2019-та - сложна за здравеопазването у нас

Доц. д-р Радосвет Горнев: Няма напрежение между лекари и сестри
30 дек 2019 21:07, Красимир Ангелов
5

"2019 година беше изключително сложна в системата на здравеопазването в България. В годините се натрупаха доста негативи, проблеми, които така или иначе не успяха да намерят своето разрешаване", коментира в "Денят ON AIR" доц. д-р Радосвет Горнев, началник на клиниката по хирургия към УБ "Лозенец".

По думите му на прага на новата година има нов хоризонт на базата на сключения Национален рамков договор. Според него заложените в него параметри ще дадат нужното спокойствие в системата.

Още по темата
"Напрежение вътре в колективите, в клиниките - между лекари и сестри - не съществува. Нашата работа е екипна и ние работим ръка за ръка. Преекспонирането на този проблем и изместването му извън чисто финансовите аспекти на въпроса не води до нищо добро", коментира още Горнев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че когато има прозрачност за формирането на заплатите на всеки един служител, ще стане ясно, че има връзка между това, което трябва да бъде получено и се получава реално.

"Трудно бих очаквал в края на един управленски мандат да започне мащабна реформа. Но би трябвало политиците от всички политически сили в техните програми да заложат доста на това - какво трябва да се промени в системата", каза още докторът.

Горнев коментира още, че има индикации на загуба на доверие между лекар и пациент, но това е в цялото общество и здравеопазването не може да остане встрани.

"От една страна, пациентите имат свръхочаквания, от друга страна, лекарите в своето ежедневие не успяват да отделят достатъчно време", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма напрежение между лекари и сестри."Че кой ги пита сестрите?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият модел, дето НЗОК щяла да става задтраховател, кога ще стане?
2
1
 
2
 
! Отговори
Ко?лапс преди 4 години
в идните години все повече лекари ще се пенсионират защото и сега са в предпенс възраст а младите лекари вече от години завършват специализират и си тръгват ...накрая ще останат две три болници за цела софия и не само като ще се чака за преглед по 1 месец или който има пари да цака на частно където се започва от 90 - 100 лв за добър ден ...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за болните беше много лесна