Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!

Премиерът напомни за спасените български евреи
227
Борисов в Полша: Да помним уроците на Холокоста!
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов ще участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау.

Заедно с държавни и правителствени ръководители от цял свят българският премиер ще отдаде почит към жертвите от един от най-мрачните епизоди в човешката история - Втората световна война. Тогава българският народ спасява над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери.

"Щастливи сме за спасените и техните потомци, благодарни сме на спасителите - знайни и незнайни. В същото време дълбоко скърбим за милионите невинни жертви на Холокоста и тяхното страдание. Отдаваме почит и на невинно погубените животи на повече от 11 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония", посочи министър-председателят Бойко Борисов при пристигането си в Полша.

Той бе категоричен, че трябва да се поучим от уроците на миналото, да помним и никога да не допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна, и отговорът ни да е остро осъждане и отхвърляне на всеки опит за антисемитизъм.

По традиция на 27 януари световната общност се прекланя пред паметта на загиналите по време на Холокоста, както и на всички хора, станали неволни жертви на антихуманните действия в този период.

Тазгодишната церемония в Аушвиц-Биркенау има особено значение, тъй като основни нейни гости ще бъдат близо 100 оцелели жертви. Те ще споделят своите спомени, преживявания и ще припомнят на световната общественост за трагизма на Холокоста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
16
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Сравним единствено с Левски... - но в по голям мащаб...
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еврейската банка прави демокрацията на щатите , сащ са педеленца ..
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да им подарим Бойко, нас ни стабилизира, нека сега оправи Полша.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До По БНТ 1отговор:-ЗАПОЧНА СЕчакат ни кръв и сълзи
68
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Бойко - навсякъде ! А България е разпада !
67
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изказал се за Холокоста а в София Полицията бие протестиращи за вода!
66
13
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Вече два дни чакаме Радка Зелената чорапка да се изкаже за руските шпиони... - ще им дава ли ордени или ще мине само с благодарности...
65
1
 
19
 
! Отговори
По БНТ 1 преди 4 години
Убитият човек в ДАНС е бил поръчан от главният прокурор Иван Гешев!Сега кой ще повдигне обвинение за убийство срещу Гешев убиеца самият Гешев ли!?Егати държавата!
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не става въпрос за *** и америфилки.Просто този чиляк не става за управление и съсипва държавата.Старото поколение е увредено.Трябва нови,млади и способни хора.Иначе,че си ги мерим греховете,ще се топим,мразим и нищо полезно няма да правим.
63
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От САЩ до Полша и Русия всеки се съобразява с Борисов.
62
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много м.у.р.з.и.л.к.и. и руслямисти в тая България! Има ли истински българи! България над всичко! Стига с тези русофили и американофили! Тук е България! Страна с над 1300 годишна история! Тогава ни Русия и САЩ ги е нямало на картата на света!
61
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велик е Борисов Господ здраве да му дава да гони интереса на българския народ независимо от геополитическата обстановка.
60
3
 
27
 
! Отговори
минувач преди 4 години
тоя защо не бе днес при министерството на Аврамова и Протестиращите а се скри в Полша?
59
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-големия държавник на нашето време.
58
3
 
10
 
! Отговори
ттттт преди 4 години
Аз ги оправдавам украинците, в Украйна е имало над 5 милиона евреи, а те са много нагли, лоши и с пари! Така, че по онова време е било, както е сега в Бойколандия с ромите - трудно за живеене!
57
3
 
20
 
! Отговори
пулсицки 1934г. преди 4 години
Полше подписва пакт с Хитлер и анексира Чехия още преди Рибентроп и ***
56
3
 
29
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 4 години
Реши всички проблеми на България, после на Западните Балкани - та се зае и с Централна Европа вече!Или като плъшок се крие от проблемите (които създаде) и се влачи къде ли не - само да не трябва да се конфронтира с проблемите на България!
55
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм сигурен, че много скоро разБойко ще падне от власт, но искам да му се потърси наказателна отговорност за всички кражби и бели които е направил! А също така за държавна измянав полза на САЩ за проваления Южен Поток и още мнооого други негови далавери с Цветан Цветанов
54
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ПроСоТо и още двама рушофиля носили куфарите на изританите шпиони и хленчели на глас... - като пращали много поздрави на ***...
53
1
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
и много моля,стига с тия евреи!!!ГЕНОЦИД е извършван С ХИЛЯДОЛЕТИЯ,и НЕ само над прокълнатото племе!..Кланетата на българите къде са?..Чудовищния геноцид над арменците къде е?..Да продължавам ли?..НЯМА нация,НЕЗАСЕГНАТА от някакъв ..."терор"....Но о,чудо:-Нема други тормозени,САМО лигавите евреи..?!?!?!?!И СЛУГАТА ИМ "Б.М.Б"-на първа линия,крепи им .."орехчетата"...