Инспекцията по труда ще проверява болниците за работно време

ГИТ погва и автосервизите, започва кампания срещу сивия сектор
2 яну 2020 07:42, Анисия Иванова
20
Инспекцията по труда ще проверява болниците за работно време
Снимка: Булфото

Главна инспекция по труда (ГИТ) започва през 2020 година масирани проверки в сектори, който са рискови по отношение на сивата икономика. Един от най-проблемните сектори за сивата икономика са автосервизите.

По предложение на КТ "Подкрепа" ГИТ ще има кампания и проверки в болниците с акцент върху разпределението на работното време.

Проверките са в отговор на проекта на КНСБ "Сивото убива“. Мотивите за инициативата са данни от изследване на експертите на КНСБ, според което 1/5 или 21% от българската икономика е сива.

Секторите с най-висок дял на "сиви" практики са сервизите за ремонт на автомобили, строителството, селското стопанство и леката промишленост, съобщава "Монитор".

Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономика, показва изследване на БАН. Според учените колкото по-слабо развита е дадена икономика, толкова повече предпоставки има за прилагането на сиви практики. Както е известно, България се нарежда на последно място по доходи в Европейския съюз.

Две са основните причини хората да приемат работа в разрез с трудовите закони - липсата на постоянно действащи предприятия и ниските доходи, отчитат от академията. Голяма част от сивите практики засягат трудовото законодателство и основната сред тях е работата без трудов договор.

Работното време и заплащането са най-честите нарушения при сезонната заетост. Хората се наемат за кратко време и знаейки това, самите те са склонни да се отказват от правата си – да работят повече, да работят дори без договори, да получават част от възнагражденията си нерегламентирано, за да са свободни от данъци и осигуровки, с мисълта, че така ще получат повече средства и ще могат да покрият разходи за времето, в което вече ще са без работа, така обясняват проблема експертите от инспекцията по труда.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 1 година
искам да стана пожарникар или ченге? за там няма връзки
18
3
 
3
 
! Отговори
До17 бедния българин преди 1 година
Не ти трябват връзки за държавна работа. Аз съм на такава без връзки и има доста свободни места и то от години. Непрекъснато правят конкурси за свободните места, но кандидатите са малко, а като чуят какво е заплащането, се отказват. Само питат: "Защо ми губите времето?" Готов ли си хем да си квалифициран, хем заплатата ти да е трицифрена?
17
4
 
2
 
! Отговори
бедния българин преди 1 година
в малките населени места е така - отиваш сутрин в 8 и се връщаш 12 вечерта, само Неделя почивка, празници - работиш без допълнително заплащане.Отпуски - едвали, ако ли да, тя е не платена. заплащане - минималната +на ръка+ваучери за храна.Кога това ще спре?? Кога ще има ред в държавата? искаме нормални заплати и отношение. Затова избягах от тука и няма да се върна. цял жквот бачкаш на минимална, взимаш пари под масата и накрая 200 лв пенсия ако до чакаш.Нямам връзки да работя на държавна работа
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ - ДА , СЛУЧВАЛО СЕ Е ДА ИДЕМ НА ЛЕКАР С РАБОТНО ВРЕМЕ ДО 19,00 Ч А В 18,00 ВЕЧЕ ГО НЯМА ! ТРЪГНАЛ СИ ЩОТО НЯМАЛО ПАЦИЕНТИ ? ??? АМИ И АЗ АКО РЕЩА ДА СИ ТРЪГНА ОТ РАБОТА ЩОТО НЯМАМ КЛИЕНТИ - ДА СЕ СЛЕДЯТ ВСИЧКИ ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ - ДОРИ И ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ И ТЕ ТАКА Я КАРАТ ПРЕЗ ПРОСОТО - ДО 17,30 ПЪК СИ ТРЪГВАТ В 16,00
15
6
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Господине сега си погледнах фиша за 2060 лв осигурителен доход удръжките са общо 461.50 и чисто получавам 1599 лв точно колкото 7 пост пише. само ДОД е 200 лв, аз бих се навил да ми дават заплататаизцяло и да ме осигуряват на минимална пък Вие си говорете каквото искате.Бъдете здрави.
14
0
 
5
 
! Отговори
До работник преди 1 година
Най-грубо работниците губят сумата на осигуровките, които работодателя трябва да плаща, но не е само това. Укриването на данъци и осигуровки води до по-висок процент за тях, а като се прибавят и по-ниските пенсии след време, уж си на печалба, а то се оказва чиста загуба. Обикновено за пенсионирането не мислят по-младите, докато минат 40-45 години и тогава има олеле какво направих, ами сега, но вече е късно. После пищят, че 40 години били работили, а 200 лева пенсия взимат.
13
0
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Какви хиляди сънуваш? На месец "печелиш" 268,82 лева, което е 3225,84 лева на година, но това е илюзорно, защото заради такива като теб данъка върху дохода е 10%, а не 6%, от което губиш пари. Осигуровките също са почти два пъти по-високи и пак губиш. Ако се разболееш, губиш много. Примерно операция и един месец болнични ще получиш за този месец около 600 лева, а не около 1580 лева. Прибави и 200 лева месечно помощ за родителите ти, защото са с ниски пенсии заради теб.
12
0
 
0
 
! Отговори
работник преди 1 година
До До 7 работникзависи - едно е да не ти плащат осигуровки на800 лв друго е да избереш да не ти плащат *** 2000лв а оа ти плащат на 800 лв и другото да го получаваш кеш
11
3
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Да де ама нали 189000лв не си дал тва е пенсия по 3000лв на месец за 6 години и то без олихвяване?
10
0
 
3
 
! Отговори
До 7 работник преди 1 година
Работниците губят от укриването на доходи, а дебеловратите печелят. Сумата, която губят работниците е равна на сумата на осигуровките, които трябва да платят работодателите плюс сумата на по-високите данъци и осигуровки, заради укриването на доходи плюс сумата на по-ниските пенсии и обезщетения минус сумата от заплатите на ръка. По груба сметка, това са около един милиард лева месечно. След време ще взимаш минималната пенсия, вместо по-нормална пенсия.
9
0
 
3
 
! Отговори
До 7 работник преди 1 година
Като цяло губим от това укриване на доходи, което описваш. Пряко ще загубиш по нормални обезщетения, например болнични или при безработица. После ще получиш два и половина пъти по-малка пенсия като се пенсионираш, примерно 400 лева пенсия, вместо 1000 лева. Има и други негативи. При масово укриване на доходи, процентът на осигуровките и данъка върху дохода е по-висок, за да го компенсира. Пенсиите на родителите ти са по-ниски и ще трябва ти да им помагаш. Има и още.
8
2
 
4
 
! Отговори
работник преди 1 година
За да стане обаче това правата на някои етоси бая трябва да се огранчат безплатна медицнска помощ ли ? Какво е това - спешна помощ в развитите страни като доиде те пита за осигурителен номер като видят какво покрива избират къде да те закарат ако нямаш има социални болници - отиваш там и ако оцелееш и дочакаш живееш. ако не - ти си избрал да не се осигуряваш никои не ти е длъжен. Изгонете неосигурените от болниците и искаите внесени средства по партида на човека и да видите какво ше стане.
7
2
 
1
 
! Отговори
работник преди 1 година
Хмм Ако направим една проста сметкам мримерно ако се осигурявам на 2000 лв чисто след всички удръжки ще взимам около 1550лв демек държавата взима от мен 450 лв и от работодателя поне още 600 лв.Значи от мен гушва 1050 лв в този случаи.Ако се разберем със шефа да ме осигурява на 800 лв и да ми дава чисто всичко 2000лв печеля аз 450 лв всеки месец шефа и той около 300 лв всеки месец.Пенсията е една и съща ако я доживеееш като отидеш в болница никой не гледа колки си внесъл а пак ти викат дай
6
2
 
4
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Причина за сивата икономика са и много хора, с лоши кредити, които са осъдени от ЧСИ и ако се осигуряват на реална заплата, ЧСИ ще им прибира всичко. По данни на ЧСИ асоцияцията такива осъдени са над 300 000 в България. Всеки да укрива по 500 лв средно на месец, това прави 1.8 млрд лева сива икономика само от този сектор. Те ви сива икономика.
5
0
 
1
 
! Отговори
В тази връзка преди 1 година
Видях, че има и някакво мобилно приложение за сигнали в Гугълплей, Vox knsb се казваше май и е пак за сивия сектор.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Между 25 и 30 на сто от всички българи участват в сивата икономик"-------------------------------Това съвсем не е 1/5, а колони към 1/3. Ето защо се вдигат данъци и такси - все по-малко работодатели ги плащат.Напред към 100% мутризация.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За десетките години съществуване на ГИТ, станахме свидетели на какви ли не кампании, мерки, добри практики, ценен френски опит от типа на "един инспектор - един работодател" и тн и тп. Питаме какъв е резултатът? Подобри ли се окаяното положение на безпощадно експлоатирания, работещ от зори до здрач български нает работник? Подобриха ли се условията на труд?Или в нашата тикволандия е важно плановете за проверките и годишните отчети за свършената от ГИТ работа да са удовлетворително написани?
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас няма по измислено нещо от профсъюзите безброй приказки, нула резултат.
1
3
 
12
 
! Отговори
истина е преди 1 година
В тази територия всичко е пълен леш !!Беззаконието не е спирало от 30 год. !!