ЧЕЗ със съвети: Как да пестим ток по празниците

От дружеството призовават за разумно потребление през почивните дни
Обновена: 19 дек 2019 15:01 | 19 дек 2019 15:00, Красимир Ангелов
31
ЧЕЗ със съвети: Как да пестим ток по празниците
Снимка: pixabay

"ЧЕЗ Електро България" АД призова клиентите си да използват разумно и отговорно електроенергията през настъпващите коледни и новогодишни празнични и почивни дни.

Статистиката сочи, че подготовката за празничните дни значително повишава потреблението на ток. Използването на повече и за по-дълго време електрически уреди за приготвяне и съхранение на храна, отопление през студените дни, осветление и украса, характерни за периода, ще се отрази и върху размера на месечните фактури, припомнят от дружеството.

От там припомнят, че прилагането на мерки за енергийна ефективност би могло да спести до 20 процента от разхода за енергия без да наруши спокойствието и уюта на домакинството.

Малки и съвсем лесни за изпълнение промени в ежедневните навици също могат значително да намалят разхода на енергия при приготвяна на храна. Така например, ако при готвене се използва остатъчната топлина на фурната и тя се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, може да се спести до 18 процента от сумата, която се заплаща за електроенергията за нейната работа.

Близо 20 процента икономия на електроенергия ще осигури готвенето с капак и използването на тенджера под налягане, както и намаляването на фурната с 20оС, когато се приготвя ястие в керамични или стъклени съдове. Те задържат по-добре топлината, затова при готвенето с тях е нужна по-малко енергия.

Върху котлоните на готварската електрическа печка е препоръчително да се поставят съдове с размер, съответстващ на размера на котлона, с дебело и равно дъно - неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15 процента електроенергия.

Изключването на електрическите уреди от контакта, когато не се използват, може да намали сметката за електричество с до 5 процента, както и да предотврати евентуалните повреди по тях при по-дълго отсъствие от дома. Тези с по-нисък клас на ефективност консумират годишно около 150 квтч електроенергия по време на постоянната готовност за работа.

Избирайте енергийно спестяващи уреди с висок клас на ефективност. Използването им може да намали значително сметките за ток, припомнят още от ЧЕЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Като си заминете за Чехия,ще започнем да пестим.
27
0
 
7
 
! Отговори
Пурко българина преди 4 години
Най много се пести когато не ползваш ток и когато крадеш но второто го могат само тези които имат права и никакви задължения.Тях никой не закача за нищо защото Българина плаща и техния ток.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си светя с газена ламба от времето на прабаба ми. Топля си вода на печка с дърва. Къпя се в корито. Ползвам ток от акумулатор с който захранвам комп от 2000 година. Нет хващам от клуба. Когато се изтощи акумулатора го зареждам с генератор който се задвижва с течаща вода Живея по всички закони на екологията. Вода взимам от изворче която е чиста като сълза. Така трябва всички да живеят за да запазим природата за бъдещите хора.
25
2
 
2
 
! Отговори
Д преди 4 години
при 12 лв /месец сметка, не знам дали има смисъл да се напъвам да пестя от ток
24
0
 
2
 
! Отговори
ИНФОРМ.БЮРО-СССР преди 4 години
ЧЕЗ МИ ЗВУЧИ НА,ИЗЧЕЗВАНЕ,ПРИСВОЯВАНЕ,ИЛИ НА, ЧЕЙНЧ-БЮРО
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пестете, за да не падне правителството. Гадовете пак ще турят 2 месеца в една сметка и ще има нови избори.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чез-шка,ком. партия
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Токът е скъп и ЧЕЗ си правят пачка без да продават много ток, но им натоварят мрежата може да има аварии, което ще ги вкара в разходи.
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие представяте ли си колко унизително, да ни казват да си спираме фурната 10 минути по-рано. За да пестим! Господа от ЧЕЗ, фурна ползвам само за сладкиши. Всичко друго се готви на котлон с капак, защото НЕ МОГА ДА СИ ПЛАТЯ СКАПАНИЯ ТОК! Не правя такива неща като риба на фурна, пиле на фурна, друго месо пък изобщо. Топля се на една печка и темпертатурата в стаята не минава 15-16 градуса в студените дни. Толкова е скъп тока. А на вас не ви пука за нас, а само да продадете тока от АЕЦа навън!
19
1
 
13
 
! Отговори
Бургаски преди 4 години
Не, че сега сме добре, но от другата година ще видите за какво става дума.Тоталното обиране започва.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тоя артикул ток дет се пести не ползвам,ползвам от тоя другия на 100 процента
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** ми ца та ви кожодерска свещи да си купите с тия пари които дерете от хората.
16
0
 
6
 
! Отговори
млечен шейк преди 4 години
Как да си направя,млечен шейк кат ще трябва да пестя а ще ми каже ли някой
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е все едно булгатабак да промотира отказ от тютюнопушенето.
14
0
 
20
 
! Отговори
Най добре преди 4 години
Най добрия съвет е управляващите да скъсат договорите с американските централи, заради които най бедния народ, плаща втория най скъп ток в ЕС и се оскъпява продукцията на производителите.
13
1
 
17
 
! Отговори
Мизерияяяяя преди 4 години
Със повечко свещи се пести от ток.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да вземат да започнат да връзват новите блокове, че чакаме по няколко месеца за акт 16
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономията е майка на мизерията!
10
0
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Kak даваш съвет ,че да печелиш по-малко.Именно това те кара да се смееш на ЧЕЗ.Може ли да имам транжорна с магазин и да не продавам,че видиш ли вегетарианството е полезно.Че и да не искам да взимам пари.веселяци са в ЧЕЗ :)
9
0
 
15
 
! Отговори
... преди 4 години
И да дръпнеш шалтера с цел да ти е нула сметката, пак ще имаш десетина лева за даване. Разбирай плащаш сметката на някой индиец.

Спонсорирани публикации