Свързват лекарство за акне с 10 самоубийства в Англия

Според експерти страничните ефекти от лекарството са твърде много
18

Лекарство, използвано от десетилетия срещу тежки форми на акне, е свързвано с 10 самоубийства в Обединеното кралство. В тази връзка Британският регулатор на пазара на лекарствата назначи нова проверка.

Медикаментът се предлага и у нас, а страничните му ефекти са много и добре известни на лекари и фармацевти.

Веществото, което се съдържа в лекарството, се нарича изотретиноин и е от групата на провитамин А. Използва се за лечение на много тежки форми на акне, когато всички останали лекарства са безсилни.

"Това е един доста сериозен медикамент. Аз на моите пациенти казвам, че това е тежката артилерия в лечението на акне. Ние винаги взимаме всякакви превантивни мерки, за да няма странични ефекти", обясни дерматологът д-р Йоана Пожаражка пред телеизия Bulgaria ON AIR.

Специалистите твърдят, че прибягват до изотретиноина изключително рядко.

"Странични реакции има твърде много заради дозата, в която се употребява и може да води до нарушения в психиката. Официално е посочено в листовката, че би могло да има и случаи на опит за самоубийство", заяви фармацевтът Атнон Вълев.

Медикаментът е забранен при бременни жени, защото може да доведе до малформации на плода и дори до спонтанен аборт.  От Изпълнителната агенция по лекарствата са категорични, че не съществуват данни за невропсихични усложнения при български пациенти.

Те напомнят, че страничните ефекти на лекарството са описани в листовката за пациента и последно са редактирани през 2018 година след излизането на решение на Европейската Комисия.

Всички държави членки, включително България, прилагат едни и същи препоръки по проблема. Към момента няма основания за България да бъде налагано допълнително ограничение, което да надхвърля предприетите мерки от всички държави в ЕС през 2018 г., пишат още от Изпълнителната агенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
Всички странични ефекти са добре описани в листовката и абсолютно всички лекари предупреждават за какво става въпрос. Особено ако си жена и планираш да имаш деца...така че не виждам за какво е истерията, лекарството не е шега работа, но дава шанс на хора с акне да имат по-нормален живот, а не да са в постоянни депресии, че лицата им са целите в пъпки...човек сам трябва да претегли ползите и рисковете.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е държава извън Европейския съюз. Има корупция, бедност и лоша съдебна система.
10
4
 
8
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
Видяхте ли кой е виновен за самоубийствата? А вие Бойко , та Бойко.
9
3
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Срещу акне - секс.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно за Роакутан на Рош става въпрос, по други сайтове го пише.
7
0
 
8
 
! Отговори
ЧЕРНА ДУПКА преди 4 години
Роакутан на ла Рош също води до това, има десетки случай, може и тук да е това но го крият
6
1
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Опитайте и със желатина от алое вера. Дори ще е най-добре да си отглеждате растението вкъщи.
5
2
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АКНЕТО Е ВЪТРЕШЕН ПРОБЛЕМ СВЪРЗАН С ПО-ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ДЕХИДРОТЕСТОСТЕРОН В КРЪВТА КОЙТО СЕ ОБРАЗУВА КОГАТО СВОБОДНИЯ ТЕСТОСТЕРОН СЕ УВЕЛИЧИ МНОГО ГЛАВНО ЗАРАДИ ХРАНАТА!ЗА ТОВА СЕ ПИЕ БИЛКОВА ОТКАРА ОТ 1 СУПЕНА ЛЪЖИЦА КОРЕН ОТ КОПРИВА, 2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЛИСТА ОТ КЪПИНА, 2 СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ ЛИСТА И ЦВЯТ ОТ ГЛОГ, ПОЛОВИН СУПЕНА КАМШИК, 1 ЦВЕТЧЕ ЛИПА БЕЗ ЦВЕТА, ЩИПКА ПАСИФЛОРА . СВАРЯВА СЕ 300 МЛ ВОДА И СЕ СИПВА ,ВРИ 8 ДО 10 МИНУТИ КИСНЕ ДО 50 МИНУТИ ПРЕЦЕЖДА СЕ И СЕ ПИЕ НА ДВА ПЪТИ ПО ОКОЛО 100 МЛ
4
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
ОтАнглия към България идват само неприятни работи, събития, проблеми.
3
2
 
12
 
! Отговори
Пъпчив преди 4 години
Англичанка без акне не може, то им е в гените.
2
3
 
9
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
И защо трябва нарушенията във психиката (цитирам), да се свързват със самоубийствата?! Светът е пълен с хора с нарушена психика, и те си живея,т без дори да им мине през ума за самоубийство...Изотретиноина е активното вещество на така наречените ретиноиди, които облекчават кожните аномалии на хормонална основа.Единствино не се препъръчват при бременни, защото има съмнения за увреждане на плода.Има съмнения, означава, че не е доказано...
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати лекарството излиза, че е по смъртоносно от "Новичок".