Египетски художник пренася Народния театър в "Обеля"

Как българи и роми се обединиха в името на изкуството
Обновена: 31 дек 2019 23:35 | 31 дек 2019 23:20, Елка Василева
8

Народният театър се пренесе в "Обеля" благодарения на египетски художник. От месеци група млади хора дават нов живот на сивеещи трафопостове в крайните квартали на София. Как българи и роми се обединиха в името на изкуството и какво мотивира чужденци да рисуват български народни носии?

Идеята се ражда спонтанно, а неин създател е Пламен Бешков от фондация "Open space". Целта е крайните квартали да станат малко по-цветни.

"Аз съм роден тук в "Обеля". Израснал съм между тези улички на квартала и винаги, когато съм посещавал други квартали на София, включително и центъра, ми е правило впечатление как се случват много хубави неща", споделя Пламен.

Хубавите неща не закъсняват и в "Обеля". Само за няколко месеца група млади хора обединяват усилията си и успяват да изрисуват 4 трафопоста. Идеята е да вложат, както български, така и много типични ромски символи.

И така сред носиите и мартениците в "Обеля" между сивите блокове има място и за Народния театър.

"Един от най-големите символи е изрисуван от наш доброволец, който всъщност е от Египет. Интересното е, че той не знае български, разбира се, беше запознат със сградата, много я харесва. Наистина контрастира на фона на останалите блокчета, на сивите улици, на тъмните сгради."

А от фондацията на Пламен обещават, че в бъдеще ще пренесат всичките знакови за България символи в крайните квартали на София абсолютно безвъзмездно. Защото са убедени, че сивото ежедневие може да бъде различно, нужно е малко вдъхновение и много цвят.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
казаХ преди 4 години
Вместо асфалтирани улици,санирани блокове и много зеленина,някаква безсмислена шарения.Отвратително.Пламен Бешков от фондация "Open space" и съмишлениците му да си рисуват само в собствените си домове.
5
2
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Обеля - кал, разбити улици и тротоари. Лошо строителство. Магазините за в трафопостове, мазета или в най-добрия случай в някогашните ламаринени павилиони. Пред въпросния трафопост в калта има табуретки. Спалня за работническата класа от Северна България. Тотално гето. Най-чистият въздух през лятото, най-големият студ и мъгл през зимата.
4
0
 
3
 
! Отговори
Луцифер&Буда преди 4 години
Тоя що ми прилича на комика Адам Сандлър!...
3
1
 
2
 
! Отговори
Хахахах преди 4 години
Искам да видя тази невероятна комбинация от РОМСКИ СИМВОЛИ МАРТЕНИЦИ И НАРОДНИЯ ТЕАТЪР..... В ОБЕЛЯ. Господи, имай милост!
2
1
 
13
 
! Отговори
Много преди 4 години
Много неграмотна статия
1
8
 
4
 
! Отговори
Mitlo преди 4 години
Bravo. Mnogo dobre izlejda. Primer kak ot nishto moje da se napravi neshto, hem krasivo, hem interest no.