Борисов зове в Египет за траен мир и компромис в региона

Премиерът обсъди енергийната тема с президента на страната
Обновена: 15 яну 2020 12:25 | 15 яну 2020 12:00, Веселина Йорданова
47
Борисов зове в Египет за траен мир и компромис в региона
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще продължи да подкрепя Египет в усилията му в борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм. По думите му разширяването на сътрудничеството в тази област означава повече сигурност и за регионите на Близкия Изток и Балканите.

"Оценяваме като много позитивна ролята на Египет и в качеството му на председател на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските държави", добави министър-председателят по време на срещата си с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

Двамата разговаряха в рамките на събитието за официалното откриване на военноморската база "Бернис" на брега на Червено море.

"Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери", коментира Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът отбеляза, че благодарение на конструктивния политически диалог от 2018 г. до днес е отворена нова страница на активизиране на двустранното сътрудничество във всички сфери - политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа.

Борисов приветства сериозните усилия на Египет да съдейства за намирането на мирни решения за кризите в региона и по пътя на диалога страните в тези конфликти да стигнат до компромисни действия.

"Трайният мир ще позволи икономическото и социалното развитие на обществата", посочи българският премиер пред президента Сиси.

В хода на разговора Борисов очерта, че особен интерес за България представлява двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, предвид газовите ресурси на Египет от една страна, а от друга - реализацията на редица проекти в сектора в България.

"Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребител, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа", отбеляза министър-председателят.

Българският премиер акцентира още, че през настоящата 2020 г. се очаква да бъде проведено първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия и да се осъществят нови  посещения на високо равнище.

България и Египет вече разполагат със съгласувани двустранни споразумения, чието подписване ще разшири и обогати сътрудничеството ни в сферите от взаимен интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Няма полза от този зов, арабите не радбират български.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БанкяТур холидейс
38
1
 
7
 
! Отговори
Абе... преди 4 години
Велик е нашият фараон!! Да се слави пирамидата му ( герб)..добре че е той !! Той им открива базата ( която бе покрита с чаршаф)..не е поканен Си Цзин , не е поканен Ким !! Дончо и Вовата ги няма!! Той ще договори бойкопровод с вода от Нил за Перник !! Браво!! Да се множат...... Делата му
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата пак отишъл на екскурзия?Пак по арабските места се вее като стар вестник през буйно стърнище...И резултатите ще бъдат пак същите - кръгла като полза за България нула и една дебела сметка за данъкоплатците.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да отскочи на връщане в Израел ,за да види посланичната Румянка....
35
0
 
5
 
! Отговори
12_50191 преди 4 години
Нашият отиде да си купи пирамида!!!...че ако не бе отишъл военната база щеше да си седи неоткрита
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Румъния 430 евро е минималната заплата,а пенсиите ги вдигнаха с 40%.Чии го дириш в Египет,а не обърнеш внимание на народа,който се топи като ланския сняг,благодарение и на твоето управление.Няма по-зле от нас,ама на теб какво ти дреме.Ти си уредил и правнуците си.
33
2
 
6
 
! Отговори
Володя Илич Путин преди 4 години
Бонко Тиквич е ПОЩЕНСКИЯ ГЪЛЪБ НА ЕРДОГАН !!ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗНАЕ ЧЕ ТУРЦИЯ ВЛАДЕЕ Билгария .Бонко е слугата на Ердоган , но ЕГИПЕТ знае че Боко е Турски Агент-Гълъб . И ще му бият здрав шут в дебелия крадлив аннус .
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя одавна не го интересува какво става в държавата.Или се разхожда с джипа,имитирайки дейност,от която не разбира или е на екскурзия в чужбина.А през това време мишките в правителството си играят на аз на тебе-ти на мене,кой колкото може да поеме.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мартинти на ква дрога си а ?
30
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен-21,няма да купува,а ще строи нови в България,след построяването на магистралните отсечки,по 9км.ще дойде ред, и за пирамидите.
29
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До То,ти ще видиш,като се монтира пожарникарски *** ,на язовир "Асуан"и се почне,неговото източване към Студена",какво ще стане,това с река Нил ще е детска игра.
28
1
 
9
 
! Отговори
То преди 4 години
Водещи новини в Египет:"След посещението на Българския премиер, река Нил се топи... Невиждано ! Египет в паника !"Няма никаква чест ама нула... След такава криза, цялото правителство трябваше да се разтури. Но нека се знае - има Един горе, Който гледа. Вие сте здраво сте захапали кокала, но ще ви избият зъбите.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странджа,откога ти казвам да отидеш на психиатър.Лекувай се,бе човек.Ставаш все по-зле.
26
16
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Държавник от ранга на Стефан Стамболов...
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя няма ли да престане с екскурзиите и да погледне на какъв хал е държавата.Не че от нещо разбира,де,ама поне от кумова срама да покаже загриженост към раята,че скоро няма да има кой да го избира.
24
2
 
11
 
! Отговори
акуд преди 4 години
не сме в криза от 10 години карадъя или там както се назоваваш. кризата е от 45 г. комунизъм + 20 год. уидурма между" БСП & ДПС "ООД но със затвърждаване на ЕС и подрастващите Българи . вашия престъпен начин на управление ще изчезне и всички ще забравим . че изобщо сте същиствували
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да увеличи доходите, той си купи нов самолет за екскурзии 55 милиона.....Цялата държава доведе до колапс и кататрофа във всички сектори. И какво прави там изобщо, пак урежда съсипващи за българите договори срещу печалби за себе си, както винаги.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката, човека с бяла роба пита:- Кой е шев на охраната днес, как по дяволите този странен бабаит е допуснат в сградата, пълно безхабирие! Защооо!? Ще падат глави.А Боко се хили отсреща непроумявайки и думичка от казаното, в леко недоумение защо още не е чул така познотото "гонгратюлейшънс'
21
0
 
10
 
! Отговори
И преди 4 години
Кой чу призива на световният лидер и западно балкански миротворител.