Калоферци пазят традицията за мъжкото хоро от 200 години

Преди да влязат в ледените води на Тунжда се събират в къщата на кмета
Обновена: 6 яну 2020 08:56 | 6 яну 2020 08:45, Камелия Цветанова
71

На Йордановден в цялата страна за здраве във водата се хвърля богоявленският кръст. Вниманието на днешния празник обаче е насочено и към един град, който в продължение на стотици години пази традицията жива.

Всяка година калоферци се хващат на емблематичното мъжко хоро и влизат в ледените води на река Тунджа.

Още по темата

На Богоявление в Калофер празникът започва още от ранни зори. Всички калоферци, готови да влязат в ледените води на река Тунджа, се събират в къщата на кмета.

Според поверието всеки, който влезе във водата, ще бъде здрав през цялата година. Ниските температури не са успели да вледенят изцяло водите на Тунджа. А хора от цялата страна се събират около реката още от 4:00 ч. сутринта.

Под съпровода на тъпани и гайди шествието пристига от дома на кмета до мястото на реката, където ще бъде хвърлен кръстът. Леденото мъжко хоро се води от кмета, а участниците са десетки.

"Стараем се, каквото е било преди, да бъде и сега", сподели кметът на града пред камерата на Bulgaria ON AIR.
Димо е най-малкият участник в мъжкото хоро и е на крехката възраст от 2 години. Той ще получи кръста, защото по традиция този, който го извади от водата, винаги го дава на най-малкия участник.

Калоферци се надяват тяхната традиция да влезе и в списъка с нематериално богатство на ЮНЕСКО, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Днес жителите на Калофер отбелязват и рождението на големия революционер Христо Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
16
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
..."нормалните цивилизовани държави"?!!! WTF??!! Нормалните ти "цивилизовани" държави са толкова скучни, та можеш си изядеш..... от скука.. В България умеем да се веселим.. Нека има български традиции и пребъде България!!
36
6
 
34
 
! Отговори
Az преди 4 години
"Традиция" измислена од група пияндета преди 20 години. Хайде стига ни пробутвахте тези простащини за "традиция" !
35
3
 
14
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Пак детски коментар прочетен в Гугъл -не ***,а триЧане на кучета.Това е наистина древен езически обичай обикновенно в Южна България/Странджа/.Отвратително зрелище на примитивни хора.
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам нищо против хорото, но подозирам, че до 3-4 години цяла София ще се изсипе на него.
33
6
 
40
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Новосъздадена традиция от преди 10-15 години.Преди никога нямаше такова чудо.Ваденето на кръста на Богоявление/Йордановден/ го възстановиха след 90та,но хорото ,,се появи" по късно.......Много алкохол,пияни хора,тук там някой припаднал и небивала блъсканица в тесните улици на целият град.......А Ботев ,е оставен на заден план. Ех Българио !!!
32
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друга известна бул гари станала традиция е триенето на кучета.Много е яко.
31
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двеста или двйсет. Първите "данни" са от далечната 1999 година. Хорото е резултат на мутрокултурата през 90-те. Няма никъде истински данни в миналото за подобно хоро, както и живи хора чули от съвременници за подобна дивотия. Дори така наречения "джулай морнинг" е по-стар - поне от края на 70-те години.
30
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато един Народ е слаб и отчаян търси каде и в какво да се прояви , вероятно така и възнкнало тва така наречено Ледено Хоро , доста странни при това Хипотетични неща има като информация Слаб Народ слаба Култура
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато пияниците се правят на мъже, жените им се забавляват подобаващо в хотела
28
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пикаят в ледения гьол да се топлят.
27
3
 
9
 
! Отговори
Аптекарят преди 4 години
Няма лошо - топете потурите - мадете спокойни!
26
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия "двеста години" откъде ги извадихте???Не се сещам нито преди 1989-та, нито след това за подобни "традиции".Всичко започна от десетина-петнадесет години.
25
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В кой точно исторически източник се споменава за този обичай, че го е имал преди 200 години, защото ако не го споменете значи, че лъжите? И точно това правите! Няма никакви данни, че този обичай е съществувал преди повече от 30-40 години!
24
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гмурнете се хубаво в реката, че нещо оборота в аптеката ми намеля.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калоферци най-много заболели от артрит
22
10
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
,, В Уикипедия пише"-ти на колко годинки си бе мушморок? Божееее,всезнайковците от Гугъл-милениум поколението.Жална България с такива ,,умни чада"
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предпочитам с жените да готвя отколкото да съм на мъжкото хоро
20
6
 
36
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Изобретена традиция. Нискочели толупи се напили и газят в селска бара, а пропаднали медии ги отразяват и героизират. Няма такава простотия. Героите отдавна са по гробовете, а това са мъжки ......., опитващи се да изпъкнат с простотия и пиянство
19
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целия цивилизован свят се смее на българските глупости наречени "народни обичаи".Чужденци от цял свят идват в резеватът България за да видят как са живяли *** преди векове.
18
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все бях чувал за нестинари, кукери и т.н. традиции, но за това хоро чух за пръв път преди няколко години. Ботев е от Калофер, чел съм бая от неговото творчество като ученик, но не помня да е писал за нещо такова.