Експерти: 2019-а беше много кървава на пътя

Ръстът на жертвите в столицата е 100%
Обновена: 23 яну 2020 23:27 | 23 яну 2020 23:25, Веселина Йорданова
23

Пътните инциденти се превръщат в ежедневие в българското общество. Загиналите и ранените са стотици. Причините търсят транспортните експерти Диана Русинова и Настимир Ананиев в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR..

"2019 г. беше много кървава и по-притеснителното е, че в София има 100% ръст на жертвите. Върнали сме се към нивата от 2010 г. Това показва липса на каквато и да е адекватна политика на управлението на риска в транспорта", смята Диана Русинова.

Според Настимир Ананиев вината е взаимна и комплексна.

"Стремглаво се увеличават жертвите. Общината прави много малко. Имаме ли осветени пешеходни пътеки? Пътната маркировка е под всякаква критика. Общината не си върши работата", заяви експертът.

"ЕС в последните си стратегически документи започва да говори за така наречената "безопасна система". Не се акцентира само върху грешката на водача. ЕС допуска, че безопасната система трябва да е един подход, който трябва да е по-толерантен към грешките на хората. Ние трябва да си направим първо инфраструктурата. Това е максимумът, който ще достигнем с глоби и санкции", твърди Русинова.

Ананиев е на мнение, че контролът също е от изключителна важност и един от големите проблеми е използването на мобилните телефони по време на шофиране.

"Превенцията е много важна", отбеляза той.

"Българските водачи са поставени в една абсурдна ситуация и шофират в едни много тежки условия", категорична беше Русинова.

Настимир Ананиев посочи, че по закон 11 институции отговарят за пътната безопасност. Трябва да се направи един комплексен подход към пътната безопасност, според който те да са отговорни по закон, смята той.

"Ние сме стигнали до абсолютния максимум на това, което можем да постигнем. Това говори за едно - изключително несигурна среда. Методът да променим водачите не е като ги сочим с пръсти, трябва да променим средата", твърди Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
GALKO. S TEZI STARI KOLI I SAMONADEIANI I PIANI CHOFEURI OCHTE PO- ZLE STE STAVA. LUDNALI SA VSICHKI . ISPREVARVAT KATO BESNI BEZ DA MISLIAT ZA FATALNITE POSLEDSTVIA. LOCHOTO E CHE I GENITE SA V TAZI GRUPA? VZEMAT SE ZA SUPER CHOFEURKI.. TOVA E BOLEST ? DA SE POKAGEM PRED DRUGITE ? PO-NEKOGA I DEZA VOZIM I NE NI PUKA. ABE PROSTOTIA. ZA GALOST CHOVEK RAZBIRA AMA KASNO . LOCHOTO E CHE I NEVINNI XORA SI OTIVAT...NAZIATA SE SAMOUBIVA. TREBVA RADARI I VISOKI GLOBI. BEZ PROCHKA NA NIKOI...
20
0
 
3
 
! Отговори
И понеже преди 4 години
има много кървави катастрофи - глобите за винетки са по-големи от глобите за каране на червено. Ха ги разбери тези хора - май въобще не им пука за живота на хората.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отворих статията, за да видя кои ли пък са тия "експерти"? Г-жа Русинова и Настимир Ананиев - и двамата завършили училища за секретарки в чужбина с по-благозвучното наименование "бизнес администрация".Биографиите им са в Гугъл, всеки може да провери.А защо ги титулуват "експерти по пътна безопасност", не е ясно. Ясно е, че са НПО с неясно финансиране.
18
1
 
4
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Ще дам пример в Копенхаген за 2019 има един загинал! Само вчера в софия са двама, като и в двата случая загиналите не са стояли на тротоара образно казано....
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ушев каза че фаровете през деня намаляват жертвите с тридесет процента. Петстин коньовите патрулки с още двадесет и пет процента, и хоп според милю работата е готова. И жалкият му животец минал в нищоправене, далавери, драпане на макарите, рушвети, и пенсията на младини дошла.
16
1
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Ша ви дам една причина - преди да мигрирам, една пародия на околовръстно това на Пловдив край джъмбо влизах в насрещното и си карах там, за да избегна такива дупки и неравности, без маркировка. Липсата на пътища съчетана с манталитета ни = на това което става.
15
2
 
10
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 4 След като лампите светнаха денонощно , ПТП се повишиха два пъти.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Ъхъ.Няма да гласуваме за ГЕРБ.За твойта партийка ще гласуваме.Преди ГЕРБ не ставаха катастрофи.Само по 1300 бяха загиналите годишно.
13
0
 
9
 
! Отговори
Аман от женчовци преди 4 години
Тоя женчо, самопровъзгласил се експерт, който когато беше депутат въведе и лобира за най-големите глупост, защо още го канят по студиата? А и в тоя институт ако са назначили такива като него? И тоя ли пак е на държавна хранилка?
12
5
 
12
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Това ще е така, докато приоритет на мутрите от ГЕРБ и КАТ е само да снимат и да налагат глоби и да взимат рушвети! Не става само със снимки и глоби и да пълним хазната, трябва и малко акъл и ясно действия за намаляване на жертвите по пътищата! И не на последно място - ужасни пътища , много крадене и ниско качество на изградени нови пътни настилки! Няма как да караш в ужасни условия без риск за здравето си! Гледат само да крадат, а ние да се оправяме на пътя както можем!
11
2
 
13
 
! Отговори
??? преди 4 години
Лоши пътища, изключително лоша организация на движението и паркирането и пълна липса на контрол на пътя - това са причините за 99% от катастрофите, ранените и загиналите.
10
6
 
9
 
! Отговори
ivo hristov преди 4 години
80% ot shoferite sa de bi ili
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИНОВЕН е Б. Борисов.. Трябва депутатите от от останалите български партии да тръгнат из България и да разказват как Б.Б. краде и у.б.и.в.а Българите, а дава пари на чужди башибозуци в Лагери до ЕЛхово, до Харманли и в СОфия( Враждебна). .Б.Б. давал и български документи на араби да гласуват за него на избори. Та ако има избори, НИКОЙ да НЕ гласува за партията на Б.Б. е по- голям ПРЕДАТЕЛ и от поп Кръстьо и Стефан Стамболов. Онези ги у.б.и.х.а. А тоя ??
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГРОБ е ОПГ!
7
0
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Не може да бъде !ГЕРБ увеличаваха на няколко пъти глобите и наказанията за шофьорите като твърдяха, че това е рецептата за намаляване на жертвите на пътя. Да, ама не !Те ГЕРБ навремето така лъжеха, че като започнем да си регистрираме СИМ картите на телефоните и ще спрат телефонните измами ...
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че намериха работа на Малина Крумова. Какво значение имат някакви си 700-800 човешки живота?!
5
2
 
27
 
! Отговори
недоумяващ преди 4 години
Не само, че светеха, ами двама жандармеристи и един полицай от Стамболийски ме издебнаха, не повече от час след като ми е изгоряла крушката на фара, за да си изпълнят дълга като ме глобят.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чист български берекет и сполука! Бог да прости загиналите!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че ламбите светеха...денонощно!
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сметка на това си имаме чисто нова сгенция за безопасност на движението, начело с калинка. Имат си и щат и сграда и бюджет (милионен) и автомобили... Да живее ефектовното управление на БКП другари!!!