Българи в Германия: Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят

Стотици българи в германско месопреработвателно предприятие са били третирани като модерни роби
17 яну 2020 07:00, Елка Василева
148
Българи в Германия: Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици българи в едно германско месопреработвателно предприятие са били третирани като модерни роби. В същото време мениджърите, наели ги на работа, са прибирали милиони. Сега със случая се занимава германски съд, пише Дойче веле.

Предполагаемите престъпления са извършени преди повече от десет години, но хвърлят ярка светлина върху тъмната страна на месопреработвателния бранш. Обвиненията гласят: незаконна заетост, дъмпингово заплащане, неправомерно извличане на печалби, възлизащи на милиони, както и предполагаемо грубо преследване на личния интерес.

Тези обвинения на прокуратурата в Олденбург са отправени към двама мъже, които между 2007 и 2010 година са наели стотици български работници, изпратени на работа в едно германско месопреработвателно предприятие.

Милиони на гърба на български работници

Става дума за седем случая, в които различен брой българи са били наети за работа при разфасоването на животни и при пакетирането на месото. Фирмата на двамата обвиняеми играела ролята на един вид посредник между месопреработвателното предприятие и различни български фирми, които набирали хората в България и им взимали такса за посредническата услуга. Работниците дори трябвало сами да финансират транспортните си разходи.

Българските фирми вписвали заплащане между 6,50 и 7,50 евро на час, а от германското месопреработвателно предприятие били изисквани 10,30 евро. Работниците обаче получавали много по-малко - по всяка вероятност под 5 евро. Принципно те били наети само за определена дейност - разфасоване, подправяне или опаковане, с която се ангажира фирмата-посредник и единствено тя би трябвало да се разпорежда с работниците.

Ситуацията с българите обаче е съвсем различна, смята прокуратурата: те работели редовно като всички останали работници със съответните чипове и лични номера. Плащано им е не за килограм обработено месо, както изискват договорите, а на час. Тоест, не става дума за наемане на работници за определена дейност, а за класически трудови отношения, за които обаче към този момент е било необходимо специално разрешително. Причината: Германия отвори трудовия си пазар за българи и румънци чак през 2014 година. Предполага се, че чрез тази схема е била спестена огромна част от разходите за заплати и осигуровки - сумата възлиза на милиони.

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят"

Докато съдът в Олденбург се занимава с този случай, в град Дийпхолц, също в провинция Долна Саксония, един германски пастор изнесе разтърсващ доклад за условията, в които живеят и работят българите и румънците, наети на работа в германската месопреработвателна индустрия.

"Хора за изхвърляне" - така пастор Петер Косен описва съдбата на стотиците българи и румънци в Дийпхолц. 12-часови смени, шестдневна работна седмица, мизерно заплащане - така изглежда техният живот в Германия, разказва проповедникът, който си е поставил за цел да избави тези хора от неволите им.

"Наемат ги, експлоатират ги и после ги изхвърлят", обяснява пасторът и добавя: "Брат ми е лекар и често приема в кабинета си трудови мигранти от Румъния, България и Полша. Чува и вижда ужасяващи неща: болни и напълно изтощени хора, които вече нямат никакви сили. Но нямат право на болнични, защото знаят, че който се появи с болничен лист, може директно да си ходи".

Петер Косен изброява и други аспекти на експлоатацията: "Карат ги да плащат между 300 и 400 евро за матрак в обща стая с още няколко души, удържат им посреднически такси за започване на работа, има дори такси за ползване на общите помещения за почивка. А "по-бързо" е първата дума, която трудовите мигранти научават в Германия", разказва пасторът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
5
 
! Отговори
Испански език преди 4 години
Учете испански и бягайте в Испания!
118
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Da mnogo verno etova v germaniya gi pravi samo bilgari
117
2
 
14
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Мястото на българите е вкъщи. Да стачкуваме и да изметем некадърната вихрушка и с опита от чужбина да направим коректни фирми, за да разцъфне нашата държава. А не да строят църкви по Америка и Канада, а тук кереч.
116
1
 
11
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Че то нямаше ли фирма на Плевнелиев, която се занимаваше с наемане на Българи. Интересно докъде ще стигнат Германските власти.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е безкомпромисната твърда система в Германия за това и работи,случай от преди 10 год.тогава работеха на черно.Днес е друго можеш да работиш навсякъде легално и да получаваш добро заплащане.
114
0
 
0
 
! Отговори
Не Анонимен преди 4 години
Сигурно става дума за шефовете на този парк
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, щото в България е друго!
112
5
 
7
 
! Отговори
Кокал преди 4 години
Нека им е на нашите.Ходят да им се разгонва майката..А кто си дойдат се почва с това КОЛКО СА ВЕЛИКИ.
111
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експлоатацията е пак от българи, няма друго.
110
1
 
12
 
! Отговори
От векове преди 4 години
Неуките където и да отидат са зле. Не знаеш езика, нямаш квалифицация какво друго са очаквали? Отдавна минаха 90-те когато със 1000 долара в джоба човек беше богат.
109
2
 
13
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Един съвет. Както като си купувате кола, трябва да имате поне още толкова пари, за да сте спокойни, така и при тръгване за чужбина, умножете по 2 парите, които са нужни, винаги да може да се върнете. Не се знае най-скорошните полети колко ще струват, нито в автобуса дали ще има места в близките няколко дни.
108
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България пък жив те Погребват
107
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Робите бачкат в дойчланда като волове за без пари и лъжат по форумите колко им е добре за да скрият колко са прецакани всъщност
106
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В най-големия Исторически парк до Варна заплатите вървят между 2 и 3 хиляди лева чисто
105
1
 
16
 
! Отговори
ДЕМОНкрация! преди 4 години
Държавата е най-добрия посредник за работниците, чрез своята трудова агенция, социална агенция и външно министерство. Обаче, държавата отстъпва това право на поредническите фирми, които са собственост на деца и приятели на държавни и партийни служители. Тези посредници удържат минимум 30% от заплатите на работниците, а в повечето случаи дори 70%. Така хиляди мафиоти правят милиони, докато си пият коктейлите на плажа, а нещастните роби бачкат здраво от сутрин до вечер. Това е супет бизнес!
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ami nokoi ne gi kara na sila ot bg v brd da hodat na rabota kato e tejko da se pribirat koi *** v bg iskarva po 59 60 eur na den v bg ili balgarin sa 570 lv 680 ve4e schiva4kite se isktivacat i robite na domuv4iev v olinese na sascho naudenov i patniorkata mu diana milioneri dahe sa gi biieli rsbotnizite kogato sa si iskali saplatite da im platat v bg mutrite po md sakrilata na gerb fobre jivejat daje danazi kradat goranov kade e bil s proverka na bojkov a i dr hassrtni miliarderi mutri
103
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това са нормални неща когато ставаш РОБ,Германия е наред?Нека ПОЛИТИЦИТЕ да разберат истината с Европа,братските преградки и целувки с ЕС са горчиви.Русия беше толератна към българите ПРЕДИ сега айде в *** на ЕС."---Пич, няма Германия, няма Русия, няма ЕС, няма СССР, винаги навсякъде е имало гаври и недостойно или никакво заплащане. Навсякъде е имало мафиоти, има и за жалост ЩЕ ИМА.
102
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са нормални неща когато ставаш РОБ,Германия е наред?Нека ПОЛИТИЦИТЕ да разберат истината с Европа,братските преградки и целувки с ЕС са горчиви.Русия беше толератна към българите ПРЕДИ сега айде в *** на ЕС.
101
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормална капиталистическа експлоатация, описана от Маркс и Енгелс още през 19 век.Работонаемателите печелят от принадената стойност от труда на българските работни роби.След ВСВ Запада въведе комунизъм в държавите си и за собственото си население, и капитализъм за имигрантите и колониите си.Тези имигранти чужденци работят за евтиното месо за Комунизма на Запада.
100
4
 
3
 
! Отговори
Биткойн милионер преди 4 години
До Още един Биткойн фенОстави ги да си мислят че е понзи система