Няма кадри, действайте! МО предлага - до 40 г. вход в армията

Пенсионирани военни да остават на постовете си е друга мярка
129
Няма кадри, действайте! МО предлага - до 40 г. вход в армията
Снимка: архив, БулФото

Максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи, както и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си.

Това предлага Министерството на отбраната заради липсата на кадри, предаде БНР.

Предложенията за промени в Закона за въоръжените сили са публикувани за обществено обсъждане. В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години.

Мотивите са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза.

Предприетите от 2015 г. мерки пък са били с ограничени положителни въздействия, а миналогодишната кампания за набиране на хора показала, че е имало желаещи над 28 години да постъпят в армията.

В проекта за промени се предлага пенсионирани военни да могат да работят на своята длъжност 3 години. Мотивът за това е, че за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили.

Така ще бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите.

Министерството предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление.

Промените трябва да бъдат одобрени от МС и парламента. Срокът за общественото обсъждане на предложенията е две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хахахапичечно месо до изпборите до наборна и след 30 години не може, ЗАЩОТО Е ПРОФИСИОНАЛНА АРМИЯ.Ей САЩ се на.ака и вече паник атаки. ВМРО и КАРАЧАНОВ хората има СЕМЕЙСТВА и ще ги пазят ЛИЧНО, а не ВАС МУТРИТЕ!
7
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще напълнят армията с хора ходещи да си получават заплата без да правят нищо и ние данакопладците ще плащаме. Не че сега армията не е такава.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА ВМРО, КОИТО НЕ СА ХОДИЛИ В КАЗАРМА - ДА ПОПЪЛНЯТ ВАКАНТНИТЕ МЕСТА !
5
1
 
21
 
! Отговори
Ветеринар преди 4 години
Късно е. А такова огромно желание имах да вляза в армията. Даже 93-та година като запасняк изкарах Военната академия за три месеца.Представяте ли си колко съм умен...Даже в дипломата пише командир на бригада. За малко да ме изкарат и бригаден генерал.
4
3
 
40
 
! Отговори
мила моя... майнольо преди 4 години
Как искате да работят млади хора в тая държава, като държавната администрация е бъкана с пенсионери, които работят. Всички ченгета... опитаха се да ги пенсионират и веднага се вдигна вой до небето и айдееее, остават да работят с 2 пенсии + заплата. 2-3 бона, какво не му харесваш?!?
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече никой не помни за ПРАЗНИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ПРИКАЗКИ на Шкембе Войвода за връщане на наборната казарма!Както никой не помни за минималните пенсии по 300лв., за концепцията му срещу ромската престъпност, за заканите му срещу македонизма, и много други ЛЪЖИ изречени за пред електората, но от които нищичко не е осъществил на практика, нито е имал намерение да осъществява
2
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи до 70 г.
1
1
 
42
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Следващото предложение е за връщане на наборното робство. Но пасаран! Ако се стигне до война - да воюват генералите!

Спонсорирани публикации