Очаква ли се поскъпване на стоките от първа необходимост?

Търговците прилагат девиза "Ден година храни"
19 дек 2019 12:10, Ния Христова
32


Търговците имат навика да прилагат девиза "Ден година храни" за коледно-новогодишните празници. Не е ясно дали заради пазарните цени или търговците на своя воля са решили да сложат двойна надценка на стоките от първа необходимост, съобщи Bulgaria ON AIR .

"Цената на човешкия труд и цената за суровината за всички ни поскъпва. Политиката за повишаване на доходите винаги е свързана с едни по-високи цени. За продажните цени не ни питайте. Ние знаем единствено нашата себестойност. За продажните цени на хляба трябва да питате търговските вериги. Нетната ни доставна цена представлява 40-42% от цялата цена", коментира председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"В крайна сметка, стоките от първа необходимост каквито са хлябът, млякото и месото, са в този порядък, но трябва да бъдат с възможно най-ниската надценка. Едно време бяха с надценка не повече от 15%. Има различни похвати на търговците. Затова винаги говорим за разликата между нетната цена и продажната цена", допълни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България- Димитър Зоров.

Кукушева обясни, че въвеждането на нови цени на стоките няма общо с времето и празниците. Тя не потвърди, нито отрече дали ще има двойно поскъпване на стоките, защото офертите за цените все още не са приети.

Зоров допълни, че държавата не трябва да седи като страничен наблюдател.

Наблюдава се увеличение на износа на български стоки за европейските пазари, но има нужда от добри търговски практики, поясни Кукушева.

"Балансът между вноса и износа е с отрицателен знак, защото много повече млечни продукти влизат от Европа, отколкото излизат", допълни още Зоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 1.01.поскъпва водата,от 1.07.2020-тока.Междувременно,следствие на това поскъпване и всички останали стоки.А където има някакво увеличение на заплатите,то предварително се е стопило.Така че,вече 30 години тъпчем на едно място и гледаме ядно и злобно как другите просперират,а ние-не.Да,ама французите с най-високи пенсии в Европа масово се надигнаха срещу готвената пенсионна реформа,/нищо,че още не са пенсионери/а *** мълчи и подсмърча,с надеждата да му дадат 5 лв.отгоре.Е,няма да стане.
8
1
 
21
 
! Отговори
Е.... преди 4 години
Някой да е очаквал ДРУГО?Изборите минаха,така че....Само за справка,не искам да дразня никого,тук в Германия стоките ги намалят с 30 до 50%!!!Особено в навечерието на Коледа някои и с повече! Така че нищо НЕ оправдава поскъпването в България!!!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати въпроса ! - да не би някой да очаква да поевтинеят ?Тука да не Ви е Европа а ?
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те вече са увеличени. Колко още?!?!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за въпрос?Те непрекъснато поскъпват.Или някой не е забелязъл?
4
1
 
24
 
! Отговори
тъ преди 4 години
Ами то сега започва ! Предколедно, Коледно, Предновогодишно, А ПОСЛЕ и заради ТОЛ таксите - стоки , билети ...... ! Ама не всичко, заплатите не !
3
6
 
8
 
! Отговори
баш магазинера преди 4 години
Много ясно, че слагаш огромните надценки и продаваш по малко, но печелиш повече. Няма вече балъци да работят за слава и да препордават през стотинки.
2
1
 
17
 
! Отговори
Пари нема, действайт преди 4 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой.Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет.Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни.Ц*ци, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера.Път, поръчка, магистрала.Катастрофа, вой, раздяла.Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета.Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки.Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал
1
0
 
13
 
! Отговори
йм преди 4 години
Ааа не бе !

Спонсорирани публикации