Без крадци у дома: Заключете, приберете парите и не казвайте, че пътувате

Съвети как да предпазим вещите си по празниците
23 дек 2019 10:36,
31
Без крадци у дома: Заключете, приберете парите и не казвайте, че пътувате
Снимка: Pixabay

С наближаването на празничните дни приповдигнатото настроение не ни кара да мислим за различни проблеми и неволно ставаме по-непредпазливи. Важно е да предпазим себе си, а и дома си от набезите на крадци.

За повече безопасност между тълпите по време на пазаруване:

- Добре е да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

- При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.

- Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

- При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка. Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

- Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари.

- Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяте в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи. В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.

- Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

Почивните дни около Коледа и Нова година, освен емоции и богати трaпези, предоставят възможности за пътуване в страната и чужбина. И тази година много българи ще напуснат домовете си, за да гостуват на свои близки и приятели.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. Ежегодно от полицията припомнят на всички граждани да бъдат предпазливи, отговорни и да не допускат небрежност към имуществото си.

Какви са основните съвети на криминалистите за сигурността на домовете ни:

- Да запазим дискретност относно предстоящите си планове. Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително. 

- При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват пари, накити от благороден метал и компактната техника - видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.

- Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ. Ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.

- Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места.

- Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни. 

- Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвъняване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Bungar преди 4 години
До 22 АнонименЖивял съм 10 години в Южна Кореа и две години в Япония.Живял...разбирай по техните стандарти и даже малко над средния за тях.Живял....,а не отишъл за няколко дни на екскурзия.Добре е да знаеш средна заплата Кореа 5000долара,Япония е 6000 долара.Бедна ти е фантазията...къде са те,къде сме ние. Статистиката е без богатите индустриалци като Самсунг...Митсубиши и т.н
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Лично АЗ предпочитам саморазправата с нападателите на имотите ми. Закона увърта нещата и грабителите остават като цяло не наказани. Абе, мижава работа.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема с битовата престъпност много лесно би могъл да се разреши. Да се разреши на хората при възможност да убиват крадците на място. 20-30 такива убийства в рамките на държавата и 50% битовата престъпнос е намаляла. Още 20-30 убийства и всичко ще отиде в съвсем свити граници - до 10 % от първоначалното ниво. Да, ама не! Адвокатите ще останат без препитание, полицията почти без работа, само гробарите в началото ще имат малко повече. А НАСЕЛЕНИЕТО ще живее в спокойствие.
25
0
 
2
 
! Отговори
Georgiev преди 4 години
На мен ми разбиха колата на оживен булевард, по сред бял ден.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбрах каква е ролята на полицията.
23
1
 
4
 
! Отговори
Япа преди 4 години
От три дена държа доберманите и боата гладни.Като се върнем след празниците,ако не са яли ще ги нахраня
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
... заредете пушката, насочете я към вратата и чакайте!
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите знаем ли,че има държави където неможеш да обясниш какво е това кражба,разбиване на дома,кражба на автомобил и т. н.-----Мухахахаа... Кои държави, бе човек? Такива, в които никога не си ходил, ама така си го представяш ли? Богатите държави са такива, защото са крали и крадат до по.сир.ане от векове. В самите тях също важи правото на силния и те ошушкват най-законно. Иначе в момента даже в библиотеките има надписи да не си изпускаш нещата от поглед в читалнята, че много се краде.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвети не ме интересуват. Имам застраховка, ще покрие всичко при обир. До момента 3 опита са правили- през моята врата не могат да влязат лесно. 3 пъти застрахователят ми плаща козметичния й ремонт. Понеже съм на цял последен етаж бяха се пробвали и през дограмата- ц, има анивзломен обков, а и покривът е скатен. Какво могат да ми откраднат? 2 скъпи (5000+ лв. лаптопа), 2 телевизора, дреболии. Слабо ме вълнува- техниката е консуматив и е застрахована. Пари вкъщи? Аз да не съм луд да държа пари.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Азе съм сложил у коридора в началото и в края автоматична падаща решетка която се самозаключва като падне и сшед това автоматично се вкючва спрей.
18
2
 
7
 
! Отговори
:D преди 4 години
Вижте сега, ако *** не се похвали в шитбук, че ще ходи до Хонолулу, за какво изобщо ще си прави труда да стигне чак до там?!
17
2
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Българите знаем ли,че има държави където неможеш да обясниш какво е това кражба,разбиване на дома,кражба на автомобил и т. н. Немога да разбере как сме били Велика държава,а сега народ от мешеници,крадци,лъжци....Едно от двете е измислено,или по скоро лъжа.За второто знаем много добре,че е в кръвта на българите.Затова сме били,сме, и ще си останем на опашката на Европа. Цивилизационен проблем...,а не политически.
16
3
 
4
 
! Отговори
Пантуди преди 4 години
Вземат ли ти мерника няма спасение.Говориме за професиналисти не за кокошкари и наркомани.
15
0
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Магазинер си купува ново офис оборудване и пише на бележка: "Сложил съм последна дума на техниката алармена система!Не си и помисляйте да влизате,че идват и ви закопчават за 60 сек!"На другия ден - магазинът разбит,всичко изнесено и една бележка оставена на вратата : "ПИШИ ПО-ЧЕТЛИВО,БЕ ЕДЕОТ!!!"
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз може и да нямам пари вкъщи, но е неприятно да ти ровят!За това съм вързал един кабел с напрежение 220 V за желязната вратаСложил съм си и едно скрито мързеливо кслюче за да го изключа
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
че кой пък си оставя в къщи мобилния телефон? нали трябва да си пускаме снимките от тук...от там ...във ФБ.? то, ако не се похвалиш, че някъде си бил, все едно не си бил!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с паркирането на автомобила ми хареса!Оставете го на осветено ами то има голям избор от паркоместа.Най добре в гараж ами то добре ама и гаража го разбиват
11
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има нормални охранителни системи!Например - системата "Колт" е класика, "Глог" е нова по-модерна, но скъпа. Средна ценова категория "Берета". От по-старите, но доказани е "Макаров", "АП" и др.За по-крупна охрана "ИЖ" или подобни;)
10
3
 
16
 
! Отговори
Решение преди 4 години
Има далеч по-лесно решение. След като министър-председателят призна, че 92% от престъпленията в Бъглария се вършат от ***, следователно изселването им в Индия или Турция ще реши проблема.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сложете бележка "Ох котьооо, заповядай вътре!"

Спонсорирани публикации