира Димитров. Според него малко хора в България си представят какъв е пазарният продукт от научните разработки.

"Проектът е инвестиционен. Ние създаваме център, оборудваме го, за да може да прави това. Първата ни задача е инвестиционната, втората са разработките за компаниите. Имаме голям интерес от микро и малки фирми", разясни д-р Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй сподели, че в последните години у нас има ръст с външни компании, за които правят разработки.

"В България има много лечебни растения. За съжаление предимно изнасяме сухи билки, основно за Германия. Добавената стойност отива в друга страна. Целта на проекта е да дадем технологии на български компании да произвеждат тук, например лечебна козметика", каза още д-р Димитров.

По негово мнение в лечебните растения има огромен потенциал.

"Над 50% от лекарствата в световен мащаб са изолирани от лечебни растения. Природата за нас е един неизчерпаем източник за нови лечебни препарати и лекарства", заяви гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
До Дъртия билкар преди 4 години
Байно,За теб тази рецепта се изчерпва в два реда и сигурно върши добра работа, но някой търтей от БАН, ако досега не е успял да измисли по-лесен начин, за да направи докторат, щом прочете твоя коментар, ще седне и ще напише дисертация с обем200 стр., в която ще обясни (ще препише от енциклопедиите) що за растение е бръшлянът, в кои райони на света расте, за какво е бил използван през вековете, в какви художествени творби го изобразяват. Накрая ще вмести и твоята рецепта и ето ти го доктор!
7
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Бог и билките са за бедните!
6
0
 
3
 
! Отговори
В нормална държава преди 4 години
подобен инвестиционен проект ще запланува някой гигант като "Фармахим". Ще обяви конкурс за млади учени, завършили образованието си с отличен успех и защитили докторантура, ще им даде солидни заплати, за да ги стимулира.Ние държим на изкуствено дишане пишман-институтчета, за да има къде да са шефове някои от внуците на червената номенклатура от средния ешалон и на партийните недоучени "професори", които ни правеха за смях пред света близо половин век.Язък за БКД и за някогашната БАНИ.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kaто почнат партийни дечица да стават иноватовни, стой та гледай. Няма само бачкатори за мизерни пари. В БАН блок 9 петия етаж си беше "Химия на природните вещества". Хайде сега му сложете едно ООД на това дружество и само шапшали да бачкат за "купата на нечия армия".Големи бизнесмени станахте, само дето държавата ви плаща, защото ще сте умрели от глад ако трябва да се самоиздържате.
4
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е "иновация"?
3
1
 
6
 
! Отговори
Дъртия билкар преди 4 години
Само не разбрах какво точно искат БАН от мен ?! Да им ползвам машината ли? Срещу заплащане ли? И за чий ?! След като 40 се оправям и без нея. И като някой спомена бръшлян. 7 грама сухо вещество от листата, стрито много добре, се разтваря в литър студена вода. 48 часа стигат и се пие три пъти дневно като общия прием дневно не трябва да надвиши 150 милилитра. Ей това ви е сиропа, който си купувате от аптеките - е, в аптеката е по сладък и вкусен. За цената не коментирам :)
2
3
 
6
 
! Отговори
гост преди 4 години
бАн усвоява едни пари. Ефекта е равен на дефекта!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добре. А не да изнасяме например листа от бръшлян на германците, а те да ни продават сироп за кашлица от същите листа. За "Проспан" става въпрос.