Академици с цел: Ще променят чувството ни за безсилие

Искат да изтрият идеята, че нищо не зависи от нас
23 яну 2020 13:58, Ния Христова
32
Академици с цел: Ще променят чувството ни за безсилие

Хората на науката отправят гневно обръщение за по-сериозни мерки за подобряване положението и състоянието на условията на живот в страната ни. Обръщението е на Сдружение "Инициатива Единение", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Призива "Инициатива Единение" има за цел да накара гражданите да превъзмогнат състоянието си на изчакване и от поведението им, че нищо не зависи от тях. Много от нас смятат, че проблемите се появяват заради това, че нямаме дългосрочни национални цели и програми за развитие в области като здравеопазване и демография. Това коментира акад. Стефан Воденичаров, бивш представител на БАН, в предаването "Бизнес старт".

"Реформите ще бъдат болезнени за много български граждани.  Това не може да се случи само чрез един човек или партия. Призивът ни е да съберем българските политици и експерти, за да създадат програма за всички области за срок от 25-30 г. Важно е да има и закон за публично-частното партньорство".

"Инициатива Единение" работи от четири години. Създадохме съмишленици. Впечатлението ни е, че всеки български гражданин чувства нуждата от промяна, но се усеща безсилен", каза академик Воденичаров.

"В много сфери започнахме да отстъпваме от това, което сме били. Имали сме добър стандарт и индустрия, но тръгнахме в посока на отчуждаване на хората един от друг. Изчезнаха класици от българската литература".

Гостът допълни, че има и положителни примери, но нашата икономика не произвежда стоки с висока добавена стойност.

"Липсата на добре подготвени инженери е голям проблем на индустрията ни. Има недостиг и на учители. Проблемът с лекарите е налице, както и въпросът с домашното възпитание".

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
23
 
! Отговори
Обобщение преди 4 години
Дърти, безработни ченгета
5
2
 
25
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Къде бяхте всички учени и академици, когато средствата за производство се разпродадоха на офшорни банки и корпорации!!!Или вие, като селяните прости си мислехте , като гледахте холивудски филми, и ви се промиваше мозъка, че ще бъдете на почит , като вашите колеги от Кембридж и Харвард!Какви академици и учени може да бъдете, и да не прозрете простата елементарна истина, че без средствата за производства, народа вече е подчинен и превзет!И оттам се сриват лавинообразно всички системи!Бени!ЦРУ!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите вече не ги обединява практически нищо освен общият език. Нито има концепция за общи цели, нито има концепция за общ път за достигане на целите, нито има дори и желание отделният индивид да допринася за каквото и да е било. Хората говорят за по-висок стандарт но единствено в контекста на това някой да дойде да им даде нещо (или държавата или ЕС или работодателите). Царства единствено егоизъм. И затова и 2 милиона българи напуснаха България. Търсят къде на тях им е комфортно.
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всичкото хубаво , но разберете : Българинът НЕ иска да живее подредено, с някакви перспективи и бъдеще.Факт. На българина му е хубаво друг да му е виновен,да се скатава,да чака на някой друг,да хитрува и да обвинява. Няма значение дали е беден или богат,просто е българин и прецаква.
2
3
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Съвсем по партизански зоват към народна власт! ДЕПМ!
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инициативата ГРОБ не харесва подобни инициативи

Спонсорирани публикации