"Черният лед" по пътищата, как да се справим с него?

Шофирането в екстремни условия не е лека задача
26 дек 2019 09:44,
35

В последния почивен ден за Коледа ни очакват по-ниски температури, дъжд и опасност от поледици. Все по-често се говори за образуването на "черен лед" по пътищата.
Още по темата

За опасността алармира и Диана Русинова от Института за пътна безопасност. Пред екип на Bulgaria ON AIR тя подчерта, че невинаги може да се почистят в срок пътищата и всички трябва да бъдат готови за шофиране в екстремни условия.

"Призоваваме стопаните на пътищата да осигурят безаварийно прибиране на хората, защото изпращаме една от най-черните години. Имаме над 613 жертви по пътищата, което е доста черна статистика. Жертвите никога не падат под 600. Ще настояваме през следващата година да се подмени маркировката, така че да отговаря на всички изисквания и да се направят инспекции за пътна безопасност поне на черните точки, където стават най-много ПТП-та", коментира Русинова в ефира на "България сутрин".

Тя посочи, че в зоната на мостовете извън населените места най-често се образува черен лед, трудно е да бъде разпознат и трябва много опит. Не бива да се натиска нито спирачка, нито да се дава газ. Според Русинова водачите трябва само да овладеят автомобила и да го задържат на пътя. Институциите пък трябвало да обработват превантивно пътищата.

Институтът за пътна безопасност се обръща към правителството и премиера 2020 г. да бъде годината на пътната маркировка. По думите на Русинова, ако пътната маркировка бъде оправена, то жертвите ще намелеят с 50 в рамките още на следващата година.

Тя призова водачите да избягват прекалено дългите пътувания, както и да не пътуват в тъмната част от денонощието. Карайте разумно и стигнете живи, завърши Диана Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
4
 
! Отговори
ам'чи как преди 4 години
Посипваме го със бяла сол, така се справяме!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зоната на мостовете е изложена повече на вятър.Когато има достатъчно влага след охладителния ефект на вятъра може да се получи тънък леден филм, който всъщност е прозрачен.Виждаме цвета на асфалта.На някои хора трябва да им се обяснява в картинки.То и мартинито не го ядем с нож и вилица, но може да бъде сухо, както и някои вина.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както винаги нищо не се разбира от калинките!Черен лед от мръсотия, жертви или нещо друго! Като знам,че правописа не владеят сега се прибавят дефицитите по физика! Черен лед аз пък карам само по"златен" лед! Познайте как се образува! Метафорки, иронийки и.т.н. за 80%-ните
26
4
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Черен Лед по пътя, минаЧерна джипарина,Черна 16-тина,Черен асансьор в комина,Черна водна карантина,Черна чума по Гербина
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излишно е да се спори с гербави ***!
24
2
 
22
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
под мен, наясно ли е, че КТБ го фалираха Боеко, Делян Пеевски и сие или пише наизуст, защото взима пари от ГЕРБ да бръщолеви глупости!
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До много лесноВсе тая за кой ще гласуваш. Герб, Бсп или нещо друго. Трябват принципиално нови хора и нови подходи, но такива няма да има...
22
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До много лесноТъкмо за ГЕРБ ще гласуваха и на следващите избори, при вас при Орешарски осолявахте ли пътищата или осолихте КТБ с 4 млрд лв?
21
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До много лесноАко обичаш да не държиш сметка кой за кого ще гласува.Като ни убедиш, че си по - добър от ГЕРБ, за тебе ще гласуваме.Ама както виждаш в очите на избирателя, ти си лъжец.
20
3
 
20
 
! Отговори
много лесно преди 4 години
как ли? Ами, ще Ви кажа. Спрете да гласувате за гербавата пасмина, която само 'усвоява' пари за ремонти и поддръжка. Ако се осоляват пътищата, няма да се заледяват. Но то не става само с едни фалшиви фактури и айде, ние сме осолили ама то вятъра го издуха, е нали сте наши хора, божа работа, ко да прайш. Айде пускам ти парите, после ще почерпиш....
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черная пантера в черном Панамеро
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Жо"Има ли някой, който на шофьорския изпит да е карал с една ръка?"За А категория - без ръце и на задна. После с две ръце и на предна. Нямаше проблеми.
17
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Не бива да се натиска нито спирачка, нито да се дава газ. Според Русинова водачите трябва само да овладеят автомобила и да го задържат на пътя."С модерната електроника водача нищо не се иска да прави, че да "овладява" автомобила. Единственото грешно решение би било да опънеш ръчната и да навиеш до край волана в някоя посока... Руссинова да се ъпдейтне, хората вече не карат Жигули и Шкоди.Оп, чакай, някои карат Шкоди. Хахахахахаха. Ем, сорка за тях.
16
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такова нещо като черен лед! Стига с тези фантасмагории!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14 И как е засичат ли ви,шофират ли с 200 км в час,псуват ли ви?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Редовно.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До HeinrichHimmlerНа джигити като тебе космосът им пречи.
12
5
 
25
 
! Отговори
Жо преди 4 години
КАЗВАЛ СЪМ ГО много пъти-Управлявайте автомобила, като държите волана с две ръце.С лявата ръка може да си бръкнеш в десния джоб, но по лесно и правилно е с дясната.При завой надясно, дясната ръка тегли волана, а лявата контролира завиването.При ляв завой е обратното- лявата тегли волана, а дясната контролира.Затова воланът е кръгъл, а не е ръчка, като тази за прозорците.Така е устроена мускулната система на ръцете.Има ли някой, който на шофьорския изпит да е карал с една ръка?
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9 С най голямо уважение към вас искам да ви попитам дали сте шофирали в друга държава освен в България
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123Всъщност самата луга лъзга доста.