Родните пенсионери три пъти по-бедни от германските, само румънските по-зле

В ЕС само у нас пенсионерите се притесняват за доходите си
27 дек 2019 08:48, Елка Василева
187
Родните пенсионери три пъти по-бедни от германските, само румънските по-зле
Снимка: архив, Булфото

Хората на възраст над 60 г. в България живеят три пъти по-бедно от тези в Германия, показват данни на Евростат. В изчисленията се взимат предвид не само пенсиите, а всички доходи на хората, както и цените на стоките в съответните страни.

Средната покупателна способност на хората над 60 г. в ЕС е 16 277 евро годишно, в Германия е 19 386 евро, а у нас е 6163 евро. По този показател в ЕС по-зле от нас са само румънците с 6036 евро, пише „Труд“.

Най-висока покупателна способност имат хората над 60 г. в Люксембург (33 621 евро годишно), следвани от тези в Австрия (23 271 евро) и Франция (21 274 евро).

Средната възраст на населението в Европа постоянно расте. Затова от Евростат са направили изследване на живота на хората над 55-65 години. През 2018 г. хората на възраст над 55 г. са почти една трета (32,8%) от общото население в ЕС. Този дял варира от над една трета (35,9%) в Италия до по-малко от една четвърт (24,7%) от населението в Ирландия.

До 2050 г. се очаква хората над 55 г. да достигнат 40,6% от жителите в ЕС, а в България те ще са над 45%.

През последните 15 години заетостта на хората между 55 и 64 г. нараства във всички страни от ЕС с изключение на Гърция, като у нас почти се е удвоила.

В България работят 73,7% от хората на 55-60 г. и 47,8% от тези на 60-64 г., като по този показател сме над средното ниво за ЕС.

За сравнение в Гърция работят само 52,3% и 30,1% от хората в тези възрастови групи. Въпреки това покупателната способност на гърците е с около 30% по-висока от тази на българите.

Хората над 55 г. обикновено вече са направили кариера и получават по-високи доходи от младежите. Когато европейците стигнат 65 години като цяло се притесняват по-малко за доходите си от останалите си съграждани, посочват от Евростат.

От всички страни в ЕС има едно изключение и това е България. Причината за това е, че у нас хората се притесняват, че пенсията няма да им стигне да покриват жизнено необходимите си разходи.

В ЕС има само шест държави, в които средният разполагаем доход на жените на 55-64 г. е по-висок от този на мъжете на същата възраст. Това са Испания, Полша, Люксембург, Гърция, Португалия и Ирландия. Като цяло мъжете в тази възрастова група имат по-високи доходи от жените.

Разликата между половете е най-очевидна в Литва, България и Румъния, където средният доход на мъжете е над 20% над този на жените.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: ЕСдоходипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
17
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Статията е пълна измислица, ръмънците отдавна вдигнаха заплатите и пенсиите и нямат стигане! Да не говорим , че нашите пенсионери са вече по-зле от албанските и сръбските! Пак се пишат статии с непроверени факти, още повече, какви 12000 лева е покупателната способност на средния пенсионер в България, това означава 1000 лева на лева на месец, вие откачени ли сте?!! Сега виждам, че писачката е ***, калкулаторката.. ясно!
57
7
 
5
 
! Отговори
Пенсионери. преди 4 години
На всички пенсионери и малцинства трябва да се забрани гласуването. До 4г сме се стегнали в кръста.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66Жалко, че съм далеч от пенсия, ти освен Русия друго нещо знаеш ли?Ходи и се прегледай ако обичаш, защото на хората на които заплатите им стигат не седят за се заяждат, защото нечии коментар не им изнася.Жалък си, не мисля да комуникирам с комплексар като теб!Нали хората са казали - не спори с ***, защото ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит. Приятен ден!
55
3
 
7
 
! Отговори
До Анониме 53 преди 4 години
А бе акъллийо!Колко са живите комунисти, съвсем оредяха по силата на биологичните закони.Сега се пенсионира поколението, което на Десети ноември е било на около 30-33 г., това са хората, които най-много викаха и скачаха по площадите.След 6-7 години ще се пенсионират онези, които са били студенти по времето, когато соца приключи.А сега се запитай кой храни най-възрастните пенсионери? Ощетявайки себе си, ги хранят децата им, които дори не помнят соца.Първо мисли, после пиши!
54
5
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Стига предполага, имам и образование и добре платена работа.Такива пенсии като теб са ми ясни, величаеш по цял ден ***, но не излизаш от капиталистическия Интернет.У вас всичко е произведено на Запад, децата ти и те са там, но ти милееш най-много за р00сиа.Това се нарича Стокхолмски синдром, провери си го сам какво е.
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплатен, но за сметка на това принудително-задължителен труд!Да бяха ги компенсирали поне с някакво заплащане, а не да работят през пръсти и да саботират машините както сварят! Знам за много случаи в касетките с продукция да слагат и камъни за да повредят и спрат процеса.А как да не намесваме р00сиа като те ни бяха окупирали и поробили. Дошли да изсмукват всичко се що има за крадене и присвояване благодарение на подкупни роби като тебе, дето сега си пръв на амбразурата да ги браниш.
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60Пък и ти си ревнал за висока заплата, без да имаш необходимото образование предполагам, така че какво си седнал да ми се перчиш?
51
5
 
1
 
! Отговори
Дору преди 4 години
Нито са цъфнали ,нито са вързали румънците.Те дават нас за пример ,ние тях а сме от един дол дренки.Свалиха Дънчила,тикнаха Драгня в кауша и сега Орбан обещава през септември/когато ще са парламентарните избори/ да вдига пенсиите.!?!? Ще видим,всички финансисти казват че увеличението не съответства на икономическите показатели,но то било заложено още от социалдемократите.Може да хлътнат в страхотна финансова,,дупка"
50
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А и загине ли това поколение - не виждам България да оцелее за дълго, т.к. младото поколение единствено се интересува от дискотеки и простотии, те една азбука не искат да научат като хората, тръгнали да управляват.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60Ти го виждаш като робски труд, аз го виждам като начин да се научат на работа.Ако днес искаш да намериш истински домати, краставици и т.н. същите "роби" продължават да работят на нивата, жалко че внуците им - сегашните кифли и мърльовци никога не са виждали какво значи труд и как се изкарва хляб. Престани да намесваш Русия и т.н.
48
5
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
На нивата са били полезните роби, които с радост си дадоха здравето, живота и спестяванията на другарите от р00сиа.Освен това всичко е било механизирано с последна мода високотехнологични съветски таралясници!Бяхте млади и другарките ви харесваха, не е като сега.. мъка мъка.Пък сега ревнали за пенсии в Евро, вместо в рубля?! Ама че нагли - марш пред пасоля да си искате откраднатото, кво сте виснали на врата ни да врънкате милостиня!
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
https://chitanka.info/text/4231-ne-sme-narod
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗа жалост техните деца/внуци им пращат от чужбина. Ти да видиш ;)
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедни и същевременно през терасата фъргат фъргат пачки по стотачки. Как става?!?
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55Питай баба си и дядо си какво е било цял ден по нивата и какво значи труд.Сега уж е ново време, цените са високи, защо и те да не поживеят по "новия" начин, и поне да имат да си платят тока и водата. Много говорите тук, ама като ви гледам ;) Жалки сте българите ей, все някой ви е виновен, ама я се погледнете.
43
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешните пенсионери са свикнали да живеят в лишения, от къде на къде сега надигат глава за нещо повече?Да видят във великата р00сиа колко е беден народа, нормално е тук да са още по-бедни!Да са мислили едно време като са си траели докато ги ограбват и нищо не са работели, а само са симулирали дейност!Лицемери отвсякъде, искат да вземат Европейски пенсии, а работата им типично по северо-монголски.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКато са я "съсипали", ти вместо да се жалваш, защо не я поправиш ;)
41
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите, които съсипаха България искат и пенсии бреееееййййй. Каква хубава държава можеше да сме, но станахме панелна жунгла, съсипаха цели градове, изтровиха реки, морето, бяха доносници и антибългари, а сега пенсии. Брееееееееейй, найш кога, да ги приравнят с пенсиите в Чад и това им е много.
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да,ама бг пенсионерите си поживяха по време на комунизма и няма от какво да се оплакват! Оставиха *** да ги ограбят и оставят без спестявания, при това с усмивка!!Така че да не очакват чудеса, а да се радват колко на широко живеят техните любими ***!
39
2
 
2
 
! Отговори
БЪДЕЩ ПЕНСИОНЕРдо 43 преди 4 години
Така смята калкулатора на НОИ .Имам 55 години Осигурителен Стаж и съм на 51 години .