Радев: Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници

Паметник на революционера беше открит в Борисовата градина
Обновена: 18 дек 2019 14:15 | 18 дек 2019 14:15, Елка Василева
83

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

„Неустоимият стремеж към свобода и човешко достойнство на Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И във време на робство, и в дните на свободна България той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и подтиснатите“. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по откриването на паметник на Капитан Петко войвода на „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина в София.

Днес се навършват 175 години от рождението на великия революционер и борец за свобода.
 
Държавният глава подчерта, че „Алеята на бележитите българи“ събира онези, които със слово и оръжие са посветили живота си на свободата и благоденствието на българския народ, а техните паметници напомнят за предизвикателствата, борбите и върховете в националния ни летопис.

„От днес своето заслужено място тук има и великият борец за свобода, едно от най-тачените лица на тракийската кауза – безсмъртният Капитан Петко войвода“, посочи Румен Радев.
 
„Днес той заема своето място сред бюстовете на Левски и Ботев, на Делчев и Александров като един от най-големите закрилници на Родопите и Беломорието и е сред колосите на национално-освободителното ни движение“, каза още президентът, цитиран от пресцентъра на държавния глава.

По думите му стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история са много, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност.
 
„Убеден съм, че този паметник няма да запустее така, както и името на Капитан Петко войвода се носи от София през Киев, през Рим до Антарктида“, заяви още държавният глава в словото си на церемонията и подчерта, че идните поколения винаги ще намират в него пример за родолюбие, достойнство и мъжество.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
17
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Не е само Капитан Петко Войвода. Хаджи Христо и Марко Бочаров в Гърция, Хайдут Велко - в Сърбия, Стефан Дуньов е командир на полк при Гарибалди, а преди това капитан в Унгарското въстание от 1848-1849г., въобще вземи прочети нещо по въпроса за българското участие в освободителните движения на съседните страни.
31
10
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И какво общо има Румката с достойния българин капитан Петко войвода?
30
13
 
6
 
! Отговори
пффф преди 4 години
Щон на тоз капитан статуя ще му правят, на Генерал Борисов трябва значи цяла пирамида да му се построи и посвети! Той пък не се вмества в галактическите граници с цялата му мъдрост и интелект.
29
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитан Петко войвода към русофилите: Не бъдете по-турци от руснаците !
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При.вяс книжките се купуват като топъл хляб
27
7
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Капитан Петко войвода е може би единственият български революционер с международно значение.За разлика от другите ни герои, които са се борили само за освобождението на България, Петко войвода е помагал и на съседни нам народи. Участвал е в битки извън територията на България.Уважаван е дори от турците и е стигнал до контакт лично с Гарибалди.Това, което политиците днес гузно премълчават е, че Капитанът е бил непоправим русофил.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Красимир Костов пак сте поели старата песен за инструктора уважаеми инструктора аз съм по добър от вас независимо че не съм но благодаря за хвалбите има една приказка по добре на хората в устата а от вас господин инструктора сте ама наи слабия инструктор с купени книжки
25
7
 
12
 
! Отговори
Команиз патреот преди 4 години
До До 13Бог казваш е над Путин?Хм!Това е много странно!Аз мислех, че Путин е самия Бог
24
1
 
19
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
О.в.чи, разликата е, че българи в Източна Тракия след османсото нападение от юни 1913г. вече няма, а турците още си живеят в кърджалийско и хасковско. Ние не сме животни като вас...
23
2
 
7
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
До ГробокопачТова за първи път го срещам.Кривославен *** тангристКакво ще каже ба ти Ванга бе?Не те ли е срам?
22
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Как пък не го откраднаха северномакедонците да се чуди човек.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Ако Петко войвода знаеше, че ви освобождава, за да овластявате герберската мафиотска диктатура, въобще нямаше да си мръдне пръста за вас.А дали щеше да гледа като нас.ан когато СЕСЕСЕРЕ окупира България и откъсва Македония а?
20
11
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До ЗапознатЦърквата не ме интересува, герберяе, аз съм тенгриянин! Петко е велик,а ти си просто Бойков лук! Марш оттук, гнидав ген!
19
5
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
До Анонимен 16И хубаво са направили.
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Петко войвода знаеше, че ви освобождава, за да овластявате герберската мафиотска диктатура, въобще нямаше да си мръдне пръста за вас.
17
11
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Над Путин е само Господ Бог!
16
0
 
24
 
! Отговори
Показателно преди 4 години
е, че Капитан Петко войвода е бил много уважаван и от самите турци! Смятали са го за достоен противник и изключително честен и справедлив човек!!!
15
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗапознатИ псле мутрите на хваления от днешните демократи Стамболов, когато арестуват капитан Петко войвода защото е русофил му свиват кинтите от имението.
14
11
 
20
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
До ГробокопачИмали са много да.За това робите са правили училища и църкви.Язък само, че след като султана признава Българската екзархия с ферман, Русия не я признава и даже организира схизма срещу българската църква.
13
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дай Боже!Хм. България напада Османската империя през 1912, после през 1913, османците гонят българите. Какъв геноцид?Все едно германците да съдят СССР за геноцид през 1945-та.