"Капачки за бъдеще" вече събира и пластмасови бутилки

През 2019 г. бяха закупени още 19 кувьоза
16 яну 2020 09:40, Петя Славова
31

Инициативата "Капачки за бъдеще" започва да събира и пластмасовите бутилки, парите от чието рециклирана отново ще отидат за нуждаещите се. През 2019 г. кампанията успя да закупи 19 кувьоза за болниците.

"Вече събирам повече пластмаса от една община. Община Бургас е събрала 150 тона пластмаса, а ние 190 тона през 2019 г. Опитваме се да направим организация, за да включим и бутилките. Събирането им е поне 10 пъти по-сложно. Една бутилка заема много повече място, дори да е смачкана. В един камион, ако успеш да събереш 8-9 тона, то смачкани бутилки може 3-4 тона, което оскъпява няколко пъти транспорта", обясни основателят на кампанията "Капачки за бъдеще" Лазар Радков за Bulgaria ON AIR

Организаторите обмислят вариант да бъдат използвани механични преси, с които по-лесно да смачкваме бутилките. Преди всичко обаче имат нужда от партньори рециклатори в цялата страна, от помощ за логистиката, както и от хора или фирми със свободни складове, гаражи и дворове, в които да бъде съхранявана пластмасата.

"Разчтитаме и на празни курсове на транспортни фирми. Количествата пластмата в рамките на една кампания ще скочат двойно. Искаме да го направим още тази пролет", посочи Радков в студиото на "България сутрин".

А 12 бебенца подкрепят кампанията "Капачки за бъдеще" с нов календар за 2020 г. Фотографиите са страхотни, а парите от закупените календари също ще отидат за апаратура за болниците.

"Дотук имаме заявени над 1200 календара, което значи, че ще може да помогнем на 2-3 болници. Физически понякога се уморявам, но самото удовлетворение, всички хора,  с които се срещаш и искат да помогнат, много те зареждат. Успяхме да обединим множество страхотни хора с големи сърца. Най-големият актив на кампанията са всички доброволци", сподели Лазар Радков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събирам и предавам капачки за каузата! Гледам да си разпределям *** по различните контейнери и тн Това да избереш начин на живот в който гледаш да "цапаш" по-малко природата и да си полезен с това на други е прекрасно нещо.Идва голямото НО обаче. Защо държавата, чиито деца са това не си влезе в правомощията и да намери пари за болниците. Бюджетите за здравеопазване скачат всяка година а накрая капачки за кувьози. Не е лошо хората да го правят ама само като подпомагане на държавна политика
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да събираме капачки, да се направи масова антиреклама на модите, които увреждат дълготрайно и умишлено здравето на младите. Преди беше с голи кръстове, сега ходят с голи глезени и мижави обувки посред зима и при ниски температури , плюс голи колене. Нямам никакво съмнение, че модата се подпомага от големите производители на медицински изделия. Крайно време е да хората да си отворят УМА, а не да ходят като Овци!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шредери за раздробяване...
24
1
 
17
 
! Отговори
здравна каца преди 4 години
едни събират капачкидруги правят пачки ...
23
0
 
2
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Те и децата са наши деца и внуци.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до д, номер 16Помощта за струма е отказана, защото след нея идват кьовеши и ОЛАФ.след като правителството не желае да дава пари за детско здравеопазване,първо ще си съберем пари за дечицата, после ще ги запитаме защо за магистрали, самолети, служебни коли има, но не и за здравеопазване.Ама майн никой не го интересува, само ги псуваме, а керванът си върви ?
21
1
 
2
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Опоркитееее, самолета и Радев ще го ползва и другите след Боко, защото е на държавата. И от нас зависи дали вожда ще продължи да се вози на него, ама само с плюене в нета не става!
20
1
 
12
 
! Отговори
D преди 4 години
А за новата им правителствена болница, дето искат да си направят от къде ще дойдат парите за апаратурата???!! От капачки ли ще е или за тях ще се намерят държавни пари? Пък децата да умират, заради липсата на кувьози и друга апаратура. Важни са ония отгоре да са живи и здрави!! Гну*сна държава, с гну*сно управление!
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събирам капачки, но си паля дизела и така отметвам задълженията на държавата да купува кувиози с малката част неоткраднати пари от моите вноски - безценно.
18
0
 
49
 
! Отговори
123 преди 4 години
Предлагам парите за нов самолет на вожда да отидат за кувьози, а самолет когато съберем капачки и бутилки.
17
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвам на коментарите. ***, шапка ти свалям, ти си най-великия. На 100% съм сигурен, че събираш разделно и си най-чистия човек на планетата, ти пластмаса не употребяваш. Абе хора, вие съвсем изперкахте бе, какво ви пречи да ги изхвърляте пластмасите в контейнерите на Капачки за бъдеще? Срам ме е от такива като вас.
16
1
 
41
 
! Отговори
българка преди 4 години
Цацаров стана шеф на КНПОИ-то и веднага му дадоха 1 280 000 лв за нови автомобили ! Значи толкова пари за ненужни нови коли има, а за кувьози НЯМА ! Но те не са виновни, ние сме виновни ! Богатите са все по-богати, а бедните и нямащите помагаме на бедстващите !
15
2
 
17
 
! Отговори
Пенсионер след 5г. преди 4 години
И аз ще събирам пластмасови бутилки ама не само, също: картон, хартия, метал, и не за кувьоз а за да се наям. За мене няма бъдеще, дано за децата да има ама за съжаление не мога да им помогна. И на мен няма кой да ми помогне, държавата ни обрича на геноцид и бавна смърт. Всичките тия неща са хубави дето ги правите ама само забавята неизбежното - а то е, че Борисов ще ни изтреби всичките българи където сме останали тука
14
2
 
45
 
! Отговори
d преди 4 години
Събирайте капачки, през това време отказваме половин милиард за магистрала Струма, за да се краде от данъкоплатеца. Източват се язовири от частни вецове за да се пълнят партийни касички. Природните ни богатства се екплоатират от държави зад океана. Купуват се ненужни изтребители. Купува се частен самолет за премиера. Охраняват се всякакви мутри от НСО и данъкоплатеца плаща. Прави се лукс болница за властимащите. Дишаме най-мръсния въздух, а минималната ни работна заплата е по зле от африканска.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако с капачки ще се реши проблема да пратят прошение до Ндрагета да ни събират капачки и бутилки хем ще има за ковьози, хем ще има гориво за тецовете, е вярно ще ни одерат кожите, ама ние сме свикнали.
12
13
 
21
 
! Отговори
Орг.химия преди 4 години
Производителите на PVC (капачки) и PET(бутилки), да измислят начин да си рециклират бУклуците.Инициативата тъпачки за бъдеще е идиотизъм.
11
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече на клошари ни превърнаха. Няма ли да събирате бок.уци, нама да имате пари за болници. В никоя друга държава го няма това.
10
3
 
18
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 4 години
До 6Не се тревожи, при положение, че клошарите редовно крадат от цветните контейнери, значи тази суровина струва пари. Наистина се събират в един камион, но после всичко, което е ценно, се извлича, нямаш представа за размерите на този бизнес. Или просто те мързи да събираш разделно, или пък те е страх да не те видят комшиите, и да ти се подиграват, да ти лепнат някой срамен прякор като "Гоше Културнийо" :)
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време беше да се сетят, че в една бутилка има повече пластмаса, отколкото в една капачка. Само дето заемат повече място.
8
7
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Долу ръцете от пластмасовите бутилки. Те хранят бездомниците. Не ги обричайте на гладно смърт.

Спонсорирани публикации