Обичаи и символи: Коледарството – освещаване на момъка

За символиката на обичая разказва Петър Ангелов от ансамбъл "Шевица"
25 дек 2019 12:37,
13

За символиката на коледарите, обредните песни и танците споделят Петър Ангелов от фолклорен ансамбъл "Шевица" и семейството му.

"Коледарството е посвещаване на момъка, който минавайки през коледуването вече е готов за женене", сподели Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Родителите разказаха още, че учат децата си на български традиции и например на Бъдни вечер вечерят на земята, както е по стар обичай.

"Традициите и фолклора, бита на българина трябва да се предават в поколенията напред, защото това е нещото, което ще ни съхрани като нация", коментира Ангелов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни още, че през 2019 г. ансамбълът "Шевица" е изнесъл редица концерти в в страната и в чужбина.

"Беше поредната успешна година за нас. Зарадвахме хора в Индонезия, които не бяха виждали български неща", допълни Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Поредната порция езически традиции които нямат нищо общо с христианството.Журналистите мигат като плъхове в брашно и говорят всяка година едни и същи "бабини деветини".Няма ли кой да им напише нормален и грамотен текст за Рождество и т.н.Да бяха чели поне коментарите в мрежата пак щяха да са по-наясно какво , кога и как се празнува.
11
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колеги, другарят Петър Ангелов удобно пропуска да спомене какво действително случило се събитие лежи в основата на този празник."Болг се роди Коладу!"Този празник няма нищо общо с Рождество Христово. Рождество започва да се отбелязва по решение на разни "вселенски" събори. Пак на тях е избрана и датата, с цел българите да бъдат заличени в духовен аспект.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
99.9 % предпочитат hellowen
9
3
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Не забравяй че Хан Кубрат идва от сегашна Украйна по тези Земи сега България , така че всички традиции и обичаи идват от там , само че едва ли е възможно да се докаже какво точно са празнували , още по зле с Религиите тоест всичко измислено от шепа реално Шарлатани и накрая каквото се наложи дали насила или по желание тва е резултата в 21 век , мое лично мнение въпрос на Хипноза
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6А преди това, 1000 години, християните са чествали деня на Чернибиг или нещо такова.... Аре стиг с глупостите!
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Нека говорим за още събития, слъпеми се преди 12 века. И КАКВО? Бил или не бил... Все тая е. Вече е!
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коледа най вероятно съществува края на 18 или началото на 19 век , логически измислено от шепа хора които решили да се позабавляват из улиците Така или иначе няма точна информация
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сутринта на вратата позвъниха роми коледари. Почерпих ги и те казаха че и следващата година ще ме посетят.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се съди по Покърстването ( което не никакво покръстване а приемане при това насила Християнството през 866 г от Византия) Коледа не е български празник , не е бил на Прабългарите , дори няма точна Информация от кога се празнува у нас
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си объркал, вместо "Глобализация", трябвало да пишеш ***
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти си объркал, вместо "Глобализация", трябвало да пишеш ***!
1
8
 
3
 
! Отговори
Глобализация преди 4 години
Това Не е ли Гей парад по руски обичай?! Аз имам 240 литра вино в избата и повече от 100 литра ракия в избата. Неканени гости Не приемам.