Държавата остави без лекарства и обрече на смърт 18-годишна, вече не била дете

Доскоро за Кристина е имало помощ, но вече не
Обновена: 9 яну 2020 18:13 | 9 яну 2020 09:15,
128

Държавата остави без лекарства Кристина, която се бори с рядко генетично заболяване.

Причината - вече не била дете, защото е навършила 18 години.

Докато разберат какво е заболяването на Кристина, лекарите прилагат различни лечения и така предизвикват нови болести.

Когато е на 7 месеца се установява, че тя има непоносимост към протеини. Кристина е единственият случай на Балканите през 90-те с това заболяване

Лекарствата й обаче са много скъпи и семейството й продава играчки по базари, за да събира пари за лечението на дъщеря си.

"Това дете, докато е живо ще е на диета, тя може да яде само плодове и зеленчуци. До 18 години се справяхме с помощта на Фонда за лечение на деца и Българската Коледа закупуваха добавката", сподели майката на Кристина - Ани Петрова.

Когато навършила пълнолетие обаче семейството разбира, че няма право на добавката, която струва около 1500 лева на месец.

Оказва се, че са единствен случай в страната и затова трябва сами да търсят решение. Разказват историята си в писмо до Здравната каса.

"Получихме отговор с големи черни букви,  че няма да заплатят съответната храна", посочи майката на Кристина.

Пред Bulgaria ON AIR от Министерството на здравеопазването обясниха, че не съществуват нормативни пречки НЗОК да заплати напълно или частично посочената диетична храна за специални медицински цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Кристиян преди 4 години
До АнонименЛесно е дори с името си да не застанеш. Грозно е, че отписвате така един човешки живот.. Ако това беше вашето дете щяхте да го евтанизирате ли? Искренно ви съжалявам и начина ви на разсъждение.
99
0
 
0
 
! Отговори
Не е пропуск преди 4 години
Не е пропуск, защото текста по чл.6 т. 9 изрично забранява финансирането на лечебните храни, където попада и въпросната храна. В раздела до 18 год. тази точка я няма.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Nikoi da ne hlenchi, VIE si gi izbraxte Taka dobre li e Kato ybivat decata vi!???
97
0
 
12
 
! Отговори
ДО НОМЕР 100 преди 4 години
Момичето не е точно вегетарианка по принуда, а има алергия към протеини т.е. не може да консумира например ядки, грах, царевица, броколи, боб, леща, соя и т.н. и без месо, яйца и всякакви млечни, ами то почти не остават разрешени храни. А случаят е поредното ЧИНОВНИЧЕСКО безобразие.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грижите на Лайннярия за гражданите си - перфектни!
95
7
 
2
 
! Отговори
хаха преди 4 години
По безполезни от троловете на позитано няма ...Колко безсмислени коментари дневно правят и резултат никакъв.*** все в опозиция
94
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се връзвайте!Просто разни Mypзилки изпратени да всяват раздор в България пишат какви ли не коментари само и само да си изкарват рубличките / разбирай стотинките за коментари срещу България.
93
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тези 1500 лв на месец колко много деца могат да се нахранят и да станат полезни за обществото. Кръвта на нацията изтича в такива ненужни разходи.Защо не ни кажете тя като е станала на 18 години какви умения има. Защо не печели сама парите за лекарствата си?
92
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Kakви лекарства ,какви помощи ,какви заплати и пенсии ,на нас НАТО ни е приоритет !
91
2
 
17
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
За мафията от ГЕРБ, българските граждани са просто едни роби, от които може само да се краде, но не и да се даде!
90
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А до НДКто ще скачат за кенгурата на Австралия, докато в Балгария деца умират, защото нямат лекарства.
89
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Случая е доста интересен защото това е единствената българка естествена вегетарианка в България, не знам за държавата но вегетарианците ако не могат да помогнат на това момиче определено цялата им философия им се обезсмисля.Но въпроса е има ли такава вегетарианска общност или НЕ в България.
88
2
 
17
 
! Отговори
Един преди 4 години
55 милиона за ново хвърчило за Баце. Само оставям това тук.
87
7
 
2
 
! Отговори
До 96 преди 4 години
Стивън Хокинг е казал, че ще се самоубие ако стане ненужен. Защото не искаш да живее в това тяло. Прочети за него. А повечето учени не са болни физически. А повечето недъгави хора нямат грам мозък. Така, че това не е добро сравнение.
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Редките болести няма как да бъдат регистрирани като нуждаещи от помощ, поне така мисля едва ли като пишат наредбите , тези които ги пишат се сещат че има единични случай в България на нещо , в повечето случай се съобразяват с най разпространените болести,а крайния администратор работи с тези наредби и мисля че закона им връзва ръцете, това е за всички редки болести не само за тази.Затова трябва именно някакъв инструмент законов които да даде възможности за реакция именно в тези случай.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи и Стивън Хокинг да го бяха абротирали/убили по тая логика. Дамян Дамянов, цигуларят Перлман, Мишел Петручани, Тулуз Лотрек (както и много други) също. Съмнявам се, че "нормалният" човек, обаче е чувал за повечето от тези имена, камо ли да има възможността, сетивата и сензитивността да ги оцени, разбере... Евентуално само Хокинг може да се класира като фигура официално тиражирана от системата. Та, да - с такива "нормални" хора, България няма нужда от ненормални....
84
1
 
13
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Вижте коментара на 95. После да не се чудим защо изчезваме като държава и народ.
83
32
 
2
 
! Отговори
До 92 преди 4 години
Ами нормален човек. Тези хора са противни и безполезни, никой не ги иска. Те няма да работят и лежат цял живот на помощи. Защо на тях да даваме 1000 лв помощи, а на здрави и бяло българче, дет ще ти плаща пенсиите, 30лв? Според мен не е хубаво и справедливо. Ако мислиш, че такива деца са хубави и няма нищо лошо в тях. Еми пожелавам ти да ти се роди такова дете. Не се обиждай, нали са хубави?
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автоимунно заболяване не е увреждане.
81
7
 
12
 
! Отговори
БРАВО преди 4 години
С ГОЛЕМИ ЧЕРНИ БУКВИ, БЛАГОДАРИМ ТИ БОЙКО-***, ЧЕ НИ ИЗБАВЯШ ОТ МЪКИТЕ.ПОДПИС: БЪЛГАРИТЕ