Питат при преброяването: Ще емигрираме ли, ще имаме ли деца

Предоставянето на тези данни ще е доброволно
22 яну 2020 08:00, Елка Василева
166
Питат при преброяването: Ще емигрираме ли, ще имаме ли деца
Снимка: архив, БГНЕС

При преброяването на населението през януари и февруари 2021 г. ще попълваме и допълнителни анкетни карти за нагласите за мигриране и за раждане и отглеждане на деца. Това съобщи Националният статистически институт.

Анкетните карти, чието попълване е по желание, са наречени “Миграция и миграционно поведение” и “Раждаемост и репродуктивно поведение на населението”. Техният формат бе приет и утвърден преди няколко дни от националната комисия по преброяването. Освен че е по желание, преброяваното домакинство ще избира само една от двете допълнителни анкетни карти, пише „24 часа“.

Изучаването на миграционните процеси ще обхваща периода от 2011 до 2021 г. и такива карти ще могат да попълват само хората между 15 и 74 години. Те ще трябва да отговарят на въпроси от рода на това дали са живели някога за повече от една година и в друг град или в друга държава и имат ли намерение да се местят в бъдеще. Статистиката ще се интересува и от причините за промяната на местоживеенето, какво би накарало хората да се преместят да живеят и работят другаде, какви други условия трябва да са изпълнени, за да стане или не стане това и т.н.

Още по темата

Анкетната карта за раждаемостта ще се попълва само от жени между 15 и 49 години и мъже от 15 до 59 години, които живеят в страната. Целта на попълването им е да се разбере от какво зависят плановете за зачеване на деца от страна на българина, какви са очакванията на хората, какви материални условия трябва да бъдат изпълнени, за да имат нагласа да отглеждат деца и т.н.

Ще има и трета допълнителна анкетна карта, която се попълва за пореден път - бюджет на времето. Данните от нея показват как хората у нас разпределят времето си, колко време отделят за домакинска работа - каква част от нея поемат мъжете и каква - жените, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, колко време се грижим за себе си, колко гледаме телевизия, четем книги и др.

Първи с допълнителните анкетни карти ще се сблъскат жителите на Разград, Велинград и обитателите на район “Студентски” на Столичната община. На тези три места от 27 март до 2 април т.г. ще се състои пробно преброяване. Преди това - от 20 до 26 март, ще има пробно електронно преброяване, при което хората ще попълват анкетните карти на сайта на НСИ, ако не желаят да се срещат с анкетьор.

Основната анкетна карта за преброяването е обичайна, като разликата с предишните е само по отношение на притежаването на домакинска електроника и електроуреди.

Ще има и част за етнокултурни характеристики, която ще се попълва само ако човек желае. В нея са въпросите за етническа принадлежност, вероизповедание, майчин език и религия.

Няма да са задължителни и въпросите за намалена работоспособност. Видът и степента на увреждането и дали е удостоверено с решение на ТЕЛК или НЕЛК ще се попълват само ако човек желае да сподели тази информация.

Новото при 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд догодина ще е геореферирането. Всяка сграда с жилища ще бъде вкарана в дигитална карта с точните си географски координати и това ще са прави още тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не ги манипулира.Просто са незадължителни и много хора ги прескачат.А при принципа на самоопределение всеки пожелал се пише какъвто му скимне,даже да е най безумното.Отделно смесените бракове които вече не са редки.Златното момиче Траатс как ще се нарече?А войводата Контрера?Столипиново и други маали масово ще са турци,много други българи и т. н.Виж ,ако видя каракачанин будист ище се изненадам, но служителите ще са длъжни да го водят такъв.
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Деветдесет процента от исканата информация, пpocто не ги интересува. Затова адекватен истински отговор ще получат само на два три въпроса.
19
1
 
18
 
! Отговори
Ще емигрираме всички преди 4 години
До БерлинАла на пенсионерите времето им е минало в очакване и празни надежди!
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може имигрантите да се завърнат само ако обявим война на сащ и веднага се предадем-ставаме американски щат със мин заплата 1200 долара и така
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бл.134 в Зап. паркПрекрасна страна и народ сме с калпави управници! Да си търсим такива от ЕС!Прости ли са били турците като са ги управлявали и командвали външни хора-платени
16
10
 
10
 
! Отговори
гениялно преди 4 години
Стефан Стамболов не напразно се е насочил към западния технически преврат...............Неутрализира руското влияние за което са го ликвидирали русофилите.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 100 години смятам да емигрирам на оня свят най-хубавото е, че за там не искат визи.
14
2
 
25
 
! Отговори
ss преди 4 години
за електроуреди с батерии ще питат ли? и в кои дупки ги пъхаме? ъъъ за перфоратор на батерии имах в предвид, да не си помислихте нещо друго?
13
6
 
30
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Не , ще изгния в скапаната ви страна .Която уж била на 1300 години
12
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те етническите данни отдавна се манипулират, защото ако ги покажат истинските, дори и този напълно заспал народ може да вземе да се стресне!
11
0
 
11
 
! Отговори
opa преди 4 години
еми щом е пробно явно заплати няма да получават.
10
3
 
57
 
! Отговори
Ъхъ... преди 4 години
Ако съм жив дотогава, на всички въпроси ще отговоря грешно!!! Не е тяхна работа как смятам да си планирам живота!!! Както и не е тяхна работа какво притежавам и какво смятам да притежавам!!!
9
9
 
47
 
! Отговори
Ленин от Швейцария преди 4 години
Хубавото на демокрацията е, че можеш да се махнеш от дупката, в която си се пръкнал.
8
6
 
34
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Ще емигрирата ли?Ами да, отдавна.
7
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Етническите данни пак ще са тюрлюгювеч.
6
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е че това е спуснато от НПОтата и техните джендърски слуги налазиха!!!Но Българите ,като са страхливи и прости,това заслужават!!!Вместо да ги докопат и разчленят.....
5
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютни глупости на 90% от въпросите изобщо не трябва да се отговаря. Това как някой смята да си планира живота си е негова работа, а какво притежава изобщо не е тяхна работа.
4
3
 
51
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Няма как да питат кучетата ,защото и те ще искат да емигрират !
3
7
 
18
 
! Отговори
емигрант преди 4 години
До АнонименНе българина ще емигрира в Русия, а руснаците ще емигрират в България! За тях ние сме като Запад и Черно море е руско езеро!
2
8
 
34
 
! Отговори
напред към Запада! преди 4 години
До БългаринаВсичко живо ще емигрира , а децата са дар от Бога!